Noha azt gondolná az ember, hogy a füvesíteni tavasszal kell, amikor ébred a természet, ez nem így van.

Sokkal több probléma van a tavaszi vetéssel, hiszen az ébredező, szeleburdi természet nagyon is meg tudja tréfálni a hobbikertészt.
Pláne azt, aki lemarad a kora tavaszi körről, és bevállalja a koranyári gyepesítést, ami rengeteg törődést igényel épp, mint egy újszülött. Óvni kell a hirtelen emelkedő hőmérséklettől, a kiszáradástól. A sok öntözés miatt pedig szinte garantálható a gombás fertőzés.
Én azt javaslom, inkább legyen türelemmel, készítse elő a talajt (tereprendezés, talajjavítás, gyomirtás) és ősszel szórja el a magokat csak. Sokkal kisebb a rizikója és jelentősen kevesebb munkával jár.

Az őszi füvesítés előnyei

1. Hűvösebbek az éjszakák

A vetésnek sokkal kedvezőbb, hogy napközben már mérsékelt a felmelegedés, az éjszaka pedig hűvös. Kisebb a páraképződés és nincsenek nagy hősokknak kitéve a magok.

2. Gyorsabb kelés

A magok szebben és gyorsabban kelnek a puha, meleg földtakaróból. Tavasszal a föld lassú felmelegedése miatt tovább tart a csírázás.

3. Kevesebb gyom

Az őszi vetés elvitathatatlan előnye, hogy sokkal kevesebb és kevésbé intenzív növekedésű a frissen kelő egynyári gyom. Pláne, ha nyáron sikerül gyomirtóznia már.

+1 Tavaszi gyomirtás

A frissen kelő állományt 6 hónapig nem lehet gyomirtóval kezelni, mert a gyenge fű is kipusztul a gyomokkal együtt. Az őszi füvesítés esetében viszont a tavaszi indulásra már kellően erős lesz az állomány, hogy erősebb szelektív gyomirtókat bevessen.

Az őszi füvesítés kihívásai

Lombos fák

Az őszi lombhullás keresztbe tudja húzni a számításokat, ezért nagyon jól kell időzíteni a füvesítést. A kelő magokra néhány hétig nem lehet rálépni, ezért már augusztus utolsó hetére készen kell állnia a területnek a mag befogadására.

Félárnyékos részek

Az árnyékos területeken a fű lassabban fejlődik. Noha a meleg föld segíti a mag kikelését, ez a rész lemaradhat a növekedésben. Mire hullik a lomb, már bírnia kell a napi taposást, amivel a falevél gyűjtése jár.

Őszi gyomok

Sajnos a veronikafélék és a tyúkhúr ádáz ellenségei az őszi vetésnek. Sajnos a gyom még télen is képes nőni, ellentétben a fűvel. Ezért szükség szerint kézzel kell kigyomlálni.

Egy plusz tipp füvesítés sikeréhez

Évről évre aszályosabb az időjárás, ezért érdemes szárazságtűrő fűmagokat választani a hagyományos angolperjék helyett. A megfelelő maggal egy kevés gondozást igénylő, strapabíró gyep tulajdonosa lehet.
Idei újdonság a Barenbrug Water Saver szárazságtűrő fűmag, vezető fajtája a nádképű csenkesz, ami akár 60 cm-es gyökeret is tud növeszteni, így eléri a mélyebb rétegekben található vizet is. A gyep puha, selymes tapintású.
Ha keveset szeretne a fűvel foglalkozni jó szívvel ajánlom a Barenbrug Mov Sawer fűmagot. Ez egy lassú növekedésű keverék, kifejezetten ajánlja a gyártó a robotfűnyírós kertekbe, de bárkinek beválhat, aki ritkán szeretne füvet vágni, kevés nyesedéket szeretne  a kertjében.
Építkezés, tereprendezés után sokszor nincs rá idő, hogy 1-2 év alatt a szükséges talajjavítást el tudja végezni. Ezért is fejlesztett a Barenbrug egy speciális, mostoha körülmények között is kikelő fűmag keveréket, a Bar Power PRP-t. A magok itt egy speciális biostimulátor réteget kapnak, ami segíti a kikelést, gyökeresedést.

Összegezve

Ilyenkor a növekedés serkentése helyett a gyökerek bokrosodását kell intenzíven támogatni, ezért olyan tápanyagot kell választani, ami a Nitrogén mellett Káliumban is gazdag. Ha csak N-ben gazdag, a hirtelen nyúlás miatt legyengül az állomány.

Javaslom, hogy az őszi vetést preventív módon kezelje Esstence Origo Sprinttel. A növénykondicionáló támogatja a talajban élő mikorbiomot is, ami a gyep immunitását adja, és segít a frissen kelő, növekedési fázisban levő fűnek is jó kondícióban maradni.

 

Sikeres őszi vetést kíván:

Molnár Gábor Éva

-a füvesasszony

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!