A szem alatti rész – vagyis a szemtáska – akkor sötétedik meg, ha kimerítjük a vese természetes tartalékát.

Közvetlenül a szem alatt kis tasak vagy szemtáska található, amely gyakran duzzadt vagy sötét. Amikor valakinek a szeme alatt ilyen sötétedés vagy duzzanat látható, azt szokták rá mondani, hogy alvásra van szüksége. Ez a kis népi bölcsesség a keleti diagnosztika szerint is helytálló. De sokkal több mondanivalója is van az arcnak erről a részéről.
Ennek a résznek a víztartalma a legmagasabb az egész arcban. Ugyanakkor itt a legvékonyabb a bőr, és nincsenek benne faggyúmirigyek, így hát ez a rész nagyon érzékeny a szervezet vízháztartásának változásaira. Ez, valamint a gyógyítók hosszú idő során végzett gondos megfigyelései szolgálnak alapul ahhoz, hogy a tradicionális keleti diagnosztika ezt a szem alatti részt a vesék állapotának felmérésére használja.


Keleten a vesét nagy tisztelet övezi. Nemcsak konkrét, hanem absztrakt jelentőséget is tulajdonítanak neki. A tradicionális gyógyítók a ki, vagyis az életerő raktárának tekintik. A vesék látják el ki-vel (életenergiával) a szervezet többi részét, fenntartva ezzel a szervezetben az életerő szintjét.
Ebből következően úgy tartják, a vese az a páncélterem, ahol az ősök örökségét őrizzük. Ez azt jelenti, hogy a vesék alapján mérhető fel genetikai örökségünk értéke.
A vese a salakanyagok kiszűrésével a vért tisztítja. Ennek a szervnek így absztrakt jelentősége is van: különválasztja az élet hasznos és haszontalan dolgait. A vese működése tehát fontos segítséget nyújt számunkra abban, hogy létezésünkben mi az, ami fontos, illetve mi az, ami szükségtelen és elvetendő.
Vesénk állapota nagy szerepet játszik általános egészségi állapotunkban. Ha valaki gyengének vagy mindig fáradtnak érzi magát, annak pihennie kell, és kezeltesse a veséit.

Vesénknek háromféle módon árthatunk

Az egyik az, ha a természet ritmusa elleni életmódot folytatunk. Azok teszik ezt, akik éjjel dolgoznak és nappal alszanak, mint például az éjszakás ápolónővérek, az éjszakai műszakban dolgozó gyári munkások, valamint azok, akik nagy távolságokra utaznak az otthonuktól képest egy időzónánál is messzebbre.
A másik mód, amivel árthatunk a vesénknek, ha kimerítjük a szervezetünk minden energiáját. Azok teszik ezt, akik túl sokat dolgoznak, és főképp, ha olyan munkával, amit nem is élveznek.
A harmadik mód, ahogyan a veséknek árthatunk a rossz étrend, főleg az olyan táplálékok fogyasztása, amelyek éppen nem időszerűek, például görögdinnye télen, vagy pedig ha túlfinomított vagy túl sok kémiai adalékanyagot tartalmazó élelmiszereket fogyasztunk.
A vese felelős a kiáramlásáért a szervezetben, ezért általános testi jólétünk érdekében védenünk kell. A dolgok rendes menetének súlyos megsértése – például ha olyankor dolgozunk, amikor a szervezetünk pihenést igényel, és olyankor pihenünk, amikor dolgoznunk kellene – szétzúzzák a szervezet ciklusait. Ezek a ciklusok nem a saját életünk folyamán alakultak ki bennünk, hanem örökül kaptuk magától az emberi evolúciótól. Amióta ember él ezen a bolygón, mi és összes őseink a Nappal kelünk és a csillagokkal térünk aludni. Születésünktől kezdve ezt a mintát kell követnünk. A biológiai rendszerek ehhez a ciklikussághoz igazodva alakultak ki – például a D-vitamin anyagcseréje és a sok hormonműködés. Változtatni rajta nem olyan egyszerű, mint azt gondolnánk. Ha a természetes ciklusok figyelmen kívül hagyásával élünk, azzal kimerítjük, és végső soron károsítjuk a vesénket.


A szem alatti rész – vagyis a szemtáska – akkor sötétedik meg, ha kimerítjük a vese természetes  tartalékát. Akik éjjel dolgoznak, és nappal alszanak, példaként szolgálnak arra, hogyan lehet kimerítenünk természetes erőnket. Ugyanez érvényes azokra, akik este nagyon sokáig fennmaradnak, és aztán nappal alszanak.
Ha túl sok folyadékot iszunk, a szemünk alatti rész megduzzad. A túlzott folyadékfogyasztás túlterheli a veséket, és amikor azok elfáradtnak a szem alatti rész fokozottan megsötétedik. A rendszer a kimerülés jegyeit mutatja. A veséknek pihenésre és kevesebb folyadékra van szükségük.
Sok egészségügyi szakember azt javasolja, hogy igyunk naponta nyolc pohár vizet. Ez a felvetés a modern, kiegyensúlyozatlan táplálkozásból következik.  Nem volna szükség a vese és az egész rendszer ilyen kiöblítésére, ha a finomított ételekkel nem kerülne annyi méreganyag a szervezetünkbe, illetve ha nem fogyasztanánk annyi zsírt és koleszterint. A teljes kiőrlésű gabonafélékből, friss zöldségekből, pillangósokból, tengeri növényekből és halból álló étrend optimális táplálást jelent a szervezetből kimosni való vegyi anyagok, illetve felesleges zsír nélkül is.


 Minden ember rendszerre másmilyen. A szervezetbe bevitt víz mennyisége nagy mértékben függ az életmódunktól, a végzett munka jellegétől, az elfogyasztott só mennyiségétől az évszaktól és a lakóhelytől.  Nincs olyan kizárólagos szabvány, amely mindenkire egyformán érvényesíthető lenne. De hát mindezt rábízhatjuk a szervezetünkre A szomjúság ősidők óta létező fogalom, és biztosak vagyunk benne, hogy az egyik legjobb irányadó a vízfogyasztás mértékének meghatározására.
Gyakran azt látjuk, hogy a szem alatti rész megsötétedett, barna vagy akár fekete. Ha ez a rész nagyon besötétedik, az illető súlyos betegség vagy esetleg a halál elé néz. A vesék kimerülőben vannak ilyenkor. nem képesek a vér tisztítására. Ennek következményeképpen a salakanyag kezd felhalmozódni a vesékben és a vérben.

• A túlzott sófogyasztás is a szem alatti táskák megsötétedését idézi elő. A sok elfogyasztott só árt a vesének, és magas vérnyomás kialakulásához vezet. A só összehúzódást idéz elő, és ezzel a vese hajszálereit elzáródásra kényszeríti. Ekkor ugyanaz történik, mint amikor rálépünk a kerti öntözőcsőre: a folyadék feltorlódik, és feszíteni kezdi az elzáródás mögötti részeket.
• A túl sok stressz szintén árt a vesének. A stressz kedvezőtlen hasát fejt ki a mellékvesékre, amelyek adrenalint bocsátanak a véráramba, és ezzel idézik elő a készenléti és a félelmi állapotot. A folyamatos félelem és stressz megrongálja a vesét, és ez akár halálhoz is vezethet.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!