Az ÖkoTech-Home Kft. A.B. Clear® biológiai szennyvíztisztítói megoldják a keletkező szennyvíz kezelését, és a közművel vagy az elszippantással összevetve rövidtávon megtérülnek, hosszútávon pedig jelentős megtakarítást jelentenek.


TAKARÉKOS MŰKÖDÉS
Az A.B. Clear®-ben mindössze egy kis membrános légbefúvó igényel külső energiát.
A 38 wattos (a 10 lakót kiszolgáló nagyobb berendezésnél 65 Watt) eszköz szakaszos levegőztetést biztosít, általában 5 percre kapcsol be, majd 5 percig áll. Fogyasztása havi 13,7 kWh (a nagyobbé 23,4 kWh), ami 900 (illetve 1500) Ft költség.
Membránt 3 évente kell cserélni, ez  mintegy 15.000 Ft-os karbantartást jelent.
Az iszapzsák, ami a szippantást küszöböli ki, 2-3 havonta telik meg. A zsák egyszerű szövött terményzsák. Polipropilén anyaga miatt tartós, többször felhasználható, ára 100 Ft körüli.

ab_clear_prosi_ok_2014.aiMEGTAKARÍTÁSOK
A legjelentősebb költség, amit az A.B. Clear® üzembe állításával megtakarítunk, a csatornázás. A jegyzői engedély a később előírt rákötés költségei alól is mentesít. Ugyanez a helyzet, ha a környék csatornázott, de igazolható, hogy a rákötés műszakilag nem, vagy aránytalan többletköltséggel oldható meg.
Mentesül a vásárló a közmű-fejlesztési hozzájárulás, a tervezés, a rákötő vezeték árokásásnak és megépítésének költsége alól.
A vízszámlába nem kerülnek be, a szennyvízelvezetéssel és tisztítással kapcsolatos költségek. Ezek általában magasabb költségek, mint amennyit a tiszta ivóvízért fizetünk.
Az A.B. Clear® megtakarítja a szennyvízszippantás költségét is. A hivatalosan „zárt szennyvíztároló”-kat nem véletlenül nevezik „emésztő”-nek, „szikkasztó”-nak, „derítő”-nek. Éppen a magas elszállítási költségek miatt teszik lehetővé a szennyvíz szivárgását. De a kiszippantás ára így is jelentős.
Az A.B. Clear® berendezések használója az engedélyezést követően mentesül a környezetterhelési díj és a környezetvédelmi bírság alól is.

ÁLLANDÓ VÍZELLÁTÁS A KERT NÖVÉNYEINEK
Az A.B. Clear®-ből annyi tisztított víz folyik ki a szikkasztóra, amennyit a háztartás elfogyaszt. A jobb hatásfok érdekében a szikkasztót a talajfelszínhez közel telepítik. Ennek hatása jól látható: a dréncsövek vagy szikkasztóidomok felett a gyep, virág, konyhakert zöldebb, nyáron sem szárad ki. Ezzel jelentős vízdíjat takarítanak meg.

NÉZZÜNK EGY PÉLDÁT ESZTERGOMBÓL!
Egy négytagú család házát 250 m2 kert veszi körül.
Az A.B. Clear® 6-os berendezés légbefúvójának áramigénye egy évben helyi árakon 11.000 Ft.
A háromévente szükséges membráncsere költségének egyharmada 5000 Ft.
A szippantás helyi hatósági ára Áfával 4064 Ft/m3. A négytagú városi család naponta legalább 400 liter vizet fogyaszt (kerti locsolás nélkül), ez évente 146 köbméter. Ennek a teljes mennyiségnek a szippantása hatósági áron 600.000 Ft lenne! Ehhez képest a 1.200 Ft/m3-es talajterhelési díj évi 175.000 Ft-os költsége „aprópénz”.
A csatorna közmű-fejlesztési hozzájárulása 250.000 Ft körüli. A tervezés, a földmunka és csatornafektetés együtt 180.000 Ft körül szokott alakulni, együtt ez 430.000 Ft. A vízdíjban 200 Ft/hó és 300 Ft/m3 a szennyvíz díja, ez 46.000 Ft-os befizetni való évente.
Egy kert átlagos vízigénye 700 l/m2 évente, a 250 m2-es kerté tehát 175 m3. 120.000 Ft árú vizet kevesen locsolnak ki, de ha aszály idején ennek 1/4-ét, 1/5-ét öntözik el, az is 24-30.000 Ft. Az elszikkasztó területen, ami éppen távol van a fáktól, felette nincs burkolat, nyáron sem kell öntözni, ezzel újabb 10.000 Ft-okat spórolnak.
Ezek a számítások esztergomi árakon alapulnak. Ritkán lakott területen magasabbak a csatorna költségei, ezzel együtt drágább a szippantás is. Másutt a környezetet védik nagyobb talajterhelési díjjal, vagy helyi építési szabályzat alapján kötelezik az ingatlantulajdonosokat a csatornára kötésre akkor is, ha az többe kerül a műszaki nehézségek miatt.
Ha az A.B. Clear mellett döntenek, nemcsak környezetüket védik, de pénztárcájukat is óvják.

Kérje árajánlatunkat elérhetőségeinken:
www.emeszto.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!