A szakemberek világszerte csaknem 200 ezer védett területen nézték meg, hogy a vizsgált fajok megtalálhatóak-e azok területén vagy határaik közelében .
A területek kevesebb mint 10 százaléka ad otthont jelenleg bármelyik vizsgált betolakodó fajnak, ami azt sugallja, hogy a védett területek általában véve hatékonyan védekeznek az idegen fajok ellen.


Ennek ellenére azonban csaknem az összes vizsgált területre fenyegetést jelenthet az invázió, ugyanis 99 százalékuk esetében a határaik 100 kilométeres körzetében már megtelepedett egy betolakodó faj, 89 százalékuknál pedig már a határaik 10 kilométeres körzetében találni egy-egy invazív populációt.
„Ezek az állatok megölhetik vagy versenyre kényszeríthetik az őshonos fajokat, elpusztíthatják természetes élőhelyüket” - mondta Tim Blackburn, a UCL professzora.
Hozzátette: az idegen fajok inváziója egyike azon öt legfőbb közvetlen tényezőnek, amely a biológiai sokféleség hanyatlásáért felelős világszerte, és a betolakodó fajok egyre gyorsabb ütemben szállnak meg új területeket.
A kutatók azt is megállapították, hogy a védett területek több mint 95 százaléka alkalmas környezetet biztosít ahhoz, hogy a vizsgált betolakodó fajok közül legalább néhány megvethesse a lábát.
A szakemberek szerint azok a védett területek adnak otthont nagyobb számú idegen fajnak, amelyek jobban ki vannak téve az emberi hatásoknak, például a közlekedés vagy a határaik közelében lévő nagy kiterjedésű települések miatt.
-MTI-