Lassan véget ért a nyár utolsó hónapja is. Elképzelhető, hogy ez a néhány hét nem a nyaralásról szól sokak számára, de attól még a jó hangulat és a vidámság kötelező a továbbiakban is. Nincs is erre jobb alkalom, mint egy családi vagy baráti összejövetel. Ki ne szeretné a forró nyári éjszakába nyúló kerti-partik, szabadtéri sütögetések hangulatát!?

Természetesen ilyenkor, ha vendéglátók vagyunk, elkél néhány jó ötlet, amivel feldobhatjuk a megálmodott menüt. A hagyományos kerti mulatságok eledelei a sültek, legyen az csirke, sertés, marha vagy akár hal, de sokan a különböző fűszerezésű grill-kolbászkákra esküsznek. Sokan talán elképzelni sem tudják, mi keresnivalója lehet az Abonett termékeknek egy ilyen alkalom során, pedig ebben a számban az a célunk, hogy néhány recept segítségével becsempésszünk némi egészséget az ilyen jellegű nyári lakmározásokba.

Augusztusra már roskadoznak a kertek és így a piacok is a finomabbnál-finomabb, lédús, hazai zöldségféléktől: beérett a paprika, a paradicsom, az uborka és lassan a többi idény zöldség is. A sütögetéshez ilyenkor legtöbbünkben megfogalmazódik az ötlet, valami salátát kellene felszolgálni a frissen sültekhez! Formabontó ötlet lehet azonban ezekből az isteni zöldségekből szendvicskrémeket készíteni, amit aztán a vendégek a(z Abonett) kenyérkéjükre kenhetnek.

Az alábbiakban néhány, hagyományosnak nem mondható szendvicskrém receptjével szeretnék segíteni, hogy valami egészséges újdonság is kerüljön az asztalra a már jól ismert Abonett kenyerek kísérőjeként.

Tzatziki-szendvicskrém:



Hozzávalók 4 főre:

Tehéntúró 40dkg

Natúr joghurt 1 nagy pohár

Kígyóuborka 40dkg

Ezen kívül: kapor, fokhagyma, borsikafű,

kevés só



Elkészítés:

A túrót áttörjük és összekeverjük a joghurttal. Ízesítjük kevés sóval, kaporral, borsikafűvel, zúzott fokhagymával. Az uborkát keskeny csíkokra vágjuk vagy durvára reszeljük és a túrós masszához keverjük.

Abonett-tipp: Fogyasszuk a rozsos kenyérrel!

Padlizsánkrém háromféle módon:



Hozzávalók 4főre:

Padlizsán 40dkg

Vöröshagyma 15dkg

Kevés olaj

Ezen kívül: mustár, fokhagyma, petre-zselyemzöld, őrölt fehérbors, néhány csepp citromlé, só

Elkészítés:

A padlizsánt megmossuk, megszurkáljuk és sütőben vagy grillsütőben egészben megsütjük. Hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk és vágódeszkán összeaprítjuk. Elkeverjük apróra vágott nyers, vagy kevés olajon megfonnyasztott hagymával, citromlével, sóval, fehér borssal, zúzott fokhagymával, petrezselyemzölddel és az olajjal.

Görög padlizsánkrém: a padlizsánhoz nyers, hámozott paradicsomot, zúzott fokhagymát, olívaolajat, sót, oregánót, fehér borsot adunk.

Erdélyi padlizsánkrémhez kukoricaolaj, nyers hagymából és sóból szükséges

Abonett tipp: A legjobb a Natúr Abonettre halmozva!

Joghurtos brokkolikrém:



Hozzávalók 4 főre:

Brokkoli 40-50dkg

Natúr joghurt 15dkg

Füstölt sajt 5dkg

Ezen kívül: só, bors és citromlé ízlés szerint.

Elkészítés:

A brokkolit rózsáira szedve megfőzzük, a főzővízbe sót és citromlevet teszünk, Ha puhára főtt, turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a sót, borsot és citromlevet kedvünk szerint.

Ráöntjük a joghurtot is és az egészet leturmixoljuk. Végül belereszeljük a sajtot is, kissé összeforgatjuk és tálalás előtt jól lehűtjük.

Abonett-tipp:

Fogyasszuk a Zabos változattal!

Céklás vajkrém:

Hozzávalók 4 főre:

Natúr vajkrém 15dkg

Cékla 15dkg (nyers, reszelve)

Vöröshagyma 5-10dkg (reszelve)

Ezen kívül: őrölt kömény, só

Elkészítés:

A nyers, tisztított céklát lereszeljük, hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát. Ízesítjük sóval, kevés köménnyel, végül hozzáadjuk a vajkrémet és jól elkeverjük.

Abonett-tipp: A Kukoricás extrudált kenyérrel fogyasztva a legjobb!

Lenmagos cukkinikrém:



Hozzávalók 4 főre:

Cukkini 40dkg

Olaj 2 evőkanál

Tejföl 2 ek

Lenmag 1 ek

Ezen kívül: só, bors, fokhagyma

Elkészítés:

A cukkinit alaposan megtisztítjuk. Ha elég zsenge, nem szükséges a magos részt és a héjat eltávolítani. Nagylyukú reszelőn lereszeljük. Pár perc alatt megpirítjuk a cukkinit, majd ha meghűlt, turmixgépben a többi hozzávalóval együtt pépesítjük, végül hozzáadjuk a lenmagot is. Tálalás előtt jól lehűtjük.

Abonett-tipp: A Búzacsírás kenyér  a legjobb választás ehhez a krémhez!