A torma

A fő hatóanyagot az illóolaj hordozza, amellyel mindenki találkozott már hagymaszeletelés vagy tormareszelés közben. Nézzük egy kicsit tudományosan a hatóanyagokat, ígérem nem lesz hosszú…
A torma baktériumölő és gátló hatását az úgynevezett mustárolaj-glikozidok és a hidrogén-rodanid hozzák létre. A mustárolaj-glikozidok magas kéntartalmú anyagokból állnak, és a növényekben általában irritációt nem okozó formában fordulnak elő.

Ha hagymát, tormát vagy egy marék mustármagot szagolgatunk, annak általában nincs irritáló hatása. A torma és a hagyma szeletelésekor vagy reszelésekor szigrin nevű irritációt nem okozó glikozid kapcsolatba kerül a mirozináz enzimmel, és egy pillanat alatt kialakul az irritációt kiváltó allil-mustárolaj. Az allil-mustárolaj egy erős hatású természetes antibiotikum. A vízitormánál hasonló biokémiai folyamat zajlik le.
A torma számos értékes hatóanyagot tartalmaz, és nemcsak fűszer-, hanem valódi gyógynövényként is alkalmazható az év minden hónapjában.

Mire jó a torma, és kinek nem javasolt?

A baktériumölő glikozidok és a hidrogén-rodanid mellett nagyon sok C-vitamin, kén és kálium található benne. A savanyú káposzta és a hagyma mellett a torma is védelmet nyújtott a tengerészek és a falusi szegények számára a C-vitamin-hiánybetegséggel, a skorbuttal szemben. Megfelelő adagolás mellett a torma gyógyító értelemben ingerlő hatást fejt ki a bőrre és a nyálkahártyára. Továbbá javítja a vese véráramlását és a vizeletkiválasztást. Nagymértékben növeli az epe termelését, elősegíti a véráramlást, elfolyósítja a túl sűrű váladékot és csökkenti a köhögési ingert. A hüvelykujj vastagságú, krémszínű, barna héjú gyökér vércukorszint-csökkentő glukokinin tartalmának köszönhetően még cukorbetegségben is jótékony hatást fejt ki. A torma aktiválja a májat, a hasnyálmirigyet, az egész emésztőrendszert, és mindenfajta emésztési zavar és étvágytalanság esetén hatékony.

Hasmenés esetén nem szabad használni, de a székrekedés jól kezelhető vele. Akinek ismert mustár- olaj- vagy tormaallergiája van, az természetesen nem fogyaszthat tormát, mustárolajat, vízitormát, sem külsőleg, sem belsőleg. Aki túlzott éjszakai izzadástól szenved, annak is le kell mondania a mustárolaj nagyobb mennyiségben történő alkalmazásáról, mert a panaszai súlyosbodhatnak. Vesebetegeknek nem szabad nagy mennyiségű tormát fogyasztaniuk, mert fennáll a vesevérzés veszélye.

Mindent egybevetve, a torma kiváló vértisztító szer, és jótékony hatása van reumás, köszvényes és neuralgiás fájdalmakban. A felső légutak hurutja és a húgyhólyaggyulladás is kiválóan kezelhető vele.

Hogyan fogyasszuk?

Mézes torma:

Köhögés, asztmás panaszok, valamint lázzal vagy láz nélkül járó megfázás esetén jó szolgálatot tehet a mézes torma. A méz némileg tompítja a torma erejét. Ennek fogyasztása feloldja a makacs váladékot, megkönnyíti a légzést, és elpusztítja a kórokozókat:

Egy evőkanál frissen reszelt tormát 3 evőkanál mézzel keverjünk össze, és ebből naponta ötször vegyünk be egy teáskanállal.

Hatását 1 evőkanál apróra vágott hagymával tovább erősíthetjük. Ehhez a keverékhez adjunk 5 evőkanál vizet, és a keveréket forraljuk fel. Lehűlés után a fent említett módon szedjük. Cukorbetegek ezt a készítményt nem fogyaszthatják.

Tormaborogatás

Reuma, isiász és fejfájás kezelésére:  egy kb. 10 cm hosszú tormadarabot reszeljünk apróra, és egy kis vízzel keverjünk belőle kenhető masszát. Ezt vékonyan kenjük rá egy lenvászonra, és tegyük a fájó területre. Fejfájás esetén is alkalmazhatjuk. Legfeljebb öt percig hagyjuk rajta, majd távolítsuk el, hogy ne alakulhasson ki a bőrön túlzott irritáció. Az érzékeny bőrt megelőzőleg kenjük be bőrápoló olajjal.

