Az abszolút agyméret nem fed le mindent. Felfedezték, hogy a varjúfélék sokkal kisebb agyuk ellenére is ugyanolyan jól teljesítenek, mint az emberszabású majmok.

 

varju
Az amerikai Duke Egyetem oktatói és hallgatói széleskörű vizsgálatot hajtottak végre 36 állatfajon, elsősorban főemlősökön és majmokon. A csapat egy úgynevezett henger-tesztet alkalmazott: élelmet helyeztek el egy átlátszó csőben, melynek mindkét vége nyitott. A kihívást az étel nyílásokon keresztüli megszerzése jelentette.
A tanulmány eredménye szerint az emberszabásúak teljesítettek a legjobban, ezáltal az abszolút agyméret tűnt az intelligencia kulcsának. A henger-tesztet azonban nem végezték el madarakon. A brit Oxford Egyetem, valamint a német Max Planck Ornitológiai Intézet kutatói varjakkal, csókákkal és hollókkal is elvégezték a tesztet.
A csapat először megtanította a madarakkal hogyan szerezhetik meg a jutalmat egy nem átlátszó cső két végén keresztül, majd megismételték a tesztet az átlátszó csővel. Az állatok természetükből adódóan közvetlenül a csövön keresztül próbálnának az élelemhez jutni, amint meglátják azt. A hollók azonban minden alkalommal a cső végein keresztül próbálkoztak, a csókák és a varjak is közel 100 százalékos teljesítményt nyújtottak. Vagyis a gorillákkal azonos szinten teljesítettek!
Ez azt bizonyítja, hogy a madáragy kifejezetten hatékony, hiába kisebb az abszolút mérete. A méreten kívül tehát más tényezők is lehetnek, melyek fontosak az intelligencia esetében, például az agysejtek sűrűsége.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!