Elgondolkodtatok már azon, hogy mi köze is lehet ennek a szőlőre sem ízében, sem megjelenésében nem emlékeztető gyümölcsnek?

Állítólag a grapefruit (magyarul szőlőgyümölcs) Barbadosról ered. Az első róla szóló feljegyzések a 18. századból származnak. Szülei: az édes narancs és a körte alakú citrancs, Ázsiából származtak. Nevét onnan kapta, hogy a szőlőhöz hasonlóan fürtökben nő a fán.

Igaz, nem terem meg hazánkban, de áldásos hatásainak köszönhetően néhány évtized alatt szinte a teljes ismeretlenségből tömegesen fogyasztott déligyümölccsé lépett elő. Íze kissé savanykás, kesernyés, de éppen ebben rejlik a hatása. Elsőrangú májtisztító. A máj megtisztításával a káliumban dús gyümölcs a vérünket is megszabadítja a lerakódástól. A savas vért lúgosabbá teszi, így az egész szervezet megtisztul. Jótékonyan hat a szívműködésre, és a vérnyomás csökkentésében is szerepet játszik.

Kifejezetten ajánlott a fogyasztása fogyókúrázóknak, hiszen felgyorsítja, hatásosabbá teszi a kilókkal való küzdelmet. Hatása egyrészt a grapefruit rostok rendkívül magas folyadékfelvevő képességén alapul, mivel azok a folyadék hatására a gyomorban megduzzadva teltségérzetet keltenek. Másrészt képes a zsírok, az állati zsírok lebontására, ily módon a koleszterinszintre is kedvező befolyással bír.

A grapefruit bioflavon tartalmú, hesperidint és rutént is tartalmaz. Ezek az anyagok elősegítik a kapilláris erek regenerálódását.
Ezeknek az ereknek a károsodása, eldugulása először a veséken érezteti hatását, ezért a gyümölcs rendszeres fogyasztása a vesékre és a húgyutakra is jó hatással van.

Grapefruit mag – a természet csodája

Klinikai vizsgálatok szerint kb. 800-féle vírus és baktérium, körülbelül 100 fajta gomba, és bizonyos paraziták ellen is hatékony, mégpedig úgy, hogy az emberi szervezetet nem károsítják. Mellékhatást csak az okozhat, ha a megengedett adagot négyezerszeresen túllépi valaki. A grapefruit-mag kivonatot sikeresen alkalmazzák már gyomor- és bélpanaszok esetén, torok-, orr- fülfertőzések, különböző gombás megbetegedések kezelésére, de hatásos a fogínygyulladás és a hüvelyfertőzés gyógyításában is.

Fertőtlenítő hatása miatt nagy jövőt jósolnak neki a babaápolásban (cumi és játékok fertőtlenítése) és a sebgyógyításban (rovarcsípés, horzsolások, karcolások) egyaránt.

Ha tehetik, igyanak meg naponta egy nagy pohár grapefruit levet! Legjobb, ha reggel kifacsarnak maguknak egy-két darabot, és ezt éhgyomorra megisszák.

Figyelem!
A grapefruit negatíven befolyásolhatja egyes gyógyszerek hatását, ezért nem javasolt vérnyomáscsökkentőkkel, nicardipin, nifedipin, nimodipin, nisoldipin hatóanyag tartalmú gyógyszerekkel egyszerre fogyasztani!

 


 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!