Minden éjszaka 90 percig, de akár 2 óra erejéig is álmodunk valamit. Egyes álmokra annyira tisztán emlékszünk, hogy sokszor nem tudjuk eldönteni azt, hogy valóság volt-e, vagy sem. Legtöbbször ezek az elvont emlékkockák nagyon változatosak, egyik színtérről átugranak egy másik helyszínre, és a személyek is folyamatosan cserélődnek.

„Az álmok univerzálisak, amelyek kialakulásához egy erős érzelmi tapasztalás szükséges”.

A szakértők 14 gyakori álomképet azonosítottak, amelyekre igyekeztek magyarázatot, jelentést találni.

1. Ha valaki követ, vagy hajtóvadászat indult ellenünk

Ezt az álmot említették a leggyakrabban. Az átélt zaklatottság, idegesség annyira felerősíti ezt az álomképet, hogy szinte minden részletére emlékszünk ébredés után. Ez nem azt jelenti, hogy konkrétan üldöz valaki, hanem sokkal inkább arról van szó, hogy menekülünk a problémák, a feladatok elől. Az ilyen álmok arra figyelmeztetnek, hogy nézzünk szembe a valós helyzetünkkel.

2. Víz

A víz leggyakrabban az érzelmeinkről, a tudatalattinkról árulkodik. Ha zavaros, viharos, hullámzó, akkor az érzelmek szintjén is hasonlókat élhetünk át, ha pedig nyugodt, csendes, tiszta, akkor az érzelmi életünk is ugyanolyan lehet.

3. Járgányok, gépek

Lehet az egy autó, repülőgép, vonat, vagy hajó, azt jelenti, hogy milyen irányba halad az életünk, és mennyire vagyunk képesek irányítani a sorsunkat, befolyásolni az előttünk álló utat.

4. Emberek, személyek

Az álmainkban feltűnő különböző emberek gyakran az énképpel vannak összefüggésbe. Olyan személyekkel álmodunk, akiknek a tulajdonságaira lenne szükségünk, ahhoz, hogy érvényesülni tudjunk.

5. Iskola, tanterem

Gyakori álomkép, hogy iskolába vagyunk, a padban ülünk és felmérőt írunk valamelyik tárgyból. Közben izgulunk, és fogalmunk sincs, hogy mi a helyes megoldás. Ez azt jelenti, hogy valamilyen megoldatlan dolog van a múltunkban, amit nem intéztünk el, vagy nem tudjuk, hogy miként lehetne azt lezárni.

6. Leblokkolás

Egyes álmokban, ahol veszélyes helyzet alakul ki és menekülnünk kellene, a lábunk egyszerűen a földbe gyökerezik és nem tudunk előrelépni, vagy csak irtózatosan lassan haladunk. Ez a szituáció gyakran a REM és az ébredés fázisa között zajlik. Ennek lelki háttere az lehet, hogy úgy érezzük, nem mindig mi irányítjuk saját életünket.

7. Halál

A legtöbbször a haláltól mindenki megijed, de voltaképpen azt jelenti, hogy egy korszak lezárult az életünkben, és eljött az idő, hogy valami újnak adjuk át a helyet.

8. Repülés

Álmunkban repülni azt jelenti, hogy mennyire tartjuk kezünkben az irányítást, mennyire határozzuk meg mi magunk életünk irányát. Ha magasan repülünk, nagy örömmel, eufórikus érzelemmel tölt el, a talajhoz közeli suhanás pedig inkább félelmet kelthet, mert valaminek nekiütközhetünk.

9. Zuhanás

Nem mindenik álombeli zuhanás hátborzongató. Egyes beszámolók szerint a lassú esés akár kellemes is lehet. Ha valahonnan a magasból zuhanunk a mélybe, akkor ez azt jelentheti, hogy nem uraljuk teljesen az életünket, valaki másnak is beleszólása van abba, hogy mit miért teszünk.

10. Meztelenség

A meztelenség sok esetben sebezhetőséget jelent, amely attól is függ, hogy melyik testrészünk jelenik meg.

11. Gyerek

Ha gyerekkel álmodunk, akkor legtöbbször az valami újnak a kezdetét jelenti. Ez lehet egy gondolat, új terv, öltet a munkahelyen.

12. Étel

Ez az energiát, a tudást jelképezi leggyakrabban, és szorosan az intellektushoz, érzelmi állapothoz, spiritualitáshoz kapcsolódik.

13. Ház, otthon

A ház berendezése, tájolása az álmodó elméjét, gondolkodását tükrözi. A hálószoba is sokat elárul a személyről, de ha valaki gyakran azt álmodja, hogy a pincében van, akkor az életben sok elintézetlen dolga akadhat.

14. Szeretkezés

Ha valaki álmában szeretkezik, akkor az a szexuális életére utalhat, a vágyakról, arról az emberről, akit igazán szeret.