A fehér karácsony szinte már csak az emlékeinkben él. A mai gyerekek a téli örömöknek csupán csekély hányadát ismerhetik meg igazán testközelből, hiszen alig-alig van télen csapadék. Idén valahogy az őszi esőzések is rövidebbek, kevésbé intenzívek, ezért számolni kell azzal, hogy télen ismét aszályos időjárás várható. Erre pedig tudatosan készülni kell.

Sajnos a fagyos hónapokban nem tudjuk az öntözőrendszerrel pótolni a csapadék hiányát, a növények számára csak az van, ami az égi áldással érkezik, és ami a talajban el van raktározva. Előbbire nagyjából semmiféle ráhatásunk nincs, ezért a talajjal kell foglalkozni, fel kell tölteni a raktárakat.

A víz megkötése a talajban:

A talaj akkor tud vizet raktározni, ha szerkezete kellően morzsalékos (nincs összetömörödve), azaz a kapilláris rendszere ép, és van benne szervesanyag tartalom, ami meg tudja kötni a vizet.

A talajjavítás nem megy csettintésre, állandóan foglalkozni kell vele, nem egyszeri feladat. Az egészséges talajban megfelelően működik a levegő-, víz- és tápanyagháztartás, ami az aszályos időjárás átvészelésének a kulcsa.

Hazánkban jellemzően egyre inkább a tápanyagszegény, összetömörödött talajok a jellemzőek, köszönhetően az egyoldalú műtrágyázásnak és az indokolatlanul sok vegyszer alkalmazásának.

Tudta, hogy 1 m3 humusz mintegy 800 liter víz megkötésére képes?

Ezzel szemben egy elvékonyodott termőrétegű, szerves anyagokból hiányt szenvedő föld pórusaiban nem tudja megtartani a vizet, az vagy leszivárog a mély vízrétegekbe, vagy a felszínen elfolyik, így pedig nem tud hasznosulni.

A termőréteg egyik legértékesebb összetevője a humusz. Ennek a képződése viszont egy lassú folyamat, ezért instant megoldás, ha granulált vagy folyékony oldatként juttatja a talajba. Erre kínál kényelmes megoldást a Humin Garden Plus termékcsalád, amit kiszórva, beöntözve vagy permetezve is fel tud használni, a gyepen, illetve a dísznövények vagy a konyhakerti növények esetében. Rendszeres alkalmazása segíti a talaj szerkezetének javulását, míg a huminsavak immunerősítőként és tápanyagként szolgálnak a növényeknek. Így azok sokkal kisebb károkkal vészelik át akár az aszályos telet is.

A másik, amit érdemes tennie, hogy célzottan talajjavítót szór ki a gyepre, vagy kever bele a földbe (ha még füvesítés előtt áll). A DCM Antagon és DCM Vivisol talajjavítók szervesanyagokat és speciális mikroorganizmusokat tartalmaznak, amelyek a talajélet erősödését, ezáltal pedig a talaj minőségének javulását segítik.

Rendszeres (évente legalább 2 alkalommal) történő alkalmazásuk segít helyreállítani a mikrobiom egyészséges egyensúlyát, így például ritkábbá és enyhébbé válnak a gombás fertőzések. Szervesanyag tartalma pedig szintén segít a talajban elraktározni a túléléshez szükséges vizet.

Szintén a talajjavítás remek eszköze az Amalgerol. A korábban csak a mezőgazdaságban alkalmazott talajkondicionáló készítmény kifejezetten a talaj tömörödöttségét csökkenti. Aktív szénforrás a talaj mikroorganizmusainak és a növényeknek egyaránt, ezért stresszkezelésre (pl. aszálykárok enyhítésére) vegetációs időben ajánlott lombtrágyaként kipermetezve.

Még nem késő, hogy novemberben egy kondíció növelő kiszórás (Humin Garden Plus- granulátum) és a talajjavítók tudatos alkalmazásával segítse a kertjét felkészülni a téli aszályos hónapokra!

 

Aszálykároktól mentes téli hónapokat kíván:

Molnár Gábor Éva -a füvesasszony

www.kerfuvesites.hu

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!