A mantrák erős spirituális töltettel rendelkező mondatok, amelyekkel csökkenthetjük az ártó stressz, idegesség, ingerlékenység és pánikrohamok szintjét, előfordulását. A mantra elmélete azon az elven alapul, hogy a hangok, betűk és a szótagok bizonyos pszichikai és mentális rezgéseket fókuszálnak magukban. A hangok jelentésüktől függetlenül is hordoznak magukban egy speciális lenyomatot, energiát.

Köztudott, hogy az állandó stressz, aggódás a testünkre, a fizikumunkra is negatív hatással van. A mindennapi idegesség, düh, pánik az egészségünket is komolyan befolyásolja. Ezeket a negatív töltetű érzéseket, nem könnyű kezelni, de mint a hogy a mondás is tartja: 'Minden a fejben dől el', tehát meg kell próbálnunk a sötét gondolatokat a pozitív irányba terelni.

A mantra szó két szanszkrit szótagból származik: man 'elmét' jelent, tra pedig „tisztítani”, vagyis durván fordítva a mantra szó „elmetisztítást”, az elme fókuszálását jelenti.  A jól kiválasztott mantra alaptermészetünket, karakterünket is képes megváltoztatni, megtisztítani. A mantra lehet egy hang, hangsor vagy akár gondolat, amely a gyakorló figyelmének fókuszát az adott tárgyra rögzíti. A mantra elmélete azon az elven alapul, hogy a hangok, betűk és a szótagok bizonyos pszichikai és mentális rezgéseket fókuszálnak magukban. A hangok jelentésüktől függetlenül is hordoznak magukban egy speciális lenyomatot, energiát.

Érdemes olyan mantrákat választani, amelyek a lelkünkkel is rezonálnak. Ez lehet egy könyvben olvasott mondat, amely megérintett, vagy egy kedves barát jó tanácsa. Az alábbi mantrák a pánikroham leküzdésében segítenek:

1-es mantra:
Érzem a félelmet, de képes vagyok továbblépni rajta

Ezt a mantrát nemcsak pánikroham esetén lehet alkalmazni, hanem olyan helyzetekben is, amikor érezzük, hogy ingerlékennyé, idegessé, zavarttá kezdünk válni. Az ilyen mentális állapotot leggyakrabban a félelem váltja ki, így meg kell tanulnunk azt, hogy a félelem egy természetes reakció egy új szituációban, ami viszont nem akadályozhat meg abban, hogy elérjük céljainkat, nem nehezítheti meg az életünket.

2-es mantra:
Mások is éreznek úgy, ahogyan én érzek

Jó, ha tudjuk, hogy nem mi vagyunk az egyetlenek, akik szomorúságot, irigységet, bűntudatot, reményvesztettséget, dühöt, bizalmatlanságot éreznek. Sokan mások is hasonló cipőben járnak. Ez a mantra felerősíti bennünk az empátiát, így képesek leszünk jobban odafigyelni a nálunk is rosszabb helyzetben lévő embertársainkra.

3-as mantra:
Hiszek a szeretet erejében

A félelem egyszerűen lebénítja a testet és a lelket is. A szeretet azonban sokkal erősebb a félelemnél, jóval nagyobb energiát képes generálni, ami elűzi az ártó, nyomasztó gondolatokat. A szeretetben való hit megerősít abban, hogy van, akit szeressünk, és szintén van, aki minket szeret. A szeretet a megbocsátásban is segít, így önmagunknak is megbocsáthatunk, ezáltal pedig erősebbnek, magabiztosabbnak érezhetjük magunkat.

4-es mantra:
Egyszer ez is el fog múlni, ezen is túl leszek
Ez egy nagyon hatásos mondat, hiszen rávilágít arra, hogy semmi sem lehet állandó, így az ingerlékenység, a pánikroham is el fog múlni. Az egyetlen dolog, mire gondolnunk kell, hogy mindig van megoldás, ha valami egyszer elkezdődött, az be is fog fejeződni.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!