- A japán gyerekek tanáraikkal együtt negyed órán keresztül maguk tisztítják az iskoláikat. Ennek köszönhetően már a fiatal generáció is vigyáz a tisztaságra és alapvető igénye a rend.
- A legkisebbeknek is kötelező a játék utáni 5 perces takarítás.
- Az iskolai menzák is a nevelés helyszínei! Hat éves kortól heti rendszerességgel váltják egymást a konyhában segítő diákok. Megtanulják, hogyan kell bánni az alapanyagokkal, és megtanulnak szépen tálalni is.
A menzán mindenki megeszi az ételt – a pocsékolás bűnnek számít és tiszteletlenség azzal szemben, aki az ételt készítette.
- A tanulók fél óra alatt, szép lassan eszik meg ebédjüket. Senki nem sietteti őket. Minden étkezés után kötelező a fogmosás. Ennek legalább 3 percesnek kell lenni, ami után a tanárok még ellenőrizhetik is az alaposságát.

Tisztaság
- A takarítókat Japánban „egészségmérnöknek” nevezik. Havi 1,3- 2,2 millió forint között keresnek, illetve írásbeli és szóbeli vizsgán is részt kell venniük.
- A japán családok nem alkalmaznak bejárónőt vagy takarítót. A szülők és a gyermekek felelősek a háztartásért. Mindenkinek ügyelni kell a rendre és a tisztaságra.

Pontosság

- A vonatok átlagos késése Japánban 7 másodperc. Nagyra becsülik az emberek idejét és másodpercre pontosak.
- A japán szuper expresszek olyan gyorsan mennek, mint egy versenyautó.
- Az állomás alkalmazottai meghajlással köszöntik a vonatot, és amit gyakrabban látni: a vonatkocsiba bejövetelkor és távozáskor is meghajolnak.
Érdekes
- Tilos telefont használni a vonatokon, éttermekben és bármilyen fedett helyiségben. A gyermekek nem vihetnek be iskolába mobilokat és a tanárok sem használhatják.
- Hirosima mindössze 10 év alatt visszanyerte az atombombázás előtti gazdasági színvonalát. A japánok nagyon sok algát fogyasztanak, és az algák megnövelik a szervezet nukleáris sugár-tűrő képességét.
- A japán ember soha nem sérteget senkit. Nincsenek is erre szavaik. Még azt is kerülik, hogy nyíltan nemet mondjanak.
- Japánban is akadnak csaló, sikkasztó vezetők. Ám a bírósági tárgyalást, börtönt többnyire nem érik meg. Az ősi erkölcs szerint szeppukut, másnéven harakirit követnek el.