A körömvirág kedves, dekoratív kertvirág. A talajjal szemben nincsenek nagy igényei, szereti a napos helyet. Nagy, ragyogóan sárga vagy narancssárga, többnyire dús szirmú fészekvirágzatával és friss zöld színű levelével minden kertnek vagy parknak kellemes színfoltja.

Az évszázadok során minden hagyományos kiskertben fellelhető volt. Egyfolytában virágzik májustól októberig, sőt néha még novemberig is. Egyesek szerint e tulajdonsága miatt kapta a latin „Calendula” nevet, hiszen már a rómaiak is ismerték, akik a hónapok első napjait „calendae”-nek nevezték. A középkorban a híres gyógyító, Bingeni Hildegart használta és ún. „fejkosz”-t, bőrtisztátalanságokat kezelt vele. Valamivel később Albertus Magnus (1193-1280) sebgyógyító hatását dicsérte. Az 1485-ben megjelent híres gyógynövénykönyv, a „Hortus sanitatis” és az utána következő hasonló művek mind-mind megbízható sebgyógyszerként említik. Sebastian Kneipp is megerősítette ezt és használatát visszérfekélyek, sebek és mindenféle bőrbajok orvoslására ajánlotta.

Sokféleképpen nevezik a körömvirágot, de a legérdekesebb talán a „burjánzó virág” elnevezés, amelyet valószínűleg hihetetlenül erős élniakarása miatt kapott.  Hazája a Földközi-tenger környéke. Napjainkban ott termesztik nagy mennyiségben gyógyszerészeti célokra. Vagy az egész virágot, vagy csak a szirmokat a virág kelyhe nélkül használják fel. Sárga-narancssárga színét a benne rejlő karotinoid anyagtól kapja, amely ugyanahhoz a hatóanyagcsoporthoz tartozik, mint az A-vitamin. A karotinoidok viszonylag stabil kötésű anyagok és nem vízben, hanem zsírban oldódnak. Az A-vitamin és a karotin, illetve a karotinoidok a szervezet működéséhez elengedhetetlenül szükségesek, legnagyobb hatással azonban a látásra és a bőr regenerálódó képességére vannak.

A körömvirágot belsőleg teaként, külsőleg borogatásadalékként, lemosáshoz, valamint kivonat és kenőcs formájában használjuk. Aszerint, hogy mit akarunk előállítani, más-más szerrel kell a hatóanyagokat kivonni. Virágját ma már csak ritkán használják teának, legfeljebb azért, hogy színtelen gyógynövénykeverékeket tegyen kívánatosabbá a szép színével. Pedig nem hatástalan a körömvirág teája! Jó görcsoldó, epehajtó és vértisztító hatása van, ezért nem elvetendő szokás a gyomor- és epeteákhoz körömvirágot keverni. Menstruációs fájdalmak megszüntetésére használt teának is jó kiegészítője.

Külső alkalmazás

A virág szirmai helyi gyulladáscsökkentő hatásúak a száj és torok nyálkahártyájának gyulladásos elváltozásainál. A belőle készült főzettel zúzódások, repedések és égések gyógyíthatók. Valóban, mind a friss sérüléseknél, mind a régi, nehezen gyógyuló sebeknél, a lábszár bezáródni nem akaró sebénél, bőrgyulladásoknál a körömvirág főzetéből készült borogatás, vagy lemosások elősegítik a szövetképződést és így a seb bezáródását. A borogatáshoz két teáskanál körömvirágszirmot teszünk negyed liter vízbe és elkészítjük a főzetet. A kalendulakivonatot hasonlóképpen hígítjuk: két teáskanál kivonatot teszünk negyed liter vízbe. Ajánlott szájöblítésre és sebek borogatására.

 

Kozmetikai alkalmazás

A körömvirág bőrápoló és bőrgyógyító tulajdonsága miatt gyakori alkotóeleme a szépségápoló kenőcsöknek, arcvizeknek és bőrregeneráló krémeknek. A körömvirág-kivonattal dúsított fürdő jó hatással van a bőrre. Ha súlyt helyezünk arra, hogy a testápolás természetes anyagokkal történjék, használjunk enyhe fürdővízadalékot a bőr regenerálására. Nagyon érzékeny bőr kezelésére és csecsemőápolásra is kiválóan alkalmas. A körömvirágkivonatot tartalmazó samponok és hajápolószerek azért keresettek, mert jó hatásúak a hajra és a fejbőrre. A körömvirágkivonat, bőrnyugtató és bőrápoló tulajdonságánál fogva, kitűnő adalék a természetes anyagokból készült szappanokhoz.

