míg valaki - legalább egy kicsit - nem égeti meg magát, nem fél a tűztől. Az első kisebb üzemzavarok nagyon fontosak. Üzenet- és jelzés értékűek. Ez az a pillanat, ami megpecsételi a további sorsunkat. Krónikus betegek, vagy krónikus egészségesek is lehetünk. A rossz döntéseket kell megelőzni! Ilyenkor még lehet segíteni, hiszen még nincsenek szervi elváltozások. Bypass műtét után milyen tanácsot várunk? Ha valaki megijed és a tanult viselkedési forma szerint elrohan az orvoshoz, akkor beindul a hivatalos, szakmai protokollokra épülő orvoslás.

Amíg valaki - legalább egy kicsit - nem égeti meg magát, nem fél a tűztől. Az első kisebb üzemzavarok nagyon fontosak. Üzenet- és jelzés értékűek. Ez az a pillanat, ami megpecsételi a további sorsunkat. Krónikus betegek, vagy krónikus egészségesek is lehetünk.  A rossz döntéseket kell megelőzni! Ilyenkor még lehet segíteni, hiszen még nincsenek szervi elváltozások. Bypass műtét után milyen tanácsot várunk?  Ha valaki megijed és a tanult viselkedési forma szerint elrohan az orvoshoz, akkor beindul a hivatalos, szakmai protokollokra épülő orvoslás. 

Az első kisebb üzemzavarok nagyon fontosak. Üzenet- és jelzés értékűek.

Azt tapasztaltam, hogy sokszor az orvos nem az embert látja, nem a betegség okát keresi, hanem a tünet megszüntetésére koncentrál. A beteg általában vakon bízik az orvosban. Pedig nem a szemével van baja! Én is így tettem. A kardiológus orvosaim egyike sem vizsgálta például, van-e valamilyen gerincproblémám, milyen az életmódom, mekkora a stressz terhelés? Ez biztosan nincs a protokollban, pedig minden mindennel összefügg. Egy konkrét betegség mögött mindig több tényező együttes hatása áll. Összeadódnak a dolgok!
A szakorvosok az én esetemben - ahogyan sok más esetben is, - nem ismerték fel az összefüggéseket.
A kórházban a főorvostól megkérdeztem, kizárható, hogy a pitvarfibrillációt stressz okozta? Azt mondta, kizárható, rá is írta a papíromra „lone fibrillation”. Önmagában jelentkező fibrilláció. Mint ahogyan a magasvérnyomás betegségnél is szeretik a primer hipertónia kifejezést használni. Amikor nincs a háttérben elváltozás. Nincsen semmi elváltozás, mégis beteg a beteg. Ez nálunk már csak így működik... A stresszről a kardiológusok nagy része megfeledkezik. Aki először lesz beteg, szembesül azzal, hogy halvány elképzelése sincs a saját testének működéséről. A testünk pedig egy bonyolult, de csodálatos rendszer.
A működéséről napokon át lehet beszélni. Kinek van erre ideje? Kit érdekel? Egy átlagember számára a teste, vagy szülei teste inkább undorító, mint érdekes (csontok, izmok, erek, idegek, nyálka, vér, vizelet, széklet, gombák, baktériumok…). Például undorítónak látta és mondta pelenkázásra kényszerült édesanyját egy diplomás nő. Látni sem bírta! Az édesanyja sírva panaszkodott nekem.
A zagyva nyelven író, furcsa szavakat használó orvosát a beteg nem is nagyon érti. Kérdezni sem tud. Egy laborvizsgálat után, vagy anélkül felírnak receptre valamilyen gyógyszert. Az orvosnak csak gyógyszer receptje van, ÉLETMÓD RECEPTJE NINCS! Az nincs a számítógépében. A gyógyszer felírás egyszerűbb az életmód felírásnál! A lelki ráhatásról, mint a gyógyítás részéről nem is beszélve!
A doktorok már rég elfelejtették, hogy a DOKTOR SZÓ TANÍTÓT JELENT! Mire tanítanak? Költői kérdés, én tudom. A beteg elkezdi szedni, szedni a felírt szereket, aztán előjönnek a mellékhatások. „Az a gyógyszer, aminek nincsen mellékhatása, az nem gyógyszer”, tanítják az orvosi egyetemen. A mellékhatásokra újabb gyógyszereket írnak... Aztán megjelenhetnek a szervi elváltozások, újabb és újabb szakorvosok kapcsolódnak be. A sebészeknek is jut munka. A végén vár sorára a boncmester.

