Serkenti az agyműködést

Nem mondunk újdonságot senkinek azzal, hogy a szőlőcukor mekkora segítséget jelent a vizsgákon a diákoknak. Segíti a koncentrációt és a tiszta gondolkodást, sőt még a fáradt izmokat is regenerálja. A szőlő pedig még ennél is többet tud, hiszen magas magnézium és B-vitamin tartalmánál fogva nyugtatja a stresszes idegeket.

Támogatja a szívet és az érrendszert

Az erek rugalmasságának megőrzésében valamint az érelmeszesedés megelőzésében a szőlőben található procianidin a felelős, ami által csökkenti a vérnyomást, és megakadályozza a vérrög kialakulását. Javítja az erek állapotát, megerősíti a hajszálereket, ezzel a szívkoszorúér betegségekkel küzdők számára nagy segítség lehet. Magas vas és folsav tartalmának köszönhetően nagyban segíti a vérképzést, így vérszegénységben szenvedők számára kifejezetten javasolt a szőlő fogyasztása.

 

Javítja az emésztést

A szőlőben található gyümölcs- és csersavak megtisztítják a gyomrot, és fokozzák a vese, valamint a máj működését. Hatásukra a salakanyagok gyorsabban kiürülnek, helyreáll a sav-bázis háztartás, az immunrendszer megerősödik, ráadásul karcsúsodni is fog. Az emésztésen túl a szőlő képes megszüntetni a kövesedést a szervezetben, azon belül is a vesében és a hólyagokban.

A szőlő nem csak elősegíti az emésztést, de a székrekedés elleni küzdelemben is melletted áll, hiszen a benne található cellulóznak, cukornak és egyéb savaknak köszönhetően lazít a beleken, ami elősegíti a széklet ürítését.

 

Gyulladáscsökkentő hatású

A szőlő gyulladáscsökkentő , hiszen a hogy a szőlőben nagy mennyiségben található rezveratrolnak köszönhetően hatékonyan küzd a szabadgyökök ellen, ez az anyag bizonyítottan akadályozza a rákos sejtek terjedését is.

Csökkenti a koleszterinszintet

Magas oxidáns- és polifenol-tartalma van, csökkenti az összkoleszterinszintet, de emeli a védő hatású koleszterin szintjét a vérben.

 

Frissíti a fáradt testet

Kék és vörös szőlőfajtákban nagy mennyiségben található jól hasznosuló vas, aminek a jótékony hatással van a vérszegénység okozta fáradságra. Emellett minden szőlő igazi vitaminbomba és antioxidáns bomba, amelyek a fáradtság mellett a kedélyállapot javítását is elősegítik. A szőlőcukor pedig az izmokat regenerálja és látja el tápanyaggal.

 

Csökkenti az asztmás tüneteket

A szőlő kiválóan alkalmas az asztmás tünetek csökkentésére vagy akár teljes megszüntetésére. A gyümölcsök közül messze a szőlőnek van a legjobb asszimilációs hatása, ami a tüdő nedvességtartamát növeli, ezzel egyidejűleg csökkentve az asztmás reakciók gyakoriságát.

 

Védi a szemet

A szőlő húsában, de leginkább a szőlőmagban található oligomer proanticianidin nevű vegyület segíthet megelőzni vagy lassítani a makuladegenerációt, mely a központi látómező elvesztésével jár, és csökkenti a számítógép használat által okozott vizuális stresszt.

 

Enyhítheti a migrénes tüneteket

A migrén korai stádiumában érdemes szőlőt, vagy frissen facsart szőlőlevet fogyasztani, a magnézium és a B-vitamin különösen jó hatással van az idegekre. Viszont vannak, akiknek kimondottan a szőlő okozhat fejfájást, ugyanis található benne egy tiramin nevű anyag, egy természetes aminosav, amelytől megemelkedhet az ember vérnyomása, így fejfájást okozhat.

Fehéríti a fogakat

A szőlő, pontosabban a savanykás szőlő segít megőrizni a fogak fehérségét, valamint a fogakon található elszíneződés megszüntetését. Ezt a benne található almasavnak köszönhető.

 

Kiváló bőrápoló

A szőlőben fellelhető vitaminok, savak és antioxidánsok megújítják a bőrben található sejteket, ezáltal feszessé, fényessé és puhává varázsolva bőrünket.

 

Természetes ránctalanító

A szőlőmag olajalban nagy mennyiségben találhatóak antioxidánsok, köztük a szelén, felelősek a sejtek regenerálásáért. A sejtek regenerálása pedig magában foglalja a bőr frissítését, ami által csökkennek a ráncok.