A klasszikus böjt nem azt jelenti, hogy kevesebbet eszünk, hanem azt, hogy egyáltalán nem eszünk.

A böjtöt ősidők óta használják a test és a lélek tisztítására. A beteg szerveknek a gyógyuláshoz erőre és időre van szüksége. A böjt során megtakarítjuk - az összes energiafogyasztás 30 %-át kitevő - emésztési munkát, amit a gyógyulásra használhatunk. A lázas- és egyéb betegségek során is tapasztalható „ösztönös böjt' a természet nagyszerű öngyógyító folyamata. Az állatoknál is azt figyelhetjük meg, hogy betegség esetén koplalnak. A böjt az egészségesek számára is hatásos betegségmegelőző módszer.

A böjt testi-lelki hatásai:

- fokozza a vér és a sejtek ellenálló-képességét, ezáltal az immunrendszer intenzívebben pusztítja a behatoló baktériumokat; és gátolja a vírusok szaporodását és terjedését;
- elősegíti a betegséget kiváltó egyéb méreganyagok kiválasztását: méregtelenít, salaktalanít, a sejtek, szövetek „fellélegeznek';
- kiküszöböli a savas lerakódásokat;
- meghatványozza az életerőt;
- áthangolja (megnyugtatja) a vegetatív idegrendszert;
- tehermentesíti az anyagcsere-folyamatokat;

- gyulladáscsökkentő hatású;
- a böjt következtében a felesleges nátrium kiürül, a felesleges cukor, zsír és fehérje lebomlik;
- megszépíti a bőrt, és fokozza a szövetek rugalmasságát;
- feltartóztatja az idő előtti öregedési folyamatokat;

A böjtnek vannak ellenjavallatai. Az alább felsorolt esetekben más tisztítókúrákkal lehet a gyógyulást elősegíteni. Nem szabad böjtölni:

- tuberkulózis bizonyos eseteiben;
- szoptatás, áldott állapot esetén;

- 21 éves kor előtt;
- daganatos betegségben szenvedőnek, legyengült állapotban;
- operáció után 2-3 hónapig;
- depresszió, pszichózis (elmebaj) egyes eseteiben;
- anorexia nervosa (kóros soványodás) esetén;
- hypertireosis (pajzsmirigy-túlmőködés) esetén;
- májcirrózis (májzsugorodás) esetén;
- bizonyos szívbetegségek esetén (például cardiomiopa-thia);

Továbbá nem ajánlott a böjtölés, ha valaki bármilyen okból nem látja be annak szükségességét.

Jót tesz a böjtölőnek, ha a böjt alatt távol tartja magát minden külső, negatív fizikai, érzelmi és mentális hatástól, ami károsan befolyásolhatja a böjt eredményességét. Nem árt, ha az ember társadalmi kötelezettségeitől is elszakad erre az időre, ezért ideális, ha szabadság idején végzi a böjtöt. A munka melletti böjtölés („hétköznapi böjt') több önfegyelmet és nagyobb belső biztonságot követel. Ez nehezebb forma, csak gyakorlott böjtölőknek ajánlott!

Figyelem!
Böjt idején „belső tempónk' lelassul, mindenhez több időre van szükség. A keringés labilisabb (a szaunázás veszélyes lehet, főleg hosszabb ideig tartott böjtnél). Aki böjtöl, érzékenyebb és védtelenebb a külső támadásokkal és igazságtalanságokkal szemben. Autósoknál csökkenhet a reakció- és koncentráló képesség. Semmiképpen ne böjtöljünk, amikor figyelmünket, képességeinket erősen igénybevevő - esetleg másokért felelős - munkát végzünk, illetve, ha gépen dolgozunk (esztergályos, taxis, buszvezető, darukezelő stb.).

Böjt alatt fontos és célszerű:

1. A mozgás (jóga, csikung, tajcsi csüan, séta a jó levegőn, kirándulás stb.).
2. Légzőgyakorlatok végzése (pl. méregtelenítő légzés).

3. Miután a tisztulási folyamatok három fő módon zajlanak a szervezetben (a széklet, a vizelet és az izzadás révén), ezért fontos a hashajtás, a beöntés, az izzasztás, vízhajtó hatású gyógynövény teák (aranyvessző, nyírfalevél) fogyasztása, különben önmérgeződési (autotoxikációs) folyamatok léphetnek fel.
4. Célszerű masszázst végezni ill. végeztetni az egész testen, mely elősegíti a méregtelenítési folyamatokat, és a tudatra, a lelki állapotra is jó hatással van.
5. Bőrápolás („frottírozás', olajos bedörzsölés pl.: mandulaolaj vagy avokádóolaj).
6. Hideg-meleg váltózuhany (frissít, jó a keringésnek).
7. Relaxáció, autogén tréning, feszültségoldó gyakorlatok.

Mikor érdemes böjtölni?

