Van, aki imádja, de akad olyan is, aki meg se hajlandó kóstolni. Nálunk és talán egész Európában még igen keveset hallani róla, pedig más földrészeken előszeretettel fogyasztják nem csak íze, hanem jótékony hatásai miatt is.

A natto (másnéven Natto-Moto), egy japán eredetű étel, amely mindössze csak két összetevőből áll: szójababból és natto erjesztő baktérium kultúrából. A szójabab erjedése nyálkás textúrát és erőteljes ízt eredményez, amit sokan kellemetlennek és büdösnek találnak, míg mások rendkívüli módon élveznek.

Szokatlan illatát gyakran a túlérett sajthoz hasonlítják, ezért önmagában kevesen fogyasztják, ugyanakkor szójaszósszal, kimchivel (erjesztett káposzta) tálalva rendkívül finom, tápláló, egészséges étel. Japánban gyakran tálalják rizzsel, metélőhagymával, mustárral, szezámmaggal és fűszerekkel.
A Natto kialakulása a régmúltba nyúlik vissza és több legenda is kering róla. Mindegyik egy kicsit eltérő történet, de egy közös bennük: véletlenül alakult ki, úgy, hogy a szójabab erjedésnek indult egy meleg, párás helyen. Ezt megkóstolták, és annyira ízletesnek találták, hogy Japán nemzeti ételévé vált. Azóta már dobozos, szagtalanított változatban is elérhető a boltok polcain.
A natto egészségügyi előnyei miatt egyre népszerűbbé válik a világ minden részén. Vegánok, vegetáriánusok, glutén- és laktózérzékenyek körében már közismert étel. Az erjesztési folyamat során a baktériumok lebontják a nehezen emészthető fehérjéket, amelyre sokan érzékenyek.
A fermentált szója megkönnyíti az emésztést (ez az összes fermentált ételre igaz), tele van probiotikummal, és növeli a szervezet tápanyag felszívódásának képességét. Sok fehérjét és más tápanyagot tartalmaz (vasat, kalciumot, magnéziumot, fehérjét, káliumot, ezeken kívül B1, B2, B6, E és K2 vitaminokat). A nattora az utóbbi időkben figyeltek fel jobban, hiszen a natto baktérium kultúra olyan nattokináz enzimeket állít elő, amely feloldhatja a vérrögöket. Rendkívül sok K vitamint tartalmaz, amely elengedhetetlen az egészségéhez és erős csontokhoz.

A natto elkészítésének folyamata rendkívül egyszerű, azonban egy kicsit hosszadalmas. 200-250g szójababot be kell áztatni 24 órára, majd megfőzni/megpárolni olyan puhára, hogy akár az ujjunkkal is szét tudjuk nyomni. Ha elkészült, szétterítjük a megfőtt babot a Vegital Fermentáló készülékhez adott párolótálcán, és ráöntjük a kevés vízben feloldott erjesztő kultúrát. Nincs más dolgunk, mint a fermentálón elindítani a natto programot, és 16-24 óra múlva már el is dönthetjük, hogy a natto szerelmeseivé válunk örökre, vagy a pokolba kívánjuk. A fermentáló készülék 16 órát ajánlj fel, de ezt 24 órára módosíthatjuk, mert minél tovább erjesztjük, annál több nattokináz enzim termelődik.
A hűtővel ellátott fermentáló gép multifunkciós, így nem csak natto készíthető vele. A készülék alkalmas - akár tej alapú, akár tejmentes - joghurt, tejföl, kefir fermentálására, valamint erjesztett italok (szójaszósz, rizsbor), erjesztett zöldségek (savanyú uborka, káposzta, retek, kimchi) és gyümölcsök elkészítésére. Az automatikus programok beállítják az optimális fermentációs hőmérsékletet és időt a megfelelő baktérium kultúrák vagy élesztő gombák számára. Előre beprogramozható a hűtés funkció is, amely a program végeztével bekapcsol, megelőzve ezzel a túlfermentálást, az étel, ital megromlását.

 

A nattohoz minden alapanyagot megtalálsz a webshopunkban:
• Bio szójabab
• Natto erjesztő kultúra
Kipróbált receptekkel, tippekkel, ötletekkel várunk minden érdeklődőt a Facebookon elérhető, „Vegital, ahogy mi szeretjük”  zárt csoportban. Ez a népszerű csoport a növényi italkészítés és a fermentálás jó hangulatú, baráti hangvételű, aktív klubja, amely nagy segítség a kezdeteknél és komoly támogatást nyújt a folytatásban.

Weboldal: www.vegital.hu
Facebook: www.fb.com/vegital.tejmentesital
Telefonszám: + 36 70 777 9220

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!