Ahhoz, hogy megértsük, hogyan hat az emberi lélek a testre, nézzük meg először, mi is az a lélek:

Vallási szempontból a lélek: az ember több, mint a puszta anyag, a testet a lélek élteti, az adja megismételhetetlen személyünket, a test halála után a lélek tovább él.
Pszichológiai szempontból a lélek: az agy egyik funkciója, a szellemi tevékenységek összessége, vagyis érzelmeink, attitűdünk, viselkedésünk stb.
De mi ne legyünk megosztóak, fogadjuk el a halhatatlan lelket egy nagyobb halmaznak, amelyben van helye az emberi pszichének is.

Hogyan hat a psziché a testre?

Egy komoly lelki trauma (például egy szerettünk elvesztése) okozhatja azt, hogy akár másnapra megőszülünk, vagyis egyértelmű, látható fizikai tünet jelentkezik. Olyan is előfordulhat, hogy valaki hirtelen elveszti látását, miközben a szemének úgymond semmi baja. Természetesen jelentkezhetnek enyhébb bajok is, akár egy gyomorfájdalom vagy bármi egyéb. Ezt az orvostudomány pszichoszomatikus betegségnek nevezi. Ennek ellentettje a szomatopszichikus betegség amikor modjuk egy komoly fizikai betegség, vagy egy nagy seb, esetleg végtag elvesztése hat negatívan a lelkületünkre.
Egy pozitív példával élve (javaslom próbálják ki) is tudjuk bizonyítani ezt a kölcsönhatást. Nézzünk a tükörbe, figyeljünk az arcunkra és szándékosan mosolyogjunk. Húzzuk a szánkat mosolyra, mégha nehezen is megy, és pár másodperc - perc elteltével valóban jobb kedvünk lesz, igazivá válik a mosoly. Ebben az esetben a test hatott a lélekre. Ugyanez történik egyébként, ha másokra mosolygunk az utcán - előbb-utóbb vissza fognak ránk mosolyogni.

Egy másik érdekes példa az úgynevezett placebo és nocebo hatás. A kutatók gyakran végeznek úgy kísérleteket, hogy az embereket három csoporta osztják, az első csoport hatóanyag tartalmú gyógyszert kap, a második csoport hatóanyag nélküli tablettát kap (placebót) a harmadik pedig semmit (ez a kontrollcsoport).
Az érdekesség az, hogy a placebós csoport szinte minden kísérletben hasonlóan jó eredményt produkál, mint a hatóanyagos csoport, illetve mindig jobb eredményt, mint a kontrollcsoport. Ez pedig pontosan azért van, mert az erős hit abban, hogy kaptunk egy „gyógyszert”, amitől majd meggyógyulunk vagy jobban teljesítünk, oda vezet, hogy valóban jobban érezzük magunkat, valóban jobban teljesítünk.
A nocebo-t csak az érdekesség kedvéért említem. Az az előbb leírtaknak a fordítottja, vagyis valódi gyógyszert kapunk, valódi hatóanyagokkal, de mivel nem hiszünk benne (vagy nem hiszünk annak az orvosnak, aki adta) - nem fog hatni.
A lélek (psziché) tehát komoly hatással tud lenni testünkre. Ezeket a tényeket már a múltban is rengetegen felismerték. Az egyik legismertebb Emil Coué (1857 - 1926) francia pszichológus és gyógyszerész, aki egy önszuggesztiós módszert fejlesztett ki. A betegségek és a boldogtalanság kezelésére a pácienseknek személyre szabott mondatokat (mantrákat) kell naponta többször hangosan, tükör előtt ismételgetni. Segítségükkel a negatív gondolatok megváltoztathatók, beindul az öngyógyítás folyamata, javulás hozható életünkbe. A legismertebb ilyen mantra a: Minden nap, minden szempontból egyre jobban és jobban érzem magam. Érdemes egy hétig kipróbálni!

Osztrák vonalon Ruediger Dahlke (orvos, pszichoterapeuta, természetgyógyász) alkotott nagyot. Számos könyvet írt többek között az „A betegség mint szimbólum” címűt, amelyben részletesen ismertette kutatásainak eredményét. Például, meglátása szerint a cukorbetegség lelki oka az, hogy félünk a szerelemtől, képtelenek vagyunk a befogadásra (a sejtek nem nyitottak a glükóz befogadására). Kívánjuk az édeset (szerelmet), szeretnénk élvezni az életet, de nem merjük átadni magunkat az érzésnek, saját magunk gátoljuk, hogy az élet édes oldala megérintsen. Ennek megoldása a feldolgozás és feloldás. Fel kell ismernünk félelmeinket és szorongásainkat, éljük meg a közelség és távolság problematikáját, engedjük közel az élvezetet és tartsuk távol magunkat a számunkra kellemetlen dolgoktól.

Amerikai vonalon Dr. Norman Vincent Peale (1898 - 1993) vált ismertté. Ő a pozitív gondolkodás atyja. A témáról számos könyvet írt, melyekben olyan általa kezelt emberek eseteit ismereteti, akik konkrét betegségektől vagy valamilyen rossz élethelyzettől szenvedtek, majd tanácsaira állapotuk varázslatosan javult, életük óriásit változott. Peale ezt a hit és az ima erejével magyarázza. Mivel foglalkozását tekintve lelkész volt, pácienseinek gyakran a Bibliából vett idézeteket adott, hogy azzal változtassanak gondolkodásmódjukon, azzal lóduljanak át napi nehézségeiken.

A lelki gyógyulásnak számtalan útja és módja van. Egy kineziológus segíthet egyensúlyba hozni lelkünket és felszabadítani testünk öngyógyító folyamatait. A rossz tudatalatti minták lecserélésében, traumák feldolgozásában pedig akár a Théta healing is segíthet. A lényeg, hogy tegyünk lelki és ezáltal testi egészségünkért.