A változókor KOR és nem KÓR, jó alkalom a változtatásra. Ez a nők életének egy természetes szakasza, a hormonális átállás időszaka, amelyben mind testi, mind lelki változások bekövetkezhetnek. A nők egyharmada különösebb probléma nélkül jut túl a klimaxon, mások kevés, elviselhető panaszt éreznek, de sajnos a nők egy részének a menopauza súlyos terhet jelent.

Closeup portrait of a happy elderly woman with hands together

Orvosi értelemben klimaxnak vagy változókornak nevezzük a nő életének azt a szakaszát, melynek során a nemi érettségből fokozatosan a petefészek nyugalmi állapotával jellemezhető életkorba jut. Ez az időszak eltarthat kb. 15 évig. Az utolsó élettani vérzést megelőző kb.5, és az azt követő kb.10 év tartozik ide.
A petefészek működésének megszűnése, a nemi hormonok csökkenése természetes élettani folyamat, amely a termékenység korának végét jelenti.
A menopauza nem jár a nőiesség és a szexuális élet elvesztésével!

A változókort kísérő jelenségek egy része inkább a kellemetlenség kategóriába sorolható.
- álmatlanság,
- éjszakai verejtékezés,
- hangulatingadozás,
- hőhullámok, azon kívül, hogy megviselik a szervezetet, még a külvilág elől sem maradnak rejtve
- hüvelyszárazság,
- anyagcsere lassulása,
- hajhullás,
- bőr elvékonyodása, szárazsága,
- csontritkulás
Az esetek többségében nincs szükség gyógyszeres hormonterápiára, a tünetek fitoösztrogén tartalmú étrend kiegészítőkkel jelentősen mérsékelhetők, megszüntethetők.
Életmódváltás
Miután az anyagcsere lelassul, kevesebb kalória is elegendő. A testünk kevesebb táplálékot igényel, a testsúly megtartása igen nehéz, a fogyás még nehezebb. Aki változókorban annyit eszik, mint előtte, igen nagy valószínűséggel meg fog hízni. Másrészt, a némi túlsúllyal rendelkező nők rendszerint kevesebb változókori tünetet tapasztalnak, ugyanis a zsírszövet is termel ösztrogént.
Könnyen emészthető, gyümölcsben, zöldségben gazdag étrend ajánlott, és akkor nem ugrálnak fel a plusz kilók.
A túlsúly önmagában is számos betegség, magas vérnyomás, cukorbetegség, mozgásszervi panaszok kiindulópontja lehet. Minden plusz kiló 3-szoros terhet jelent a csípő-, 5-szöröst a térd ízületeinek.
Nagy szerepe van a mindennapos mozgásnak. A sok mozgás fitten tart, serkenti a kalóriák égetését, de a testi aktivitás segíthet a csontritkulás (osteoporozis) megelőzésében is.
Ugyanis a változó korban a csontok sűrűsége is csökken, porózusak, törékenyek lesznek. (Kb. a nők 80%-a érintett). Főleg a csigolyákat, a medencét, a combnyakat fenyegeti törés veszélye. Úszás, vagy biciklizés, de akár egy kiadós gyaloglás is nagyon ajánlott.

 Mikor forduljunk orvoshoz?
Nos, a válasz erre- rendszeresen. A változókorban elsősorban szűrővizsgálatokon kell megjelenni: - mammográfia, - méhnyakszűrés, - csontsűrűség mérés
Korai stádiumban bármely baj orvosolható. A Menopauza ambulanciákon tapasztalt nőgyógyászok a teljes habitusunk alapján ítélik meg állapotunkat.
A klimax kóros tünetei a „diszfunkcionális vérzések”, amelyek kialakulásában a petefészek működési zavara játszik szerepet. Ezek a rendellenességek szövettani vizsgálatot tesznek szükségessé, csak ez után lehet a vérzészavar okát kideríteni, illetve gyógyszeresen befolyásolni.
Az ösztrogén termelés csökkenésével a keringési rendszer védelme is csorbul.
Az asszonyok a férfiakkal azonos arányban kaphatnak szívinfarktust a menopauza időszakában. Többféle szembántalom is kialakulhat a tüszőhormon hiányának hatására, ilyenek az üvegtesti zavarosság, száraz kötőhártya gyulladás, látásélesség romlása, krónikus szivárványhártya gyulladás.
Bizonyított tény a nemi hormonoknak a bőrre gyakorolt hatása a klimax során.
A tüszőhormon hiánya miatt a bőr ráncosodik, vizet veszít, tónusa csökken. Gyakran túlsúlyba kerülnek a szervezet által termelt férfi hormonok, fokozódik a hajhullásra való hajlam.
A nyálkahártyát, kiemelten a hüvelyhámot is megviseli a változókori hormonegyensúly megbomlása. Erre is van megoldás, a patikákban, gyógynövényboltokban sokféle hüvelygél áll rendelkezésre. Kapható gyógynövényes, fitoösztrogént , vagy ösztrogén hormont tartalmazó hüvelygél, ami ápol, síkosít, enyhíti, illetve megszünteti a hüvelyszárazságot.

Sajnos sokan érzik magukat csökkent értékűnek, ha elérték ezt az életszakaszt. Pedig a változókorban lévő nő előtt még több évtized áll, amit derűsen is el lehet tölteni.

Infovonal: 06 80 55 20 70
www.szojavit.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!