Tormatinktúra

Nehezen gyógyuló sebek tisztítására és fertőtlenítésére alkalmas a tormatinktúra: egy fél szár tormát reszeljen le és öntse le 70%-os alkohollal. Két óra múlva puha pamutkendőn préseljük át, és adjunk a tinktúrához vele azonos mennyiségű vizet. Ezt a folyadékot naponta többször használhatjuk borogatás készítéséhez.

Tormatea:

Láz, influenza és húgyúti fertőzések kezelésére: egy evőkanál durvára reszelt tormát öntsünk le egy csésze forrásban lévő vízzel, és lefedve hagyjuk állni 5 percig. Fogyasszunk belőle naponta 3-4 csészével.

Tejes torma:

Emésztési zavaroknál 1 teáskanál tormát keverjünk bele egy csésze meleg tejbe, és naponta egyszer, lehetőség szerint esténként igyuk meg. Alkalmazzuk kúraszerűen 2-3 héten keresztül.

 

Vízitorma

A vízitorma leginkább tiszta, hideg, lassan folyó vizekben él, és puha, zöld levelei szőnyegként borítják be a víz felületét. Gyökere olyan anyagot választ ki, amely védi a vizet a rothadástól és az algásodástól. A vízitormának kiváló antibiotikus hatása van, de oda kell figyelnünk arra, hogy a növényt mindig frissen alkalmazzuk, mert szárítva hatóanyag tartalma szinte teljesen elillan.

Mire jó a vízitorma, és kinek nem javasolt?

A vízitormában kéntartalmú vegyületek és rodanidok is találhatók. Ezeknek köszönhetően nagyon hatékony természetes antibiotikuma a hólyag- és a hörghurutnak. A növényben A-, C-, D-vitamin, valamint vas és jód található. Ásványianyag-tartalma a víz minőségétől függően változhat.

A vízitorma-készítmények segítik a vérképzést, erősítik a gyomorműködést, elősegítik a sebgyógyulást, csökkentik a vérnyomást, és fáidalomcsillapító hatásuk is van. A vízitormának kiváló vértisztító hatása van, és ezért a természetgyógyászatban előszeretettel alkalmazzák mindenféle bőrprobléma esetén. Ha hónapokon keresztül alkalmazzuk, ásványianyag-tartalmából kifolyólag kiváló szere a pajzsmirigy-alulműködésnek.
A vízitormát terhesség alatt nem szabad fogyasztani, mert az anyaméh enyhe összehúzódását okozhatja!

Hogyan fogyasszuk?

Tea

Hólyaghurut esetén átmosásra készíthetünk friss vízitormából teát: 2 teáskanál apróra vágott levelet öntsünk le 1/4 liter forró vízzel, és 15 percig hagyjuk állni. Ebből naponta fogyasszunk el 4 nagy csészével.

A hatóanyagok megóvása érdekében a kivonatot hidegen is elkészíthetjük. Ebben az esetben 100 g friss levelet egy liter hideg vízben egész éjszakán át áztassunk. Napközben kisebb részletekben fogyasszuk el. Ezzel tisztíthatjuk a vesét.

Vizitormalé

Közeledő megfázás és hörghurut esetén, valamint tavaszi salaktalanításhoz nagyon hasznos a friss vízitormalé fogyasztása. Ezt gyümölcspréssel magunk is elkészíthetjük, vagy a bioüzletekben megvásárolhatjuk. Akut esetben ebből naponta 3 evőkanállal fogyasszunk el. Reuma és bőrkiütések kezelésére vagy salaktalanításra legalább hat héten keresztül naponta 2 evőkanállal vegyünk be. Ez a kúra bélparaziták ellen is hatékony, amelyek a mustárolaj-glikozidokat ki nem állhatják!

Saláta

A vízitorma télen is kiváló vitaminforrás, ezért érdemes nagy mennyiségben salátákba vagy zöldséges ételekbe keverni. Nagyon finom és egészséges étel a vízitormával, metélőhagymával és egy evőkanál lenolajjal készült fűszeres túró.