A kertészkedő a zöld rengeteg árnyalatával találkozik, csak példaként gondoljunk a tiszafára. Tél végén szinte fekete, annyira sötét, tompa zöld a lombozat. Aztán a tavaszi hajtások üde, világoszöldje nyárra haragos, sötét mélyzöldbe vált. A zöld tucatnyi árnyalatát figyelhetjük meg néhány hónap alatt egyetlen növényen, kertünkben, lakásunkban pedig sokféle növényt gondozunk.

 

 

A növényvilág színeit erőteljesen meghatározza a növény habitusa, egészséges-e a növény, mennyire napos, világos helyen áll, milyen a tápanyag-ellátottsága. A beteg növény legtöbbször sápadt, fonnyadt, lombozata elveszti színét, levelei sárgulnak, barnulnak és lehullnak. A jól tartott növény nehezebben betegszik meg, de ehhez ismernünk kell igényeit. A napos helyet kedvelő növény árnyékban színtelen lesz, a félárnyékot kedvelő társát azonban a tűző nap megperzseli, megbarnítja. A dézsás mediterrán virágok annál intenzívebb színekkel virágoznak, minél több napot kapnak. Ugyanígy a zöld intenzitását is több tényező befolyásolja. A tápanyag kérdésére könnyű rávágni, hogy igen, nitrogén kell a virágomnak és szép zöld levelei lesznek, hiszen a nitrogén a növekedés, levélfejlődés motorja. Ez alapjaiban igaz, de nem mindegy hogy az egyéb tápanyagokat milyen arányban biztosítjuk. Ha túl sok nitrogént adagolunk egy dúsan virágzó növénynek, pl. hibiszkusznak, gyönyörű nagy leveleket fejleszt, de elrúgja bimbóit, nem vagy csak alig virágzik. Ha túl keveset és csak a kálium és foszfor adagolására ügyelünk, olyan erős virágzásra serkenthetjük szegényt, hogy hamarosan abba betegszik bele. A pázsitnak azonban tényleg sok nitrogént kell kijuttatnunk, hiszen a heti fűnyírással elvonjuk a zöldtömegét, amit kénytelen újra növeszteni. Ezáltal lesz dús, tömött a zöld szőnyeg, de nem hagyhatjuk el a többi tápelem adagolását, mert a gyökérfejlődést, szárazságtűrést, télállóságot sem gyengíthetjük a növekedés ellenében. Igazán kevés nitrogénre a kaktuszoknak és pozsgásoknak van szükségük, ezt szinte mindenki tudja. Azonban gyakran elfelejtkezünk arról, hogy pl. az aloe és a korallvirág is ehhez a csoporthoz tartozik. Nitrogéndús tápoldattal könnyen megbetegíthetjük őket.

Ne ijedjünk meg a feladattól, a tápelem arányokat nem kell házilag beállítani. Elegendő, ha megbízható, szakszerűen összeállított tápoldatokat választunk. A vásárlásnál nézzük meg az összetételt! A jó tápoldat teljes körűen tartalmazza a makro- és mikroelemeket. Ha egy gyártó ugyanazt az összetételt különböző növénycsoportokhoz is ajánlja, akkor nem biztos, hogy jól választottunk. Pl. az orchidea és az örökzöld növény igénye markánsan eltér, nem adhatjuk mindkét növénynek ugyanazt a táplálékot, ha egészségesen díszlő növényt szeretnénk. Összehasonlíthatjuk különböző gyártók azonos fajtájú tápoldatát. Ha azonos a tápanyagarány, a nagyobb töménységű tápoldat a gazdaságosabb. Ha különböző a makroelemek összetétele, ismernünk kell a növénycsoport igényét, vagy kertészetben, gazdaboltban tanácsot kell kérnünk. Természetesen kísérletezhetünk, hogy kedvenceink melyik tápoldatot kedvelik, de kár lenne tápanyaghiány miatt satnya növényt nevelgetni. Nem érdemes kockáztatni gyanúsan olcsó, csak néhány hónapig kapható tápoldatokkal.

 

www.vitaflora.hu

 

 

 

 

 

 

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!