Pusztán az, hogy ezeknek a termékeknek olyan az illata, amelyről azt tanultuk, hogy kellemes, még nem jelenti azt, hogy biztonságosak is - akár az otthonunkban vannak, akár a testünkön. Az aggodalomra okot adó legveszélyesebb vegyületek közé tartoznak, melyek igen egészségtelen jövőt vetítenek elénk. Azt hisszük például, hogy ha légfrissítőt használunk, kellemesebbé tesszük a környezetünket. Amint azonban magunkra szabadítjuk azt a konnektorba dugható légfrissítőt, a szagérzékelésünk azonnal hátrányt szenved. Ha az otthonunkban, a munkahelyünkön vagy más környezetben, ahol sokat vagy, bedugható légfrissítő köpködi tele a levegőt vegyszerekkel terhes olajokkal, lehet, hogy már nem is érezzük. Miután bedugták a konnektorba, sokan meg is feledkeznek a légfrissítőről, és észre sem veszik, amikor kiürül, mert a falak, az ágynemű, a párnák, a bútorok, a szellőzők és a sötétítők is mind telítődnek vele. És miközben mi érzéketlenné válunk az illat iránt, szinte lehetetlen lesz bármilyen más szagot is megéreznünk.

Ezek a vegyileg illatosított, porlasztótt anyagok károsítják a tüdőt - tapadós, olajos maradványuk felhalmozódik a léghólyagocskákban.

Dr. Michael Greger  egyenesen azt állítja. „Ha nem dohányzol, de konnektorba dugható légfrissítőt használsz, akkor már jobb, ha inkább kihúzod, és rászoksz a cigarettára. Ez sajnos így van! Konkrétan jobbak a hosszú távú egészségügyi és vitalitásesélyeid, és alacsonyabb a komplikált betegségek kockázata, ha dohányzol, mintha folyton ilyenfajta légfrissítőt használsz és lélegzel be.”

A légfrissítő olajos filmrétege nem csak a tüdőre hat. Végül ez is a májba jut, miután a tüdőből bejut a véráramba. Ráadásul le is nyeljük a légfrissítőt, amikor a szánkon át vesszük a levegőt, és ezáltal az bekerül a béltraktusunkba, ahonnan szintén a véráramba jutva ezen az úton is a májba érkezik meg. A légfrissítő itt leülő maradványai csökkentik a májműködést. Ha egy igazán kíváncsi és körültekintő sebész bele lesne egy olyan páciens testébe, aki éveken át élt egy légfrissítőtől súlyosan telített levegőjű térben, meg is érezheti a beteg véréből és sejtjeiből kiszivárgó légfrissítőillatot.

A szintetikus illatokban lévő vegyületek gyorsan lenyomhatják az immunrendszer működését. Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy amikor a vegyületek bekerülnek a véráramba, természetes ölősejtjeink, limfocitáink és más fehérvérsejtjeink bekebelezik őket, ami azonnal gyengíti az immunsejteket, és néhányan bele is pusztulnak. A fehérvérsejteknek tiszta, friss, oxigéndús vérre van szükségük; a vegyi illatok következtében csökken a számuk.

Ha légfrissítő, illatosított gyertya, kölni, parfüm vagy hasonló illatok hatásának vagy kitéve nagy dózisban, az három-négy napra legyengítheti és lenyomhatja az immunrendszeredet. A kórokozók életét ez fellendítheti - különösen mivel a szintetikus vegyi illatok táplálják is a vírusokat és baktériumokat, és teret adnak a növekedésüknek és szaporodásuknak, ami további betegségekhez vezet.

Aki érzékeny a húgyúti fertőzésekre, arc- és homloküregi fertőzésekre, vagy hajlama van rá, hogy fel-fellobban a szervezetében a fibromialgia, ME/CFS, lupus, SM, ekcéma, pikkelysömör vagy Hashimoto-betegség, az újabb epizódot tapasztalhat ennek hatására.

