Az esztergomi ÖkoTech-Home Kft. A.B. Clear® biológiai szennyvíztisztító berendezései külső szolgáltató igénybevétele nélkül, autonóm és önfenntartó módon biztosítják, hogy környezetünk terhelése nélkül oldjuk meg szennyvizünk kezelését.


Nagy előnye, hogy a képződött stabilizált iszapot komposztálást követően a kertünkben felhasználhatjuk.
A berendezésben ugyanazok a biológiai tisztítási folyamatok játszódnak le, mint a nagy szennyvíztisztító telepeken. Ehhez szükséges a tulajdonos közreműködése is – a berendezés heti 15-20 perces törődésünket igényli. A munkáktól nem kell tartanunk: az A.B. Clear® nem pöcegödörszagú – a biológiai bontás során a folyadék és a keletkező fölösiszap termőföld-szagú, illata egyes felhasználók szerint a folyóparti hordalékra emlékeztet.

AZ ISZAPZSÁK CSERÉJE
Az iszapzsákot, ami biztosítja, hogy ne kelljen szippantót hívniuk az A.B. Clear®-hez, 2-3 havonta cseréljük. A zsákot félig telten vesszük ki az azt tartalmazó tárolókosárral együtt. 1-2 hónap szikkadás után akár a komposztra, akár a kukába üríthetjük. Maga a zsák egyszerű szövött „nejlon” terményzsák, polipropilén anyaga miatt tartós, egy kiöblítés után újra használható. Ha elszakad, bármelyik mezőgazdasági üzletben 100 Ft-os ár körül megvehetjük. A zsákot 10-15 perc alatt kiemelhetjük és az üreset behelyezhetjük. A csövek széthúzásához nem kell szerszám, a zsák száját a csőhöz rögzítő bilincset egy csavarhúzóval oldhatjuk ki. Ha műanyag helyett jutazsákot használunk, azt a komposztba is tehetjük, lebomló anyaga a kertben hasznosul.

A KOSÁRSZŰRŐ ÜRÍTÉSE
A nagyobb, darabos, le nem bomló anyagokat egy kosárszűrő fogja fel a bemeneti csőnél. Ezt a rácsot hosszú nyelével kihúzhatjuk az A.B. Clear® berendezésből, hogy a fennakadt szemetet egy kukazsákba boríthassuk. A szűrőt ellenőrizzük hetente, hogy ne duguljon el a tisztítórendszerünk.

A LEVEGŐZTETÉS ELLENŐRZÉSE
Ugyancsak hetente ellenőrizzük a levegőztető rendszert. A levegő biztosítja a bontást végző biológiai szervezetek egy részének életfeltételeit, és azt, hogy ne induljon spontán rothadás a szennyvízben, mert ez a biológia pusztulását és a rendszer leállását okozná. Az A.B. Clear®-ben a folyadék a levegőztetés idején a forrásban lévő vízhez hasonlít, enyhén hullámzó felszínnel. A levegőelosztást a beüzemeléskor beállítják, normál működés esetén utánállításra nincs szükség. Ha a levegővel működő alkatrészekben dugulást észlelünk, a levegőt elosztó csapok elzárásával kifúvatjuk, majd a csapokat – és így a levegőztetést – visszaállítjuk az eredeti állapotába.

A LÉGBEFÚVÓ KARBANTARTÁSA
A légbefúvó az áramon és a hároméves membráncserén kívül háromhavonta igényli a porszűrő tisztítását. Egy csavar kioldásával leemeljük a tetejét, és a szűrős porszívóékhoz hasonló filtert kivesszük, hogy a port kézzel kiütögessük, majd langyos mosószeres vízzel lemossuk. Félórás száradás után visszatehetjük a szűrőt a helyére, és lezárjuk a levegőszivattyút.

ELLENŐRZÉSEK
Az ellenőrzéseket a berendezésekre vonatkozó jogszabály is előírja, és a háztartás szennyvizét kezelő berendezés esetén érdemes is rendszeresen elvégezni. Az ÖkoTech-Home azt javasolja, hogy a fölösiszap heti vagy kétheti elvételénél szemrevételezzük a berendezést. A 10-15 perces ellenőrzésnél megfigyeljük, hogy a zsák felfúvódik-e a beáramló levegőtől, nincs-e valamilyen szennyeződés a folyadékszint tetején vagy a rácsszűrőn. Előbbi esetleg a beállítások módosításának szükségességét jelenti, utóbbi azt, hogy olyan nem lebomló anyag került a rendszerbe, amit a kosárszűrő ürítésével távolíthatunk el. A mosószerek miatti párperces felhabzások a belső falon lerakódást okozhatnak, ezt egyszerűen lemoshatjuk a kerti locsolótömlővel vagy egy erre a célra használt nyeles kefével, a filmszerű réteg csak esztétikai probléma.
Egyes víznél könnyebb anyagok felszínről történő eltávolításával – mivel azok nem tudnak elbomlani a biológiai iszapban – javíthatjuk a tisztítás hatásfokát, és megszüntethetjük a levegőztetést a felszínen akadályozó réteget, sőt elkerülhetjük a dugulásokat is.
Kérje árajánlatunkat elérhetőségeinken:
www.emeszto.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!