Látunk 90 év feletti embereket, testileg szellemileg aktívan és találkozunk 35-40-es éveikben járó férfiakkal és nőkkel, akiknek a szervezete teljesen elhasználódott és az időskorúakra jellemző betegség jegyeit viselik. Az ilyen betegeknél gyakori a hirtelen halál, infarktus, stroke, a háttérben némán zajló érelmeszesedés. A végső korhatárt végül a szív és érrendszer állapota szabja meg, amelyet alapvetően életmódunk határoz meg. A korai érrendszeri öregedés időben történő felismerése, akkor, amikor a folyamat még befolyásolható, lehetőséget ad korunk egyik legnagyobb kihívása az érelmeszesedési folyamat visszafordítására.


Mi történik a korai érrendszeri öregedés során!

Az erek korral összefüggő szerkezeti és funkcionális elváltozásai elsősorban az érfal elasztin- és kollagéntartalmának csökkenéséből fakadnak. Csökken az artériák rugalmassága, tágulékonysága, idegen szóval fokozódik a stiffness. A korai érrendszeri öregedés, EVA (Early Vascular Aging) folyamán mindezek a folyamatok felgyorsulnak, amelyhez az artériák belfelszínét borító érbelhártya, endothel kóros elváltozása, az endothel diszfunkciója társul.
Az érfal szerkezete egyre inkább átalakul, krónikus gyulladás, kalcifikáció, korai érelmeszesedés zajlik és ezzel párhuzamosan fokozódik a véralvadás, vérrögképződés. Ennek következtében károsodnak a szervek, szív, vese, agy. 

Milyen tényezők tehetők felelőssé az erek korai öregedésért?

Minden olyan tényező, amely sérti az érbelhártyát.
- magas vérnyomás
- dohányzás, toxinok, drogok
- szabadgyökök, oxidatív stressz
- véráramlási tényezők megváltozása, 
- pulzus hullám terjedési sebessége
- húgysav, homocystein, 
- inzulinrezisztencia, lipidek
- vírusok, baktériumok
- immunológia reakciók
- vitaminok, omega-3 zsírsavak, mikrotápanyagok hiánya 

Ki tudjuk-e mutatni az érfal rugalmasságának csökkenését, hogyan ismerjük fel EVA-t?

Az egyik egyszerű, nem megterhelő vizsgálat a nyaki verőerek ultrahangos vizsgálata, amellyel az artéria falának vastagságát mérve következtethetünk az érelmeszesedésre.
A másik szintén egyszerű, könnyen ismételhető és az artériás stiffness kimutatására alkalmas módszer Pulzushullám Terjedési Sebesség (PWV) mérése ARTERIOGRÁFFAL.
A Pulzushullám terjedési sebesség és egyéb véráramlási paraméterek mérésével megbecsülhetjük az érrendszeri kort. Az ARTERIOGRÁFFAL nyomon követhetjük az érrendszer helyreállítását szolgáló kezelés eredményességét, figyelmeztet bennünket nem kívánt érrendszeri katasztrófák bekövetkezésére. Az ARTERIOGRÁF alsó végtagi verőérszűkület kimutatásában használatos Boka/Kar Index mérésére is alkalmas.

EVA és ADAM

A korai éröregedés megelőzésére, visszafordítására minden olyan tényezőt agresszíven csökkentenünk kell, amely az érelmeszesedés kialakításában közrejátszik. Azaz EVA-nak ADAM-ra van szüksége. (Agressive Decrease of Atherosclerosis Modifiers) 

Gondoskodjon a pihentető, mély alvásról, rendszeres testmozgásról így elkerülhető az elhízás, az inzulinrezisztencia, magasvérnyomás. Fogyasszunk lehetőleg naponta friss zöldségféléket, flavonoidokban gazdag, sötét-piros, kék bogyós gyümölcsöt. Pótoljunk napi szinten omega-3 zsírsavakat, K2-vitamint. A molekuláris hidrogén és a koenzim Q10 kiváló antioxidáns, védelmezi az érbelhártyát a szabadgyököktől, támogatja az immunrendszert és az energiatermelő folyamatokat. A dohányzás a legnagyobb ellensége az ereknek!  Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását és ne hagyja el az orvos által rendelt gyógyszereket önhatalmúlag!