A felnőtt embernél a vesén átlagosan naponta kb. 1500 liter vér áramlik át. A nagyjából 5 liter vérünk naponta 300-350 alkalommal cirkulál át a vesén. Normál esetben tehát percenként (!) kb. 1,3 l vér megy keresztül rajta.

Mi történik a vesében?

A vért az érgomolyagok és a tubulusok megszűrik, és eltávolítják a szervezet anyagcsere vég-és lebontási termékeit, a méreganyagokat, a felesleges vizet és ásványi sókat.
A két vesében egyenként kb. 1,2 millió önállóan működő kis „szennyvíztisztító” van.  A vese glomerulusok illetve a vese tubulusok együttes vérér hossza 220-240 km, a vesetubulusok átmérője 40 mikron. 

A bonyolult folyamat végeredménye a napi 1-2 liter vizelet képződik, amely a vesékből a húgyvezetéken, húgyhólyagon, húgycsövön át távozik.

Mit tehetünk a normális veseműködésért?

Vese önmagát tisztítja, fenn tudja tartani magát, és hosszú ideig képes működni. Azonban te is szerepet játszol abban, hogy segítsd a munkáját. Sok víznek kell keresztülhaladnia a veséden, hogy a szervezeted egészséges maradjon. Valójában az elegendő mennyiségű vízfelvétel úgy tekinthető, mint ami elsődleges fontosságú a vesefertőzések megelőzésében és a vesekövek kialakulásában. Mindenkinek legalább 2 liter vizet kell meginnia naponta.  A szervezeted azonban meg fogja köszönni ezt a különleges erőfeszítést. Amellett, hogy segít megőrizni egészségedet, ha elegendő mennyiségű vizet iszol, az még a megjelenéseden is javíthat. 

Sajnos a szomjúságérzetünk tökéletlen, és amint öregszünk, egyre kevésbé lesz érzékeny. Így nem támaszkodhatunk csupán a szomjúságunkra, hogy megmondja, mennyi vízre van szükségünk.

Ha sok, tiszta vizet iszol, az jó módja a veséd iránt kimutatott értékelésednek — az iránt a csodálatos szűrő iránt, amely életben tart.