Nézzünk két jellemző, de konkrét példát:

Elég gyakori a vegetatív disztónia (a vegetatív idegrendszer működésének egyensúlyi zavara) és a változás kori panaszok. Ez a kettő együtt is jelentkezhet. A változás kora alatt én nemcsak a klimaxot értem, hanem a nemi érés befejeződését is. Amikor a szervezetben komoly átállás zajlik, ez általában érinti a vegetatív idegrendszer működését is. Félénk, gyenge idegzetű, vagy éppenséggel túl kemény, zárkózott egyéneknél nagyon könnyen kialakulhat a vegetatív disztónia (súlyosabb formájában pánikbetegség). Ha a vegetatív idegrendszerünk kibillen a normális szabályozási tartományból, egyik, vagy másik irányba, előáll az úgynevezett vegetatív disztónia, ami bármilyen testi tünetet produkálhat. Ha ez a tünet a keringést érinti, például magas lesz a vérnyomása, szaporább a szívverése, akkor egy pillanat alatt a kardiológián találja magát a beteg. Előfordul, hogy fel se merül a gyanú, hogy idegrendszeri problémáról van szó. Lassítani akarják a beteg szívét, csökkenteni akarják a vérnyomását. Felírnak neki valamilyen béta receptor blokkolót. Kaphat hozzá még egyéb blokkolókat, gátlókat. A zsírban oldódó béta blokkolóktól még rémálmai is lehetnek. Ördögi körbe kerül. Bármilyen ijedségtől felmegy a vérnyomása, majd kiugrik a szíve. A gyógyszeres kezelés során előbb-utóbb eljuthat oda, hogy már ki sem mer menni az utcára. Állandóan figyeli magát, méri a vérnyomását.

 

A változó kor küszöbére érkező nőkben hormonális változások zajlanak.