A körömvirágkenőcs

A legtöbbet használt és hatásában legmeggyőzőbb körömvirág-készítmény a kenőcs. Készítésének nagy hagyománya van és régen minden háznál otthon készítették. A körömvirágkenőcs disznózsírral készül, emberek és állatok gyógyítására egyaránt alkalmas. Érdekes megjegyezni, hogy a zsírnak kettős szerepe van: egyszer mint kivonatolószer, máskor mint kenőcs alapanyag, más szóval vivőanyag.  A zsír azért olyan jó kenőcsalapanyag, mert az emberi zsírral való hasonlósága miatt rendkívül jól szívódik fel a bőrbe és az értékes hatóanyagokat a mélyebb rétegekbe is eljuttatja.

A körömvirágkenőcs elsőrangú szer sebek, bőrpanaszok, vénás pangások, visszerek és a betegápolás egyik nagy problémájának, a felfekvésnek a kezelésére. Az összes fenti javallatnál bebizonyosodott, hogy a körömvirágkenőcs gyorsítja a kisebb-nagyobb sebek gyógyulását, elősegíti új szövetek képződését, fékezi a gyulladásos folyamatokat, ugyanis baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik a sztafilokokkuszok, és a sztreptokokkuszokkal szemben. A kenőcs javítja a bőr vérellátottságát, puhábbá és ezáltal ellenállóképesebbé teszi mechanikai vagy vegyi behatásokkal szemben. A kenőcs hatása feltűnő gyorsasággal következik be, a kezelés nagyon egyszerű és nincs semmiféle mellékhatása.  A körömvirágkenőcsöt tehát jó szívvel tudjuk ajánlani, hiszen mi is mindannyiszor elővesszük, ahányszor csak egy seb ellátására sor kerül. Akár vágott seb, beszakadás, zúzódás, horzsolás, égés vagy forrázás ellátásáról van szó, gyorsan csillapítja a fájdalmat. A kenőcs megakadályozza a seb fertőződését, gyulladását, gennyesedését. Egyetlen esetben sem fordult elő, hogy a körömvirág-kenőccsel kezelt sebnél ilyesfajta komplikáció lépett volna fel.

 

Körömvirágkenőcs sebgyógyításra

Ezért a kezelést ajánljuk minden rosszul gyógyuló régi sebre pl. az alsó lábszáron kifejlődő és begyógyulni nem akaró sérülésre, amely rendszerint idős egyéneknél fordul elő, akiknél a végtagok vérellátottsága rossz, amihez még vénás pangás is társul. De ajánljuk a kenőcskezelést tályogoknál, fekélyeknél és gennyes sebeknél is. A kezelés különösen akkor eredményes, ha kombinálják zsurló vagy fekete nadálytő-főzetből készült borogatással, vagy ilyen lemosással. Kevésbé súlyos gyulladások, mint pl. körömágy-gyulladás vagy varképződés az orr nyálkahártyáján ugyancsak kellemetlenek és fájdalmasak, de ezek is könnyen elmulaszthatók a körömvirágkenőcs használatával.

Egészen kis bőrrepedések az ajkakon, a szemhéj sarkában, az ujjakon, a mellbimbón nagyon fájdalmasak, de gyorsan összezáródnak, ha körömvirágkenőccsel kenjük őket. Mindenfajta bakteriális vagy gombás fertőzésnél pl. a száj körül, vagy a végbélnél, vagy egy helyre korlátozódó, viszkető kiütéseknél hasznos a körömvirágkenőcs alkalmazása. Allergiás vagy egyéb bőrjelenségeknél a belső okokat (immunrendszer hibás vezérlése, anyagcserezavar) ugyan nem képes megszüntetni, de külsőleg enyhíti a feszültségérzést, a viszketést.

Segítség bőrpanaszok esetén

A körömvirágkenőcsben lévő karotinoi-dok javítják a bőr öngyógyuló képességét. A körömvirágkenőcs segít, ha az ember keze az erős mosó- és tisztítószerek használatától, vagy az arcból vagy az ajkak a szélsőséges időjárási befolyásoktól szárazak vagy repedezettek lettek (ami síelésnél vagy nagy hőségben nem ritkaság).

 

Visszérgyulladás

Vénás gyulladásnál különösen vastagon kenjük fel a kenőcsöt és lehetőleg kössük át egy kendővel, vagy könnyű kötéssel. Ilyen eseteknél nagyon fontos, hogy a hatóanyag hosszan (egész éjjel) kifejthesse hatását, mivel így tud a mélyebben fekvő rétegekbe, szövetekbe is behatolni.

A körömvirágkenőcs gyulladáscsökkentő, rugalmasságot növelő és a jó vérellátottságot elősegítő hatása rendszeres használattal nagyban csökkenti a visszerekből, vénás pangásokból és vénagyulladásokból eredő panaszokat. Ezt számos betegünk és vevőnk jelezte, sőt egyik nagymamánknál személyesen is meggyőződhettünk a hatásáról.

Ha az elégtelen vízkiválasztás következtében dagadtság (ödéma) lép fel a lábfejen és az alsó lábszárban, ajánlatos kiegészítő terápiaként vízhajtó teát inni. Ennek révén sikeresen eltávolítható a testben felgyülemlett víz és használatukkal az egész szervezet mintegy átöblíthető.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!