Az élelmiszertudományi szakértők azt állítják, hogy érdemes fontolóra vennünk a rovarok fogyasztását, amelynek pozitív hatása lehet mind az egészségünkre, mind pedig a bolygó fenntarthatóságára. A közeljövőben valószínűleg nem marad más választásunk... Az élelmiszerellátás kihívásai miatt egyre nő az érdeklődés a tudósok körében a rovarok mint potenciális fenntartható táplálékforrás kutatása iránt. A világ népessége 30 év múlva eléri a 9 milliárd főt. Ezt a hatalmas embertömeget már nehéz lesz hagyományos módszerekkel táplálni. Ezért kutatják a tudósok az entomofágia lehetőségeit, vagyis a rovarok fogyasztását.

A rovarok jelenleg mintegy 2 milliárd ember mindennapi étrendjének részét képezik. Más térségekben azonban kihívást jelent a rovaralapú ételek elfogadása. A legkedveltebb rovarok közé tartoznak a tücskök, amelyek kiválóan alkalmazhatók fenntartható táplálékforrásként.

A tücsköknek jelentős előnye van más fehérjeforrásoknál, mint például a csirke, sertés vagy szarvasmarha, szén-dioxid-kibocsátásuk rendkívül alacsony a kilogrammonkénti ehető fehérjére vetítve. Egyszerűen fogalmazva, a tücskök hatékonyabban alakítják át az elfogyasztott élelmet testtömeggé.

A tücskök 80%-a ehető. A rovarok tenyésztése háromszor kevesebb vizet igényel, mint például a szarvasmarha tenyésztése.

A rovarokon alapuló étrend a vízfogyasztás szempontjából fenntarthatóbb.

A tücskök gazdag tápanyagforrások, mivel vasban, rostban, kalciumban, káliumban és B12-vitaminban is bővelkednek.

Magas fehérjetartalmukkal is kitűnnek, hiszen 100 gramm tücsök 28,6 gramm fehérjét tartalmaz. Egy átlagos felnőttnek napi 200 gramm tücsköt kellene fogyasztania az ajánlott napi fehérjeszükséglet fedezéséhez, míg ugyanehhez marhahúsból 220 grammra lenne szüksége.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!