A levegő oxigéntartalma 21%, de sok nagyvárosban és ipari körzetben a légszennyezettség miatt jó, ha eléri a 18%-ot. Ez már az egészséget is veszélyezteti. Az oxigénpótlás egyik extrém, de egyre inkább elérhető módja az úgynevezett oxigénbár. Itt kényelmi, rekreációs szolgáltatásként különböző illatú oxigént kínálnak a betérőknek. Már Budapesten is van ilyen.

De miért is fontos a megfelelő oxigénellátás?

Egy sor népbetegség hátterében oxigénhiány van. A fejfájás, az állandó fáradtság, álmatlanság, szorongás, sőt a testsúlyproblémák és az allergiás tünetek hátterében is ez állhat.
Kísérletekkel igazolták, hogy a rákos sejtek oxigénszegény környezetben szeretnek élni. Ebből jött a következtetés: az oxigén mennyiségének növelése megakadályozza a rákos sejtek elburjánzását, és akár el is pusztítja őket.

A szervezet oxigénellátottságát a vérben található oxigén szintjével lehet a legjobban mérni, ami egy ujjhegyre csatolt oxigénmérőről azonnal leolvasható.  Egy egészséges ember oxigénszintje 99%, a különféle betegségben szenvedőknél 89-95%. A dohányzók véroxigén-szintje tartósan alacsony, 96% alatti.
Aki növelni szeretné a véroxigén szintjét, mindenképpen tartózkodjon sokat a friss levegőn, és tanuljon meg helyesen lélegezni, folytasson rendszeresen testmozgást. De ne feledkezzünk meg a napi többszöri szellőztetésről sem.