Az emberi test nem képes 125 évnél tovább működni a tudomány jelen állása szerint. A XIX század óta az egészségügyben és az életmódunkban bekövetkezett változásoknak köszönhetően folyamatosan nőtt a várható élettartam.

Kutatók állítják, hogy ezen felül nem lehet tovább hosszabbítani az emberi élettartamot.

jeanne-old-new

Ma egy, az USA-ban született babának 79 év a várható élettartama, szemben egy 1900-ban született csecsemővel, aki születésekor mindössze 47 évet várhatott. A maximum-élettartam – ameddig a legöregebb emberek élnek – szintén növekedett, de – mondják az Albert Einstein College of Medicine tudósai – a ez mára elérte a plafont.
A biológusok állítják a várható maximális élettartam évről évre növekszik, vagyis egyre valószínűbb, hogy ez a 125 éves határ kitolódik, de a demográfiai adatok mást mutatnak.
A kutatók a Humán Mortalitási Adatbázist elemezték, amely népességről és halálozásról szóló adatokat tartalmaz 40 országból. Ez alapján világosan látszik, hogy 1900-tól kezdve az öregkori halandóság általában csökken: minden egyes évben nőtt azoknak az időskorúaknak a száma, akik megélik az öregkort (a 70 évet és még többet), ezzel egyidőben nőtt a várható élettartam is. De amikor azt vizsgálták, hogy az 1900 évektől kezdve hányan élték meg a 100 éves kort kiderült, hogy bár évről évre egyre többen érték el ezt, utána nagyon gyorsan csökkent a túlélések száma, vagyis a 100 évet betöltők igen kis eséllyel érték el a 105. évüket
Ez azt mutatja, hogy valószínűleg van végső határa az élettartam további növekedésének.
A kutatók megvizsgálták a halálozási korok maximumára vonatkozó bejelentéseket is. Azokra az emberekre fókuszáltak, akikről bizonyítható, hogy 110 évet – vagy többet – megéltek. Négy országról volt szó 1968 és 2006 között: USA, Franciaország, Japán és Egyesült Királyság, ahol a legnagyobb számban voltak hosszú életű személyek.
A száz év fölöttiek halálozási kora gyors ütemben növekedett 1970-től az 1990-es évek elejéig, majd 1995-ben elért egy maximumot – ez is az elérhető életkor határának elérését igazolja. A francia Jeanne Calmen is ez időtájt halt meg, ő érte el a maximális, dokumentált életkort, amit ember valaha megélt – 122 évet.
Az egyetem kutatói az átlagos maximum-élettartamot 115 évre tették, és az abszolút határt 125 évben állapították meg.
Szerintük a fertőzések és a krónikus, nem fertőző betegségek elleni küzdelem az átlagos várható élettartamot feltehetőleg növelni fogja, de a maximális várható élettartamot nem. Forrásainkat talán most már az élettartam növelése helyett az egészségben megélt élettartam növelésére kellene fordítani – az öregkorra, amit egészségben élünk meg.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!