Ahogy az első tavaszi napsugarak megsimogatják a földet, úgy lobban fel az emberben a tettvágy, hogy kimenjen és belevesse magát a kerti teendőkbe. Én is nagyon szeretem a tavaszt: az ébredő természet, a friss levegő, a növények napról napra való csodálatos fejlődése ámulattal és büszkeséggel tölt el.

Szakmai ártalom vagy mély elhivatottság, nem tudom, de én nyughatatlanul kutatok. Keresem a megoldásokat, hogyan élhetünk harmóniában úgy együtt a természettel, hogy közben egy kicsit a saját vágyaink szerint alakítjuk is. Ezért kísérletezek állandóan, hogy eszközöket adjak a hozzám hasonlóan gondolkodó kertbarátoknak. Az elmúlt években a figyelmem középpontjában a talajélet volt, ezt egészítette ki a tavaly a talajélet kondícióját adó humusz kérdésköre.

Bizonyára Ön is tudja jól, hogy az elmúlt évtizedek műtrágyázási és vegyszerezési gyakorlata alaposan megtizedelte a talajéletet. Ez nem csak azért baj, mert teret nyertek vele a betegségeket terjesztő patogén létformák, hanem azért is, mert elvágta az élet csodálatos körforgását. A talaj jó mikroorganizmusai nélkül nincs humuszképződés, ezzel pedig elindult a totális talajkimerülés negatív spirálja.

Ha ezt helyre akarjuk hozni, akkor a talajélet helyreállítását és a táplálékul szolgáló humuszt együttesen kell pótolni, hogy az élet körforgása újra össze tudjon forrni.

A fekete gyémánt

Régen azt mondták, minél feketébb a föld, annál jobb a termőképessége. Ebben van igazság, bár a fekete szín önmagában nem garancia a humusztartalomra.

Ezért kell szervesanyagokkal táplálni a földet, amiből idővel értékes humusz lesz a talaj jó mikroorganizmusainak segítségével.

Kell egy instant megoldás, ami áthidalja azt az időt, amíg ez a munka elkészül a talajban. Erre való a tavaly kikísérletezett újdonságunk: a Humin Garden Plusz hidrolizált humusz.

Azonnal felvehető értékes tápanyagok a növények és a talajélet számára, ami segít a jó kondíció felépítésében és megtartásában.

Sokszor tapasztalom a hozzám fordulóknál, hogy csak egy kicsi valami hiányzik még, hogy a munkájuk gyümölcsében gyönyörködhessenek, hogy úgy igazán elégedettek legyenek a kertjükkel, hogy bőséges és zamatos termésük legyen a konyhakertben. Ez pedig a könnyen felvehető tápanyagokkal, a humuszt alkotó humin- és fulvosavakkal teljesedik ki.

 Most igazán könnyű dolga lesz, mert a talajból kiapadt humuszanyagok alkotóiból a huminsavat és a fulvósavat granulált formában is játszi könnyedséggel tudja pótolni.

Miért a Humin Garden Plus a megoldás?

 A talaj élővé tétele, tápanyagraktárainak feltöltése idő- és munkaigényes dolog, mert a humusz nem egyik évről a másikra képződő molekulacsoport. Nagyok sok év alatt végbemenő bonyolult átalakulások sorozata, amit a mikroorganizmusoknak köszönhetünk.

Ezzel szemben a hidrolizált humusz olyan, mint az instant kávé, csak bele kell kevernie a vízbe és már öntözheti is növényeit a balkonládában, kiszórhatja a gyepre sőt, veteményezéshez is használhatja, így a konyhakertből ízletes zöldségek kerülnek az asztalára.

Száraz helyen tartva eláll évekig (de persze nem a polcon van a helye). Megkönnyíti a mindennapi kertészmunkát, táplálja és ellenállóbbá teszi a növényeket.

Amit a legjobban szeretek benne, hogy 100%-ban azonnali energiaforrás a növényzet számára, sőt a talaj elfekvő ásványi anyagkészletét, mint a kiszórt, de nem hasznosult műtrágyát is segít mozgósítani kelátképző hatásának köszönhetően. 

Ha másért nem, akkor ezért javaslom a kipróbálását!

A Humin Garden Plus használatával és a szerves tápanyagozással Ön is tapasztalni fogja a lenyűgöző változásokat: egy olyan kertet, amelyben boldogak a növények, amit pompás megjelenéssel és zamatos terményekkel hálálnak meg.

Legyen az Öné a környék legszebb kertje, a legízletesebb terményei!

Sikeres kerti szezont kíván:

Molnár Gábor Éva
kertészmérnök

www.kertfuvesites.hu

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!