Az ÖkoTech-Home Kft. biológiai szennyvíztisztítóit bemutató sorozatunk új részében egy erdei panzió tulajdonosát kérdeztük az A.B. Clear berendezésekről.

szenyvizAmikor úgy döntöttünk, hogy a családunkat a természetbe költöztetjük, adódott a kérdés: hogyan fogjuk fenntartani? Kiválasztottuk az erdő közepén a helyet, és rájöttünk, hogy nemcsak kellemes lakókörnyezetet alakíthatunk ki, de olyan csendes, „elvonulós” panziót is, amiből megélhetünk. Szerencsénk volt, mert mind az önkormányzat, mind az erdőtulajdonos, mind a természetvédelem gyorsan és rugalmasan reagált, teljesíthető elvárásokkal fogadott.
Azért költöztünk ki, mert kellemes és egészséges környezetet akartunk – de fenn akartuk tartani a XXI. század kényelmét. Az áramot napelem, a vizet fúrt kút adja. A szennyvizet mindenképpen tisztítani akartuk.
Az ÖkoTech-Home Kft-t A.B. Clear berendezéseit az interneten találtuk. A legnagyobb előnye az volt, hogy nem kell hozzá szippantó autó, nem kell többtízezer forintot szippantásra költenünk. Felhívtuk a céget, kikérdeztük őket a technológiáról, a kezelésről, a tisztított víz minőségéről. Elengedhetetlen volt, hogy az előírásoknak megfeleljen.
Ők is kikérdeztek minket a használók számáról, a talajról, arról, hogyan és mekkora panziót nyitunk. Előbb a lakóházhoz, aztán a szállóhoz építettük ki a tisztítást. Kellemes meglepetésként ért az, hogy a berendezés árából kedvezményt kaptunk, mert a Construma kiállítás ideje alatt rendeltük meg.
Gyorsan megérkeztek a leírások és rajzok, amit a mérnökünk beemelt a tervekbe, meg is kaptuk a szükséges engedélyt. Már a panzió kapacitásához is méretezték a berendezést.
A minőségtanúsítás igazolja, hogy a berendezés megfelel a követelményeknek, csak a szokatlan technológia okozott bizonytalanságot a jegyzőnél. A cég honlapján a korábbi engedélyeket átnézve sikerült elkészíteni a hozzájárulást.
– Nagyon rugalmas volt a megrendelés, a szállítás egyeztetése. Mi csináltuk a földmunkát, alapozást, a szivárogtató kavicsának terítését, hiszen úgyis építkezésben voltunk. A szennyvíztisztító berendezés beszerelését és a beüzemelést az ÖkoTech-Home-tól kértük. Ez gyorsan, egy délelőtt alatt kész is volt. Letették az szennyvíztisztító berendezést, a drént, a csöveket bekötötték, feltöltötték a tisztítót a kerti csapról. Az ellenőrzés után már csak akkor szóltak, miután beletették az eleveniszapot: elmondták, hogy működik a berendezés.
Bár megkaptuk a kezelési leírást, mi sokat aggodalmaskodtunk, naponta néztük a tisztítót. Az első hónapban, amíg a baktériumok „beálltak normál állapotra”, gyakran hívtuk az ÖkoTech-Home-ot: rendben van-e minden? Mindig készségesen meghallgatták, milyen a szín, a habzás, a szag –szerencsére nem volt kellemetlen –, elmagyarázták a beállításokat, ellenőrzéseket. Nem lepődtek meg, mondták, hogy a legtöbben ugyanígy érdeklődnek, és ők is nyugodtak, ha látják: figyelnek a berendezésre.
Semmilyen problémánk nem volt a tisztítóval a működés eddigi három éve alatt. Negyedévente e-mailben megkapjuk a karbantartási emlékeztetőt, cseréljük a zsákot, tisztítjuk a légbefúvó szűrőjét. Időnként az A.B. Clear belsejét a folyadékszintig egy nyeles kefével letisztítjuk, ezen kívül nem kell hozzányúlnunk.
Az iszapzsákok tartalmát a komposztba keverjük, amit a virágágyásokhoz és a konyhakertben használunk. A szikkasztócső fölött szép a fű, a virág.
Télen is fogadunk vendégeket a panzióban, a konyhánkban főzünk, illetve a panzióra mosunk, így viszonylag kiegyenlített a terhelés. Ez azért fontos, mert a berendezést folyamatos üzemre tervezték, A névleges kapacitás 30%-án, illetve átmenetileg annak 130 %-án is megfelelően működik a berendezés. A változásoknak megfelelően átállítjuk a légbefúvó intenzitását.
Nagyon bevált az A.B. Clear biológiai szennyvíztisztító. Gyakorlatilag ez tette lehetővé, hogy oda költözhessünk, úgy és abból élhessünk, amit szeretünk. Közelebb vitt minket a természethez és az álmainkhoz.

 

Kérje árajánlatunkat elérhetőségeinken: www.emeszto.hu

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!