Mindenki megtapasztalta, hogy a betegségek ideje alatt csökken az étvágyunk – vagyis ez a szervezetünk öngyógyítási reflexe.

Régebben különböző böjtöket minden vallás és kultúra alkalmazott. Őseink tudták hogy a böjt a természetes életritmusunk része, mivel szervezetünk periodikusan igényli a pihenést. A szervezet immunitása felelős a szervezet épségéért, és addig tartja fent ezt az egységet, amíg tartalékai ki nem apadnak.

Az immunrendszer megerősítésére létezik egy módszer, amely hatékonyságában kiemelkedő. Ez a böjt.

A böjt nem egyéb, mint az ételről önszántunkból történő lemondás. Sajnos manapság ehhez a módszerhez inkább csak a nők folyamodnak testsúlycsökkentés céljából.

 Régen mindenki böjtölt, mert a lélek megtisztulásán túl a szervezet regenerálása is meg tudott történni a böjt segítségével.

Ha a böjtöt helyesen végezzük, javul a koncentráció képességünk, látásunk, szag- és ízérzékelésünk, kitisztul a bőrünk. A böjt felszabadítja azokat a belső erőket, amelyek védelmet biztosítanak a szervezetünk számára a betegségekkel szemben. Ezenkívül segít a felhalmozódott méreganyagok felszívódásában és kivezetését sejtszinten is elvégzi.

Egy biztos: elképesztő eredményeket vagyunk képesek elérni akár pár napos ételmegvonással is!

Mielőtt belekezdenénk, ismerkedjünk meg annak részletes módszertanát, és ha módunk van rá, kérjük szakember tanácsát.

Hány napos legyen a böjt?

1-3 napos böjt: aktivizálja a központi idegrendszert, tehermentesíti az emésztő traktust, tisztítja a vért és a sejtek közötti nedveket, salakanyagokat.

3-7 napos böjt: jól tisztítja a sejtek közötti nedveket, savasítja a szervezetet ami segít megszabadulni a rothadást okozó organizmusoktól, visszaállítja a gyomor- és a vékonybél szöveteit.

7-14 napos böjt: teljesen megtisztítja és helyreállítja a gyomor- és béltraktus hámszöveteit, részben tisztítja a májat és az összekötő szöveteket a sejtekben, felszabadítja a salakanyagokat, helyreállítja a szív- érrendszer működését.

14-21 napos böjt: teljesen megtisztítja és felújítja a máj és a vese sejtjeit, a belső elválasztású mirigyeket, felszámolja a só lerakódásokat, teljesen megtisztítja az összekötő szöveteket és a bőrt.

21- 30 napos böjt: megsemmisít mindenféle fertőzést, kivezet mindennemű só lerakódást, visszaállítja és felújítja a szervezet lágy szöveteinek sejtjeit, megfiatalítja a szervezetet.

A böjtre való felkészülés és a böjt megtartása, abból való kilépés bonyolult folyamat, amelyet mindenkinek egyénileg, szervezete sajátosságait figyelembe véve kell kiválasztani. Mára már nagyon gazdag szakirodalom áll rendelkezésre.

Jelen cikkben csak pár fontos dolgot említünk:

  • A böjt ideje alatt sok folyadékot fogyasszunk. Elsősorban tiszta vizet – ha lehet forrásvizet.
  • Ihatunk különböző gyógynövény- vagy gyümölcsteát változatosan. Ne cukrozzuk, ne ízesítsük!
  •  Az alkoholt, a fekete teát, a cigarettát a böjt idejére felejtsük el!
  • Mielőtt elkezdjük a böjtöt, ne felejtsük el megtisztítani a béltraktust. A böjt alatt is végezzünk beöntést.

A böjt elkezdése előtt érdemes előre gondoskodnunk a szervezetünk fenntartásáról és egy speciális zöldségleveshez szerezzük be a hozzávalókat. Ez a leves lesz a szervezet számára a böjt alatt a fontos ásványi anyagok forrása. Ezt a zöldséglevest akár két három napra előre elkészíthetjük, és a hűtőszekrényben tároljuk. Mindig csak annyit melegítsünk belőle amire éppen szükségünk van.

Így készül a speciális böjtös zöldségleves

Vegyünk 2 kg vegyes zöldséget, ha lehet helyi gazdától, és ne a multiktól. Mossuk meg alaposan, de ne hámozzuk. Vágjuk apró szeletekre. Tegyünk egy zománcos edényben 3-4 liter hideg vizet. Miután a víz felforrt, vegyük lejjebb a lángot. Tegyük minél több zöldséget a fazékba. Fedjük le fedővel és kis lángon főzzük 45 percig, utána szűrjük le a levest. A zöldségeket átpasszírozzuk, és gézanyagon a levét kifacsarjuk. Az így nyert sűrű lét hozzáadjuk a leszűrt leveshez. A gézanyagban maradt rostos zöldséget dobjuk ki.

A levest akkor fogyasszuk, amikor igen éhesek leszünk.

Az immunrendszer állapotának jelentősége

A szervezet immunitása a szervezet azon képessége, amely által felismeri, megsemmisíti és kivezeti a szervezetből a genetikailag idegen anyagokat. Ilyen idegen anyagok lehetnek a fehérjék, vírusok, baktériumok, egysejtűek, férgek, idegen sejtek és a saját szervezetünk megváltozott sejtjei.

Bírni fogom az éhezést?

 Kezdetben mivel a szervezet nem jut táplálékhoz, a májban és az izmokban tartalékolt glikogént hasznosítja úgy, hogy a maga számára szükséges energiává változtatja azt. A tartalék kb. egy napra elegendő. Ezek után elkezdődik a tartalék-zsírok és némi fehérje hasznosítása. Az első napokban -  mivel nem kerül táplálék a szervezetbe - csökken a vér cukortartalma. Az agy jelzéseket bocsát ki, hogy kevés az energia. Ezt éhségérzet formájában éljük meg. Az éhségérzet a nyál, a gyomorsav és az epefolyadék termelése miatt fokozódik, a béltraktus pedig megrövidül. Egy idő múlva az éhségérzet tompul. Ez körülbelül három nap múlva bekövetkezik, majd teljesen elmúlik. A nyál kiválasztása leáll, a gyomor- és epefolyadék alig termelődik. A teljesen kiüresedett béltraktus tovább nem rövidül. Ekkorra a szervezet elveszti utolsó reményét a kívülről jövő táplálékhoz jutásához, így más energiaforrásokat keres. Intenzíven kezdi felhasználni a zsírtartalékokat ezzel egyidejűleg lelassul az anyagcsere. Ezért helyesen cselekszünk, ha böjt ideje alatt minél többet pihenünk. Ilyen szempontból a böjtöt a legjobb szabadság idejére tervezni.

Böjtöt nem végezzenek:

  • várandós és szoptató anyák,
  • rosszindulatú vérproblémákkal rendelkező betegek,
  • bizonyos idegi betegségeknél.

Jótanács: A böjttel járó, időnként kellemetlen tüneteket tűrjük - néha mindössze csak néhány óra, és maguktól elmúlnak. Abban az esetben, ha a tünetek nem szűnnek meg, a böjtöt meg kell szakítani.

Az éhezés természetes a szervezet számára bizonyára. Mindenki megtapasztalta, hogy a betegségek ideje alatt csökken az étvágyunk – vagyis a szervezetünk elindít egy böjtöt.

A böjt egy csodálatos gyógyszer, amit a bölcs természet ajándékozott eszközként nekünk, hogy a szervezetünket hozzásegítsük erőinek összpontosítására és az öngyógyuláshoz.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!