Ezzel pedig befullasztják az állományt...
• A téli hótakaró alatt a száradékokkal teli gyep kiváló táptalajt nyújt a gombafertőzéseknek. Ezt megelőzendő, ősszel a gyepszellőztető géppel ki kell szedni ezeket az elhalt szálakat az állományból, hogy szellősebb legyen és megerősítse a gyökérzetét a fű.
• A másik fontos feladata az őszi gyepszellőztetésnek, hogy rendbehozza a nyári hibákat. Ha kiégett, vagy gombabetegség miatt kikopott a fű, az őszi szellőztetést követően felülvetéssel, pótlással helyrehozhatók az állomány szépséghibái.
• A harmadik fontos feladata a gyepszellőztetésnek, hogy a gyökérzet megszabdalásával és az elhalt szálak kiszedésével a talaj felső rétegének vízátjárhatóságát is javítja, így a téli csapadék le fog tudni szivárogni a mélyebb rétegekbe, nem csak lefolyik a kertről. Ezekkel együttesen pedig a dúsulásnak adunk teret, így tavasszal egy szép, egységes gyep fog a hó alól előbújni.
Az őszi gyepszellőztetést érdemes késes géppel elvégezni, ez jó mélyen ki tudja szedni az elhalt részeket, mohákat a gyepből és a gyökérzetet is kellően megszabdalja. Az alapos gyepszellőztetéshez legalább 2 irányból (egymásra merőleges sávokban) kell végig mennie a kerten.

Ha készen van a szellőztetés

A munkálat után még nem szabad hátradőlni. A kiritkított állomány téli felkészítése ezzel még csak félig van készen.
A következő teendő a tápanyagpótlás.
Ahogyan az emberek, úgy a gyep sem tud „éhgyomorral” ücsörögni a téli fagyokban. Annak sajnos tavaszra szomorú eredménye lenne. Éppen ezért ősszel a gyep immunrendszerét támogató speciális szerves trágyákkal kell pótolni a nyár folyamán elhasznált tápanyagokat.
Az őszi gyeptrágyák nitrogénben szegények, így már nem serkentik növekedésre a gyepet. Helyette foszforral, káliummal és magnéziummal segítik a növényt a téli stresszhatások leküzdésében.
A másik fontos tápforrás a talajjavító, ami a talajélet egészséges egyensúlyának visszaállítását szolgálja, miközben értékes tápanyagokkal is ellátja a gyepet.

Mi történik, ha nincs őszi tápanyagozás?

Ha csak a gyepszellőztetést végzi el, a gyep sokkal lassabban áll helyre, nehezebben fog visszadúsulni.
Ilyenkor kár is várni, hogy még a komoly fagyok beállta előtt újra egyenletes, szép zöld lesz a kert. Ha viszont megkapja az állomány a szükséges szerves tápanyagokat, 2-3 héten belül újra teljes pompájában díszíti majd a kertjét.

Mivel kell pótolnia tápanyagokat?

Az idei évben többször írtunk a vegyszermentes kertfenntartásról, ezért az őszi felkészítő munkálatokhoz is a DCM szerves trágyáit ajánlom. Szerves ugyan, de nem kell a bűzös marhatrágyára gondolnia, ezek ma már szagsemlegesített, granulált termékek, amelyekkel nagyon könnyű dolgozni.
Összetételük 35-50%-ban szerves eredetű, és a szükséges tápanyagokkal, nyomelemekkel vannak dúsítva.
Kifejezetten az őszi gyepszellőztetéshez ajánlom a DCM GrassCar őszi felkészítő szerves trágyát, a DCM Vivisol-, a DCM Antagon gombás fertőzéseket visszaszorító talajjavítók, és az EsstenceOrigo gyepbetegségek elleni növénykondicionáló használatát.
Így nem csak a gyep, hanem az éltető forrás, a talaj is megkapja a szükséges támogatást a tél megpróbáltatásaihoz.


 

Egészséges, szép zöld gyepet kíván:
Molnár Gábor Éva
- a füvesasszony

www.kertfuvesites.hu