A kadmiummérgezés tünetei

Akut belégzés esetén a gőzben vagy pornagyon ritkán kerül a szervezetbe nagyobb mennyiségű kadmium, ha mégis, akkor hányás, hasi görcsök, hasmenés, súlyos esetben véres hasmenés, kiszáradás léphet fel. Akutan szájon keresztül ban lévő nagyon apró kadmiumrészecskék a felső légutakban okoznak irritációt. Ekkor orrfolyás, köhögés, torokkaparás jelentkezhet. Ha a nehézfémszemcsék nem akadnak fenn a felső légutak csillószőrös sejtjein és lejutnak a tüdő mélyére, a léghólyagocskákba, akár tüdőgyulladást (pneumonitist) is kiválthatnak. Mindkét esetben felléphet láz, végtagfájdalom, gyengeség vagy fejfájás.

rendszerint kórházi kezelést igényel, melynek leírása meghaladja cikkünk kereteit. akut kadmiummérgezés régóta ismert, jelenléte újabban felmerült egyes szív- és érrendszeri megbetegedések hátterében is. Az rákkeltő hatásahez vezet. Ilyenkor nem számít, hogy a légzőszerveken vagy az emésztőrendszeren át jutott a testbe a nehézfém. A tünetek ekkor még kevésbé jellegzetesek: fáradékonyság, ingerlékenység, szomjúság, gyomor- és bélpanaszok, rendszeres fejfájás, migrén, ekcéma, tanulási nehézségek, allergia, lehangoltság, hajhullás, vagy éppen meddőség utalhat rá. A felhalmozódott kadmium hosszabb távon károsítja a vesét, ami a kalcium- és a foszforháztartás megváltozását okozza, ez utóbbi pedig csontrendszeri és ízületi problémákhoz vezethet. Krónikus mérgezés esetén csontfájdalmak, az átlagoshoz képest gyakoribb csonttörések fordulhatnak elő. A kadmium krónikus kadmiummérgezésA levegőből és a táplálékból azonban kis mennyiségben folyamatosan bekerül a szervezetbe, és felhalmozódása

A krónikus kadmiummérgezés kivezetése, a szervezet megtisztítása 

A fémtúlterheltség számos enzimreakciót gátol a szervezetben, mivel kiszorítja a nyomelemeket (szelén, vas, cink, réz, króm, mangán), így szabadgyökök keletkeznek, ahová lerakódnak a nehézfémek. Ezek a fémek maguktól nagyrészt nem tudnak kiürülni.

Valamilyen mértékben mindenkit érint a krónikus nehézfémterheltség. Mértékének pontos meghatározására lehetőség van Voll-féle elektroakupunktúrás felméréssel, illetve kineziológiai izomteszteléssel is.

A kivezetés során a sejtekből a nehézfémek – többek között a kadmium – a véráramba kerülnek, majd kiürülnek a vizelet, a széklet vagy az izzadás révén. A nehézfém-kivezetés személyre szabott folyamat: az, hogy egészen mély sejtszinten is megfelelőképpen hasson, akár nyolc-tíz hónapig is tarthat. Vannak ugyanakkor olyan általános méregtelenítő lehetőségek, melyekkel bátran élhetünk házilag is.

 

 

Táplálkozás

A tisztulást legjobban lúgosítással tudjuk támogatni. Ennek során kerülni kell a finomított élelmiszerek, a fekete tea és a feketekávé, valamint a magas fehérjetartalmú ételek, elsősorban a húsok és a tejtermékek fogyasztását, ugyanakkor érdemes sok nyers zöldséget és csírát enni. Kiemelten fontos a méreganyagok kiválasztása, kiürítése céljából a vízfogyasztás, napi 2,5–3 liter forrásvíz vagy szűrt víz az ajánlott mennyiség.

