Ha szokatlanul hideg van, vagy sok a csapadék, esetleg tartós a szárazság még azokon a helyeken is megjelentek a csótányok, ahol eddig nyomukat sem találtuk. A túlélés érdekében felhagytak eddigi szokásaikkal, és olyan helyeken keresnek menedéket, ahol nagy valószínűséggel átvészelik a fagyokat, a legkisebb réseken keresztül is bejutnak otthonainkba.

A társasházakban, panelekben lakók különösen ki vannak téve a csótányinváziónak, és ha egyszer befészkelték magukat, nagyon nehéz megszabadulni tőlük! 

Ennek következtében napról napra emelkedik a csótányokra érzékeny száma. Meglepő módon elsősorban a harminc év feletti nőknél jelentkezhet ez a betegség.

A legtöbb ember szinte tudomást sem vesz ízeltlábú albérlőiről, a „csótányérzékeny' egyéneknél viszont változatos bőrtünetek (bőrpírt, viszketést, esetleg csalánkiütést), egyes esetekben esetleg száraz, majd erőltetett köhögés jelentkezhet, illetve légúti irritáció tüneti alakulhatnak ki. Közvetlen érintkezéskor bőrirritáció jelentkezhet, mert testváladékuk, ürülékük, kültakarójuk fehérjetartalma, valamint az azon levő illat- és bűzmirigyek váladékai is erősen allergénnek tekinthetők.

Ha asztmatikus köhögést, orrfolyást szokatlan bőrpírt észlelünk magunkon, érdemes átnézni a lakás rejtett zugait, a padló szegőléceit, a konyhaszekrény mögötti nedves helyeket, és csótány jelenlétére utaló nyomokat keresni.

A csótányok erősen lapított testük miatt minden szűk hézagba, repedésbe képesek bejutni. Kitűnően másznak, még a függőleges üvegfalon is felkapaszkodnak. Szinte minden táplálékot elfogyasztanak, legyen az növényi vagy állati eredetű, sőt - ha mást nem találnak - megrágják a textíliákat és a papírt is. Több hétig is kibírják táplálék nélkül, viszont folyadék hiányában rövid idő alatt elpusztulnak. Ezzel magyarázható, hogy míg a konyhákban fürdőszobákban, a vizesblokkok környékén hemzseghetnek a csótányok, addig a szobákban szinte eggyel sem találkozunk.

Mit tegyünk, ha megjelentek otthonunkban a csótányok?

Mielőbb ki kell őket űzni onnan! De mielőtt rohannánk telefonálni a rovarirtóknak, próbáljunk ki néhány egyszerű, vegyszermentes módszert. Némelyik kissé mulatságos, de állítólag hatásos.

Kiváló háziszer a csótányok elpusztítására a nyers uborka, amelyet karikákra kell szeletelni és esténként elhelyezni a csótányok által látogatott helyekre. Az uborkát evő csótányok elpusztulnak, és másnap összegyűjthetők.

Ugyanilyen hatásos a liszt és a gipsz keveréke is, amely mellé vizet kell „kínálni'. A keverék beleköt a rovarokba.

Ha a csótányokat semmiképp nem tudjuk előzni, kiirtani, nincs más hátra: szerezzünk egy sündisznót, és tartsuk a lakásban :). Az ügyes állat néhány hét alatt kipusztítja őket.

Ha ezek a módszerek nem válnak be, még mindig marad egy egyszerű megoldás. Az ételhulladékot, szemetet takarítsuk el, zárjuk be, hogy a rovarok ne jussanak táplálékhoz. Az éléskamra és a konyha minden kis rését alaposan tapasszuk be, hogy megnehezítsük a megtelepedésüket. A csótányokkal fertőzött helyen ugyanis legjobb védekezési a tisztaság.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!