Kedves Olvasó! Sorspróbáló időket élünk, okkal vagy ok nélkül, de nem véletlenül! Nincsenek véletlenek! Legfeljebb nem ismerjük fel az események mögött rejlő pókháló vékonyságú rendszert. Az idő pedig csak pereg, s a Karácsony is közeleg. De ha körbetekintünk környezetünkben, de főleg tágabb környezetünkben, elég szomorú kép fogad. Méltán juthat eszünkbe Juhász Gyula Karácsonyi ének című verse, melyben így fogalmaz:

 

„Szelíd, szép betlehemi gyermek:
Az angyalok nem énekelnek,
S üvöltenek vad emberek.
Boldog, víg betlehemi jászol:
Sok börtön és kórház világol,
És annyi viskó bús, sötét.
Jó pásztorok és bölcs királyok:
sok farkas és holló kóvályog,
S nem látjuk azt a csillagot!
Békés, derűs karácsony éjjel:
A nagy sötét mikor száll széjjel,
S mikor lesz béke és derű?”

Amit ma Európában találunk és ami körülvesz bennünket, nem véletlen. S okozói itt vannak, mi mindannyian. Csak hosszú, kemény harccal, töretlen kitartással és szövetségben tudunk ebből jól kijönni vagy kimaradni. De a hosszú harc során meg-meg kell állnunk egy szusszanásra. Most eljött az ideje, itt van a Karácsony! Emelkedjünk az események fölé, kapcsoljuk át a vevőinket és a fősodrású média harsogása helyett belsőnkre, a szívünkre hallgassunk. Emlékezzünk a Karácsony üzenetére: „Szeressétek egymást!” Gondolhatunk merészet és nagyot, ahogyan ezt Szabolcska Mihály megfogalmazta Karácsony című versében:

„Egy nap meg egy este
Minden esztendőben:
Szeretném, ha király
Lehetne belőlem!
Ha nem is, ha nem is
Valami sokáig:
Karácsony estétől
Karácsony napjáig.
Karácsony estéjén,
Hogy a csillag támad:
Kinyitnám aranyos
Gyöngyös palotámat.
Minden elhagyottat
Oda gyűjtögetnék,
Sápadozó árvát
Szárnyam alá vennék.
Ha koldus, ha bűnös:
Nagy birodalmamba’
Szerető szó nélkül
Senki sem maradna.
Könnyet ahol látnék:
El azt sem kerülném,
Szép selyem kendőmmel
Szépen letörülném!
… Karácsony estéjén
Minden esztendőben,
Szeretném, ha király
Lehetne belőlem!”

Jól tudom, hogy a vágyak szárnyalásához önmagában nem elegendő az elhatározás! Kell a környezet inspiráló hatása, a család, barátaink szeretteink közelsége, a lelket megnyugtató és vidító zene! Karácsony ezer csengettyűje, csilingelése, harang zúgása, éneke, gyermekek dalai.

Készülődés Karácsonyra

A Karácsonyi Ünnepekre ne csak sebtében megvásárolt ajándékokkal készüljünk! Vegyük elő csecsebecséinket, kedves tárgyainkat, hangkeltő eszközeinket! Pengessünk meg egy húrt, üssünk meg finoman egy hangtálat, szólaltassunk meg egy csengettyűt. Ezek a hangok segítenek a stresszel teli hétköznapok feszültségeinek elengedésében, belső békénk mielőbbi megtalálásában. Ne feledd: „A zene segít újrahangolni a lélek ellazult húrjait.” Hallgassunk karácsonyi zenét!
A zene hallgatása egy passzív dolog, még akkor is, ha együtt hallgatjuk párunkkal, kedvesünkkel, szeretteinkkel vagy barátainkkal. De van egy olyan kincsünk, ami ugyancsak nem kerül semmibe, ez pedig a mosoly! A mosolynak külön kultúrája van, ebben az indiaiak élen járnak. Szerte a világban sok helyen elterjedt, és ismerik a „három mosoly” technikáját. Semmilyen nagy dologra nem kell itt gondolnunk, csak annyira, hogy naponta háromszor mosolyogjunk. De ne csak úgy felszínesen dobjunk valaki felé egy mosolyt, hanem az szívből fakadjon. Mosolyogva hallgass zenét! S közben kezed járhat, készítheted az ajándékokat, sütheted a finom illatú karácsonyi sütiket! S lassan észre fogod venni, melegség és öröm tölti el szívedet!


Miközben serénykedsz, gondolj azokra is, akik nehezebb helyzetben vannak, mint te. Ne feledd el az ajándékozást, az adakozást. De azt se feledd, amikor a tulajdonodból adsz, keveset adsz. Igazán akkor adakozol, vagy ha neked ez jobban tetszik, ajándékozol, amikor önmagadból adsz! Tehát az ajándékozás nem a pénzednek más számára esetleg értéktelen tárgyakká való átváltása!     Gondolj arra, hogy van-e valamid, amit meg kell tartanod. Nagyon sok dolgodat, legyen az praktikus eszköz, avagy szép tárgy, azért tartottad meg, hogy hátha egyszer majd szükséged lesz rá. ...és egyszer minden átadatik..., miért ne Te adnád át?! S ha örömmel ajándékozol és nem megszokásból vagy elvárásból, akkor ez az öröm a Te jutalmad lesz! Nézz rá a természetre, bőségre van teremtve, s tanúja lehetsz az önzetlen adakozásnak. Csak gondolj az akácfára, illatáért semmit nem kér és értékes nektárját ingyen adja a méheknek.
Karácsony egyben a szeretet ünnepe is. De mi is a szeretet? A szeretet a tudásnál is nagyobb hatalom! Ne gondoljátok azonban, hogy útját irányíthatjátok!

„Mert a szeretet, ha méltónak talál rá, maga irányítja majd a ti útjaitokat. A szeretet nem ad egyebet, mint önmagát, és nem vesz el semmit, csupán önmagából. A szeretet nem birtokol, és nem birtokolható. Mert a szeretetnek elég a szeretet. A szeretet nem vágyik egyébre, mint beteljesíteni önmagát. De ha szerettek, és a szeretet vágyakat ébreszt, legyenek ezek a ti vágyaitok.”
Khalil Gibran

Ezért amikor a szeretet int felétek, kövessétek őt...

Áldott Karácsonyi Ünnepeket!
Erdei István

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!