Nem tréfa! Egy vagyont fizetnek annak, aki munkaköri kötelességként azt csinál, amit csak szeretne, de mindezt pontosan feljegyezve!

A svédországi Göteborgban állást hirdetnek. Havi 2.046 euró bruttó, fizetett szabadság, nyugdíj-jogosultság. A feltétel: az állás betöltője azt csinálhat, amit akar – akár az égvilágon semmit.
Nem tréfáról, sajátos kísérletről van szó, amelyhez a Goldin+Senneby művészpáros nyerte el pályázaton a kormányzattól a szükséges anyagi forrásokat. A kísérlet célja megállapítani, miként viselkedik az ember korunkban, amikor az automatizálás és a mesterséges intelligencia sokak munkáját valóban feleslegessé teheti.
A jelentkezéssel nagyon sietni még nem kell. A pályázat (külföldiek is pályázhatnak) 2025-től nyújtható be és a különleges állást 2026-tól lehet betölteni. A munkahely a városi metró egy új állomása, amelyet jelenleg építenek. A nyertesnek nem lesz semmiféle kötelezettsége, felelőssége, maga dönti el, mit kezd idejével.

Az egyetlen feltétel: naponta blokkoló órával kell rögzítenie, mikor kezdte meg, illetve fejezte be a semmittevést…
A kezdeményezők (hasonlóan azokhoz, akik a feltétel nélküli alapjövedelem hívei) azt szeretnék megállapítani: mihez kezd magával az ember, ha van pénze, s azért nem kell megdolgoznia? Hozzálát valami hasznoshoz, például embertársainak segíteni – vagy dologtalanul ténfereg egész nap?
Felhasználja idejét arra, hogy sportoljon, védje egészségét, vagy leül a képernyő elé és teleeszi–issza magát? Lehetséges, hogy halálra unja majd magát – de elképzelhető az is, hogy az eséllyel élve kreatívan alkotni kezd valamit. A sajátos projektre 580.000 euró áll rendelkezésre. Azt alapítvány kezeli és úgy fekteti be, hogy a „potya” állást 120 éven át tudják fizetni…

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!