A cukorbetegség (diabétesz mellitusz) a legtöbb szenvedést okozó anyagcserezavar. Alattomosan zajlik, gyakran csak a szövődmények után derül ki a valódi baj. Szövődményei érintik az érrendszert, a vesét, a szemet, a végtagi verőereket, idegeket. Az 1. típusú cukorbetegség fiatalkorban kezdődik, kezelése kizárólag inzulin pótlással lehetséges. A 2. típusú cukorbajt több megelőző állapot vezeti be és inkább az időskor problémája, de az elhízás rohamszerű növekedése miatt sajnos a gyerekek között is járványszerűen terjed. A cukorbetegség bevezető stádiumainak felismerésével, kezelésével megelőzhető és a vele járó, életet megkeserítő, fájdalmas szövődmények elkerülhetőek.

A cukorbetegség lényege az inzulinhiány. Az inzulin hormon, mely a hasnyálmirigy Langerhans szigeteiben termelődik. Az inzulin nyitja meg azokat a kapukat a sejthártyákon, amelyeken a szőlőcukor (glükóz) a sejtekbe bejut és energiát szolgáltat. Ha a hasnyálmirigy károsodik, vagy a sejtek kötőhelyei, az inzulin receptorok érzéketlenek az inzulinra, a glükóz nem tud bejutni a sejtekbe. A vércukorszint megemelkedik, ugyanakkor szervezetünk sejtjei éheznek.

 

Mi a különbség az 1. és 2. típusú cukorbetegség között?

Az 1. típusú cukorbetegség fiatal korban kezdődik, az ilyen gyerekek soványak, a betegségre gyakran eszméletvesztés (kóma) hívja fel a figyelmet. Az oka a hasnyálmirigy károsodása autoimmun folyamatok, vírusfertőzés következtében, de örökletes tényezők és gluténérzékenység is szerepet játszhat a kialakulásában.

A 2. típusú cukorbetegség az idősebb korosztály problémája (volt!), az elhízás a legfontosabb kiváltó tényező. Mivel a gyerekek között is elképesztő mértékű az elhízás, a cukorbetegség is drámai módon terjed a fiatalok között. A mértéktelen cukorbevitel, édességek, üdítőitalok, gyümölcslevek, lisztes ételek, feldolgozott ételek és a mozgásszegény életmód miatt a szervezet inzulintermelése előbb utóbb elégtelenné válik. A bélflóra eltérései, diszbiózis is hozzájárul a betegséghez. A cukorbetegség kapuja, az un. megelőző állapotok: az inzulinrezisztencia -IR, csökkent glükóztolerancia- IGF, emelkedett éhgyomri vércukorszint-IFG. Külön kórképnek tekintik a várandósság idején megjelenő terhességi diabéteszt. A normális éhgyomri vércukorszint 6 mmol/l érték, 7 mmol/l érték felett már diabéteszről beszélhetünk. IFG: az éhgyomri vércukor 6,1-7 mmol/l közötti értéken van. A csökkent glükóztolerancia -IGT:7,8-11 mmol/l közötti érték,mely terheléses vizsgálattal igazolható.

A cukorbeteg sokáig nem érzi „betegnek” magát, alattomos a kórkép, a tünetek jelentkezésekor már több szervben is észlelhető károsodás.

A cukorbetegségben korán indul az érelmeszesedés, a stroke, a szívinfarktus, a végtagi verőerek amputációhoz vezető szűkülete. A szemfenéki erek elzáródása, ideghártya károsodása, zöldhályog miatt kialakuló vakság a legrettegettebb szövődmény. A vese-elégtelenség hátterében leggyakoribb ok az elhanyagolt cukorbaj. Gyakoriak a húgyúti és bőrfertőzések, az idegbántalmak kínzó végtagfájdalmakhoz, talpi fekélyekhez, láb deformitásához vezetnek. Az 1.típusú cukorbetegség kezelése kizárólag inzulinpótlással lehetséges, de az életmód meghatározó a betegség lefolyásában! A 2-es típusnál a cukorbevitel redukálásával, testsúlycsökkentéssel, bélflóra helyreállítással az egyenletes, alacsony vércukorszint és a sejtek inzulinérzékenysége visszafordítható! Életmódváltás nélkül az inzulin bevezetése nem kerülhető el! Gyógynövényekkel évszázadok óta eredményesen kezelik a cukorbajt.

Összeállította: Dr. József Erika háziorvos és Császi András természetgyógyász

 

 

 Látogasson el a www.vitalitasbolt.hu weboldalra és vásárolja meg most a legkedvezőbb áron beszerezhető diabétesz teakeveréket, a Béky Cukornorm teakeveréket!


 

A teakeverék alapanyagait gondos kezek válogatták. Használata hozzájárul a hasnyálmirigy egészséges működéséhez, a kiegyensúlyozott cukorháztartás fenntartásához. A minőségre Béky László természetgyógyász neve jelent garanciát.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!