 

Fitoterápia

A gyógynövények közül a vér tisztulását segítő csalánlevél-, körömvirág- vagy borsmentatea jótékony hatású. Ezeket kúraszerűen, 4–6 hétig kell fogyasztani, utána pár hét szünet beiktatása javasolt. Hosszabb tisztítókúrák idején felváltva tudjuk alkalmazni őket. Az optimális eredmény elérése érdekében napi fél vagy egy liter tea elfogyasztása ajánlott.

Fűszernövényeink közül a koriander a legjobb nehézfém-kivezetésre. Az alábbi módon készíthetünk házilag tinktúrát 60 g szárított korianderlevél, 10 g tört koriandermag és 500 ml 40 százalékos gyógyszertári alkohol segítségével: keverjük össze egy tiszta, jól zárható üvegben a leveleket és a magot nagyon kevés desztillált vízzel, majd tegyük jó meleg dunsztba négy órára. Miután kihűlt az oldatunk, öntsük fel az alkohollal és tegyük 28 napra egy sötét helyre és naponta egyszer rázzuk fel. A kész oldatból a 28 napos pihentetés után napi 2×2 csepp fogyasztása javasolt 4–6 hónapig.

 

Vitaminok és nyomelemek

A méregtelenítés folyamatában az antioxidáns hatású anyagoknak kiemelt szerepük van. Ezek közül a legfontosabb a cink, a szelén és a C-vitamin. Ajánlott továbbá az A-, E-, B6-, B12-vitamin szedése is. A különféle étrend-kiegészítőket a reggeli, délelőtti órákban érdemes beszedni.

Homeopátia

Leghatékonyabbnak az egyénre szabott, több hónapig tartó individuális kezelés tekinthető. Amennyiben ez nem megoldható, a Phönix rotációs méregtelenítő kúra hozhat jó megoldást. A kúra 45 napig tart és négyféle homeopátiás folyadék szedéséből áll. Mindegyik folyadék többféle homeopátiás szert tartalmaz, melyet napi három alkalommal kell egy pohár vízbe csepegtetve fogyasztani. A kúra kilencnapos alegységekből áll, ezeket kell ötször megismételni. Az első folyadék a Phönix Lymphophön, melyet végig kell szedni napi 3×10 csepp adagban. Emellé szükséges az 1–3. napon a Phönix Phönohepan (3×20 csepp), a 4–6. napon a Phönix Solidago (3×20 csepp), a 7–9. napon pedig a Phönix Antitox (3×10 csepp). A 45 napos kúra lejárta után 45 nap szünet következik.

 

Végezetül álljon itt egy általános leírás a nehézfém-méregtelenítési kúra végzéséről: az első három hónapban napi 50 mg cinket és 200 mikrogramm szelént szedjünk. Fontos, hogy ezeket ne egyszerre, hanem pár óra különbséggel vegyük be. Ezt hat hónapos C-vitamin-kúra (napi 3000 mg), valamint bio Chlorella alga 4–6 hónapos szedése követi. Az algából napi tíz tablettát érdemes bevenni, ha pedig valaki a por formát részesíti előnyben, két teáskanálnyi a napi adag. Segíti a vértisztítást a hathetes csalán- vagy borsmentatea-kúra is, melynek során naponta fél liter tea fogyasztása javasolt. Napi 2,5–3 liter forrásvizet vagy szűrt vizet mindenképp illesszünk be a kúrába, hiszen ez segít kimosni a vérünkből a sejtekből odakerülő mérgeket.

Lelki oldalról nézve a krónikus stressz hajlamosít a nehézfémek, köztük a kadmium felhalmozódására szervezetünkben. Stressz hatására ugyanis sok nyomelem kiürül a szervezetünkből, melyek helyére bekötődnek a nehézfémek. Éppen ezért igen jótékonyak a különféle stresszkezelési technikák, például az autogén tréning, a kineziológia, illetve a rendszeres meditációs praxis. Heti háromszor fél-egy óra intenzív testmozgás szintén segíti a stressz levezetését, a nyugalmi helyzetbe kerülést.

 

Váradi Tibor és Napfényes Gyógyközpont munkatársai