A gyógyvizeink közül legfiatalabbnak a Mira glaubersós gyógyvíz számít, amelyre az 1920-as évek elején Jászkarajenő határában, kutatás közben bukkantak rá, s ezután rövid időn belül megindult a gyógyvíztermelés.

A gyógyvíz összetételét a nátriumszulfát (glaubersó) határozza meg, de tartalmaz konyhasót és magnéziumszulfátot (keserűsó) is. Hashajtó hatása a hashajtó típusú gyógyvizek között a legenyhébb, inkább csak lazítja a székletet és rendben tartja az emésztést. Ezt a gyógyvizet, mint az epebetegségek tipikus gyógyvizét ismerjük. Becslések szerint a lakosság mintegy húsz százaléka szenved különböző epebántalmakban. Az ő számukra nyújt nagy segítséget ez a gyógyvíz, ami nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem.

Fogyasztása ajánlott epepangás esetén, epehólyag gyulladás utókezelésére, epeműtétek után a normális epeműködés visszaállítására, epekövek kialakulásának megelőzésére. A legújabb orvosi vizsgálatok alapján pedig kifejezetten ajánlott a magas koleszterinszint csökkentésére. Az epebántalmak kezelésére naponta 1-2-szer 2-3 dl Mira víz elfogyasztása javasolt, a megelőzésre elegendő 1-2-szer 1 dl Mira víz naponta. A gyógyvíz elfogyasztása után mintegy 15 perc múlva az epe¬hó¬lyag összehúzódik és kiüríti magából a pangó epét, ami a vé¬kony¬bélben elősegíti a zsiradékok emésztését és felszívódását. Ek¬kor megszűnnek a panaszok - a felfúvódás, puffadás, hasi fájdalom.



Azonban amellett, hogy az epebetegségek kiváló gyógymódja, eredményesen használható fogyókúra kiegészítőként is. A fogyókúra folyamán gyakran előforduló székrekedés megszűnik, az emésztés rendeződik a gyógyvíz rendszeres, kúraszerű alkalmazása esetén. Nagy előnye a fogyókúra során, hogy kedvezően befolyásolja az elhízás mellett megjelenő emelkedett vércukor és LDL koleszterinszintet. Fogyókúra estén 3x2 dl Mira víz elfogyasztása javasolt.

Fontos megjegyezni, hogy a gyógyvíz káros mellékhatások nélkül fejti ki kedvező hatását, és nemcsak egy betegség vagy állapot kezelésére alkalmas, hanem a benne lévő sok egyéb mikro- és makroelemnek köszönhetően komplex módon hat szervezetünkre. Mindezt a hozzászokás veszélye nélkül.

„Életem során háromszor kezeltek hasnyálmirigy-gyulladással. Az első kórházi kezelésemre 1983 őszén került sor. Három hétig feküdtem kórházban, ahol megállapították, hasnyálmirigy-gyulladásom van, valamint epém sűrűsödésre hajlamos. A diéta mellett a Mira gyógyvíz fogyasztását javasolták. A kórházi kezelés után fél évig napi rendszerességgel fogyasztottam a Mira gyógyvizet, majd abbahagytam a gyógyvíz kúraszerű alkalmazását, fél évig szüneteltetve azt. 1984 őszén újra kórházba kerültem, újra hasnyálmirigy-gyulladással kezeltek, de most az epémet is megműtötték. Felépülésem után fél évig ismét kúraszerűen, napi 1-1,5 decilitert fogyasztva alkalmaztam a gyógyvizet. Fél év után újra abbahagytam a kúrát, amelynek következtében 1985-ben újra kórházba kerültem, a már ismert egészségügyi problémák miatt. Ekkor arra az elhatározásra jutottam, hogy többet nem hagyom abba a Mira gyógyvíz alkalmazását és a mai napig rendszeresen fogyasztom a gyógyvizet. Mióta rendszeresen Mira gyógyvizet iszom, panaszaim teljesen megszűntek. Meggyőződésem, hogy a Mira gyógyvíz nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megérhettem századik születésnapomat is. A Mira gyógyvízzel való kedvező tapasztalataim miatt azóta bátran propagálom a gyógyvizet ismerőseim, barátaim és családom körében.”      (Kiss Imre, Szeged)

Forgalmazó:

MEDAQUA KFT

3200 Gyöngyös

Keleti Karácsondi köz 1.

Tel.: 37/316-480

www.medaqua.hu