1. Túlsúly esetén (napi 350-450 gramm fogyás lehetséges).
2. Különböző szervi megbetegedések esetén (máj, vese stb.).
3. Anyagcsere-problémák esetén.

4. Gyulladásos folyamatok esetén.
5. Szív- és érrendszeri problémák esetén (pl. magas vérnyomás).
6. Fáradékonyság, allergia esetén.
7. Fertőző betegségek esetén
8. Mozgásszervi betegségek esetén
9. Emésztőrendszeri problémák esetén

A hosszabb böjtölésre a legideálisabb a húsvét előtti 40 nap. Az év többi részét tekintve 21 éves kortól 42 éves korig heti egy nap böjt, 42 éves kortól heti két nap böjt ajánlott.

Többféle böjt létezik:

1. Vízböjt (csak vízfogyasztás, lehetőleg forrásvíz).
2. Teaböjt (víz és gyógynövénytea).
3. Léböjt (víz, gyógynövénytea, gyümölcs- és zöldséglé).

A böjt idején felléphetnek kellemetlen tünetek (böjtkrízis). Ilyenkor a korábban gyógyszerekkel elnyomott „betegségek', tisztulási folyamatok tünetei jelennek meg gyengébb formában. Ezektől nem szabad megijedni, böjt előtt érdemes tájékozódni, hogyan lehet csökkenteni ezeket. Például fejfájás esetén érdemes várni, mert általában magától lecseng, de ha mégsem, a rozmaring teája hathatós segítséget nyújthat. Fázékonyság ellen a meleg tea vagy fürdő alkalmazható, éhségérzet tompítására a folyadékbevitel javasolt, szédülés esetén a váltózuhany és a frottírozás.

Böjttörés

A helyes böjttörés ugyanolyan fontos, mint egy jól kivitelezett böjt. Legalább annyi ideig kell tartania, mint amennyi ideig böjtöltünk. Reszelt gyümölcsök és zöldségek legyenek a böjt utáni első táplálékok, utána következhetnek a gabonafélék, például pattogatott kukorica. A legfontosabb a fokozatosság. A hirtelen megterhelés felboríthatja az anyagcserét, és ez különféle fizikai tünetekkel (például ödémásodás) jár. A böjt összes pozitív hatása elveszhet az azt követő mértéktelen evés és értéktelen ételek fogyasztása következtében.

Két legismertebb böjtfajta a dr. Buchinger-féle és a Breuss-féle böjt.

Dr. Buchinger három részre osztotta a böjtkúrát. A bevezető napok során (3) barnarizs fogyasztást javasol nyers zöldségekkel. A cél a rostdús táplálkozás, a bélrendszer kitisztítása miatt. A böjti napokon a reggel bélmosással kezdődik, majd mozgás következik kiizzadásig, utána frottírozás. Reggel gyógyteák fogyasztása, délelőtt gyümölcslé, délben szőrt zöldségleves, délután ismét gyümölcslé, majd vacsorára zöldséglé a menü. A zöldséglé fogyasztás után nagyon fontos a séta a friss levegőn. A böjt ideje alatt naponta meleg pakolást tesznek a májra, hogy segítsék méregtelenítő munkáját. Dr. Buchinger javaslata a böjttöréshez: éhgyomorra áztatott aszalt szilva, délelőtt gyümölcslé és alaposan megrágott gyümölcs, délben enyhén párolt zöldség, délután gyümölcs és este gabonakása zöldségekkel, legalább három napon át.

Dr. Breuss továbbfejlesztette az előbbi kúrát. A gyümölcslé fogyasztását kiiktatta a böjt idejére, helyette egy speciális zöldség- és gyógytea keveréket talált ki. A felhasznált zöldségek a cékla, a sárgarépa, a zeller és a retek. A máj megsegítésére zsályateát, a vese támogatására egy zsurlófőből, csalánból, porcsinfőből és orbáncfőből álló keveréket javasolt. A bevezető napok után a böjtnapok rendje: éhgyomorra egy csésze vesetea, fél óra múlva zsályatea, fél óra múlva zöldséglé, délben vesetea, fél óra múlva zöldséglé, délután zsályatea, lefekvés előtt vesetea. Szomjúság ellen zsályateát javasolt fogyasztani, éhség ellen pedig pár korty zöldséglevet, bármikor a nap folyamán. A böjt alatt a napi folyadékbevitel ne legyen kevesebb, mint 2 liter!

Hogy ki mennyi ideig szeretne böjtölni, az egyéni döntés kérdése, mindenesetre célszerű előtte felmérni fizikai és lelki állapotunkat. Az ellenjavallatok miatt fontos, hogy mielőtt valaki hosszabb böjtbe kezd, beszélje meg szakemberrel. A böjtre kellőképpen fel kell készülni, testileg és lelkileg egyaránt. Váradi Tibor

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!