A benne lévő hatóanyagok tinktúra, kenőcs vagy pakolás formájában gyors segítséget nyújthatnak ízületi és reumás panaszok esetén. Erőteljes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása miatt képes az ízületi fájdalmat szüntetni és lehúzni a gyulladást. Fő hatóanyaga az allantoin, serkenti a vérellátást, elősegíti a sejtek regenerációját.

A fekete nadálytő jótékony hatásai


Az ízületi panaszokon kívül azonban számos más területen is jótékony. Zúzódásokat, izomhúzódásokat, véraláfutást, duzzanatokat kezelhetünk vele. Emellett meggyorsítja a törött csontok összeforrását. A népi nyelv ezért is nevezi „forrasztó fűnek”. Szintén hatásos visszeres panaszok esetén pakolás vagy kenőcs formájában.
Fekete nadálytő gyökeret mi magunk is gyűjthetünk. Legideálisabb a koratavaszi hónapokban, március-április folyamán, lehetőleg újhold idején kiásni. Hatóanyagai ugyanis ekkor a legkoncentráltabbak. Házipatikánk számára könnyedén készíthetünk belőle tinktúrát vagy pépes pakolást.

Fekete nadálytő tinktúra készítése:

A friss gyökereket daraboljuk fel, majd tegyük egy üvegbe. Öntsünk rá pálinkát úgy, hogy az teljesen ellepje a gyökereket. Tegyük meleg helyre, kályha közelébe vagy napra. Két hét múlva szűrjük le és töltsük sötét üvegbe. Ezzel dörzsöljük be a fájó, sajgó testrészeket, vagy egy vászondarab segítségével borogassuk be a visszeres területet, zúzódásokat, duzzanatokat.


Pépes pakolás:

Ehhez a gyökereket meg kell szárítani, majd finomra darálni. Egy kis edényben forró vízzel és néhány csepp étolajjal gyorsan péppé keverjük a szükséges mennyiségű őrleményt, majd felkenjük egy vászonkendőre és azon melegen a beteg testrészre helyezzük és rákötjük.


Bár a fekete nadálytő önmagában is nagyon hatékony, más hasonló tulajdonságú gyógynövényekkel tovább fokozhatjuk jótékony tulajdonságait. Ilyen például az ízületi panaszok esetén alkalmazható árnika, a gyulladáscsökkentő és hámosító hatású orbáncfű és körömvirág, az izomlazító zsálya, vagy a vérkeringést fokozó rozmaring.
Ha nem ismerjük jól a gyógynövényeket, inkább ne kezdjünk azok gyűjtésébe. Kiváló készítmények kaphatók, melyek ellenőrzött forrásból származó gyógynövényeket tartalmaznak, és szakértő kezek gondoskodásával készülnek.


 

A Maria Treben Mesterbalzsam több gyógynövény kombinációjával és svédkeserű tartalmával hatékony megoldást jelenthet ízületi fájdalmak és gyulladások esetén. Megtalálhatjuk benne többek között a feketenadálytő kivonatát, orbáncfű olajat, körömvirágot, zsályát, rozmaringot, árnikát.
A Maria Treben Mesterbalzsam a házipatika nélkülözhetetlen tagjává válhat, hiszen a legváratlanabb helyzetekben is jó szolgálatot tehet. Egy fájdalmas rándulás, egy szerencsétlen ficam, egy óvatlan pillanatban bekövetkező sérülés, vagy akár a kor előrehaladtával gyengülő ízületek okozta kellemetlenségek, mind-mind enyhíthetőek az évezredek óta ismert és használt gyógynövények erejével.

A Maria Treben Mesterbalzsamot keresse a www.mariatrebenpatikaja.hu webáruházban.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!