Ez nem kitaláció. Egy huszonéves fiatalember kórházba került hipertónia gyanúval. Hosszadalmas lelki, értelmi ráhatással, életmód tanácsokkal, legalább 50 e-mail megírásával és egy vitafon hangrezgető készülékkel nagy nehezen sikerült kimozdítani a holtpontról. Több mint két éve nem szed semmilyen gyógyszert. Teljesen egészséges, és annak is hiszi magát.
Nézzük a változó kor kérdését.
Sajnos már találkoztam a változó kori problémákkal (klimax-szal). Sok nő került és kerül nap mint nap tévedésből kardiológushoz. A változó kor küszöbére érkező nőkben hormonális változások zajlanak. Ilyenkor a petefészekben egyre kevesebb hormon termelődik, a mellékvesék megpróbálják részben átvállalni a hormontermelést. Igen ám, de a mellékvesék termelik az alapvető testi működéshez szükséges adrenalint és noradrenalint is. Az agyalapi mirigyben is zajlik az átállás. Átállási zavarok fordulnak elő. Tipikusak a hőhullámok, az ismeretlen eredetű szapora szívverés, esetleg soron kívüli szívösszehúzódás megjelenése. Magas vérnyomásra is sokan panaszkodnak. Az orvoshoz forduló nők sokszor a kardiológián kötnek ki. Ha magas a vérnyomása, nyomjuk le. Ilyenkor vagy a vese jelzésrendszerét kapcsolják le, vagy az ereket tágítják. Persze a gyógyszer akkor is hat, amikor a természetes napi ingadozás miatt így is alacsonyabb a vérnyomás. Ettől aztán még nagyobb kilengések lehetnek. Tönkreteszik a szabályzó rendszert.
Ha pedig szapora a szíve, akkor miért ne szedjen valamilyen trendi béta receptor blokkolót? Amiről persze kevesen tudják, hogy ez egy adrenalin/noradrenalin receptor blokkoló. Az izomsejtek tónusát a testünk többek között az adrenalin és a noradrenalin hormonok segítségével is szabályozza. Szükség esetén növeli, csökkenti a tónust, de nemcsak a szívben! Amikor ebbe beleavatkozunk blokkolókkal, akkor igaz, hogy egy ideig lelassul a szív, de lecsökken a vérnyomás is, ha kell, ha nem kell. Hatásukra csökken az izomtónus. Löttyedtebb lesz az ember. A béta receptor blokkolóknak elég sokféle mellékhatásuk lehet, mivel béta receptorok minden testrészünkben vannak. Zsírban oldódó változatuk bejut az agyba is. Mellékhatások például a szívritmuszavar, rémálmok, depresszió, köhögés, reflux, májfunkció romlás, ekcémák, testsúlynövekedés. Ez nem elméletileg lehetséges mellékhatások, hanem igen gyakori, sokak által megélt, igazolt mellékhatások, Életre kel egy újabb ördögi kör, amiből nagyon nehéz kitörni. Ha a beteg megijed a tünetektől, akkor ezzel azonnal létre hoz egy második ördögi kört. Rátesz egy lapáttal arra a tünetre, ami nem is betegség.
Pedig másképpen is alakulhatna. Egy elvált, egyedül élő asszony két évig szedett béta blokkolót úgymond klimaxos szívidegesség ellen. 20 kilót hízott, az első emeletre is lihegve ment fel. Refluxa volt, rémálmai, ekcémája. Tanácsomra alaposabb kardiológia kivizsgálást kért. A műszerek kimutatták, hogy nincsen semmilyen elváltozás, ami szívgyógyszer szedését indokolná. Szembesült azzal, hogy 2 évig félrekezelték! Fokozatosan abbahagyta a béta blokkoló szedést. Tanácsomra megváltoztatta az életmódját is. Mostanra visszaállt a normális testsúlya. Elmúltak a rémálmai, az ekcéma, a reflux. Fiatalosnak érzi magát! 64 évesen is megfordultak utána az utcán! Megtalálta élete szerelmét. Boldogan élnek. Hát kell ennél több? Semmilyen gyógyszert nem szed. Az eset 3 éve történt, azóta hálistennek minden rendben van.
Én magam 2007 elején éve kiszálltam a gyógyszerek és a félelem által működtetett ördögi körökből. Nagyon nehéz döntés volt, de nem bántam meg. Kaptam öt évet a sorstól cserébe azért az elvesztegetett 10 évért, amikor a félelem, az orvosok és a gyógyszerek által generált és fenntartott ördögi körökben szenvedtem, elhanyagolva a feleségemet és három fiam nevelését. Most az 59-ik évemet taposom. Ha valamilyen egészségi problémám van, akkor saját magamat próbálom gyógyítani. Vitafonozás, bélflóra karbantartás, lazítás, gyaloglás, mozgás. Ha ez nem vezet eredményre, felkeresek olyan szakembereket, akik szakítottak a hivatalos orvoslással. Sokszor egy gerincmasszázs is elegendő. A homeopatikus szerek is sokat segíthetnek. A hivatalos, államilag finanszírozott orvoslás csak a legvégső esetben jöhet szóba. A vizsgálatok, a leletek lélekromboló hatásúak, mondja velem egyidős barátom, aki hittérítő, és hitében talált támaszt egészségi ügyekben is. Csak jogosítvány hosszabbításáért megy orvoshoz. Cukorbetegségét is leküzdötte tiszta hitével. Ez is működik.

Elgondolkodtató, hogy a modern egészségügy keretében egyre több gyógyszer fogy, és közben egyre több a beteg. Pedig ez már a 21. század. Magyarország gyógyszernagyhatalom. És a nép?

Adjon Isten kendteknek is egészséget!

 


Bartha Ferenc
mérnök
MAG közösség

 

 

 

 

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!