Korábban beszélgettünk egy ismerős mosógépszerelővel, aki megosztotta velünk, hogyan tartja tisztán a saját mosógépét évek óta vízkőtelenítve azt. A titka: citromsav. Sokan csupán szörpkészítéshez használják a citromsavat, de valójában a háztartásban sok területen hasznosítható. Szolgálhat öblítő helyett, segíthet vízkő eltávolításában és akár a wc tisztításához is kiválóan alkalmazható. A citromsav enyhébb sav, mint az ecet. Annak ellenére, hogy a neve citromot sugall, gyakran olcsó alapanyagokból készül, mint például kukoricakeményítő, kukoricacsíra-likőr (ipari melléktermék), melasz vagy más magas cukortartalmú növényi anyagok. Ezt a természetben is könnyen megtalálható savat leginkább a citrusfélékben találhatjuk, például a citromlé 5-8%-a citromsav.

 

Ahhoz, hogy megszabaduljunk a vízkőtől a mosógépben, 100-200 g citromsavat helyezzünk el a mosószer adagoló fiókjában, majd indítsuk el egy 60 fokos mosási programot. Ez a módszer segít az ülepülő vízkő eltávolításában és ismét ragyogóvá teszi a mosógépet.

Az idő múlásával a mosószer adagoló fiók is koszos lehet, sőt akár penész is kialakulhat rajta. Az adagoló egyszerűen eltávolítható a mosógépből, és ezt követően egy mosogatószivacsot mártsunk tiszta vízbe, majd citromsavba, és töröljük át vele a fiókot.

A mosógép üstszájgumi is koszosodhat. Egy egyszerű tisztító keverék elkészítéséhez vegyünk fél liter vizet és adjunk hozzá egy evőkanál citromsavat. Mártogassunk bele egy mosogatószivacsot, és ezzel töröljük át a gumit. A citromsav hatékonyan megszabadítja a gumit a piszoktól és a penésztől.

Ezen egyszerű tisztítási módszerek alkalmazásával mosógépünk hosszú távon tisztán és hatékonyan működhet. Emellett általános vízkőoldásra és takarításra is használhatjuk a citromsavat, például egy házi spray készítésével. Ehhez 1-2 teáskanálnyi citromsavat keverjünk egy 100 ml-es szórófejes flakonba, majd töltsük fel meleg vízzel, és rázzuk fel. Ezt a keveréket csempék, konyhapult vagy akár ablak tisztítására is használhatjuk. Fontos megjegyezni, hogy a keveréket legfeljebb 1-2 hétig érdemes tárolni.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!