Igazán kedves ötletnek tűnik, hogy csak bedugsz egy eszközt a csatlakozóba, amely vadvirágokra emlékeztető illatot bocsát ki. Végső soron azonban ezek nem valódi illatok. Szintetikus, gyárban előállított vegyületek, melyeket emberek csoportjai kísérleteznek ki különböző illatokból egy laboratóriumban, ahol kiválasztják a nekik legjobban tetszőt.

A palackból vagy fémdobozból kifújt vagy illatosított gyertyákból kiáramló légfrissítők ugyanolyan rosszak.

Annak se dőlj be, hogy „természetes illat” az elnevezésük. Ez ugyanaz a taktika, mint amikor a „természetes aromák” címszó alá rejtve tüntetik fel az ételek fogyasztói címkéin a nátrium-glutamátot. Nehéz olyan zárt teret találni manapság, amely mentes a vegyi úton előállított illatoktól. Költözéskor nehéz olyan lakást vagy házat találni, amelynek a falait ne itatná át valamilyen illat. Amint kilépünk a világba, minden eddiginél nagyobb mértékben ki vagyunk téve ennek a hatásnak az áruházakban, bevásárlóközpontokban, éttermekben, a barátaink és a rokonaink otthonában, valamint a nyilvános mosdókban.

Csak ülj be egy taxiba vagy egy szolgálati kocsiba, és nagy valószínűséggel légfrissített levegő jön be a szellőzőrácson. Belélegezzük olyan emberek közelében is, akiknek az otthoni légfrissítő illata beivódott a ruhájába - az illatosított mosószeren, szárítóba tett illatosítón, dezodoron, samponon, hajkencéken, testápolókon, borotválkozás utáni arcszeszen vagy parfümön és egyéb illatszereken túl.

Olyan világban élünk, ahol egyre elterjedtebb a vegyi anyagokra való érzékenység. Ez azt jelenti, hogy ezek a vegyi hatások nemcsak azok számára jelentenek rémálmot, akik máris érzékenyek rá, hanem az érzékenységek új eseteit is kialakítják azoknál, akiknél eddig nem jelentkezett. Évekkel ezelőtt az idősebb emberektől hallottunk panaszt a szagokra. Ők mondtak ilyeneket, hogy „Friss levegőre van szükségem”, „Eloltanád a tüzet, ha megkérlek?”, „Csukd be az ajtót, csak úgy dől be a por”, vagy „Nem bírom elviselni ennek a kölninek az illatát!”

Ők éltek elég hosszú ideig ahhoz, hogy érzékennyé válhassanak erre. Ma ez már nem így van. Fiatalabb embereknél alakulnak ki konkrét kémiai érzékenységek igen gyorsan az őket ért hatások miatt, és az idősebb generációk panaszai eltörpülnek amellett, amit a mai fiatalabb generációk elszenvednek.

De ne hagyjuk, hogy mindezek miatt elárasszon a félelem és a káosz! A mindennapjaink során nagyon is sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük ezeket az illathatásokat. Megtehetjük például, hogy elkerüljük a parfümpultot az áruházban; hogy nem illatosított fürdő- és testápoló termékeket és mosószereket veszünk, hanem olyanokat, amelyeket csak tiszta esszenciális olajokkal illatosítottak; és hogy másik kávézót keresünk a sarki megszokott helyett, ahol illatgyertyákat szoktak égetni. Mivel ezeket nem mindig tudjuk elkerülni - nem kérhetjük meg a villamoson mellettünk álló idegent, hogy menjen haza, zuhanyozzon le, és mossa ki a ruháját nem illatosított mosószerrel, azt legalább megtehetjük, hogy a saját otthonunkat, autónkat és azokat a helyeket, ahol sok időt töltünk, ilyen illatanyagoktól mentes oázissá alakítjuk át.

Ha van beleszólásunk az ilyen kérdésekbe a munkahelyünkön, az az ideális, ha illatmentes vállalati politikát foganatosítunk. És mivel minden érintkezést nem tudunk kivédeni, természetesen nagyon fontos a tisztítókúra, hogy folyamatosan meg tudjunk szabadulni ezektől, és helyre tudjuk állítani a szervezetünket.