Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2012-es döntése értelmében, március 21-én az erdők nemzetközi napját ünnepeljük. Azóta minden évben szerte a világon számtalan rendezvény irányítja a figyelmet a fák jelentőségére. Az idei év mottója alapján – „Tanuljuk meg szeretni az erdőket!” – a középpontban az oktatás szerepe áll a fenntartható erdőgazdálkodásban és a biológiai sokféleség megőrzésében. Az ehhez kapcsolódó videó magyarul is elérhető.

Íme 10 ok, amiért imádjuk az erdőket:

1. A földfelszín harmadát beborító erdők jelentik az élőhelyet a szárazföldi állatok és növények 80%-nak. Emellett mintegy 1,6 milliárd ember megélhetése függ tőlük.

2. Egy fa akár 150 kg szén-dioxid megkötésére is képes évente. Becslések szerint az erdők 296 gigatonna szenet tárolnak a föld alatt és fölött. Gondoljunk csak bele, hogy Európa 400 milliárd fája a kontinens teljes üvegházhatású gázkibocsátásának 9%-át nyeli el.

3. A fáknak fontos szerepe van a városi környezet fenntarthatóságában: akár 8°C-kal is csökkenthetik a levegő hőmérsékletét, és ezzel 30%-kal mérsékelve a légkondi használatot. A fák megszűrik a városok levegőjét, eltávolítva belőle a káros anyagokat és a finomport.

4. A fa, mint fűtőanyag a világ teljes megújuló energia-készletének 40%-át biztosítja – annyit, mint a nap-, víz- és szélenergia összesen. A technológiai innovációba és a fenntartható erdőgazdálkodásba való nagyobb befektetéssel még tovább növelhető az erdők szerepe a megújuló energia termelésben.

5. Az erdők kínálta alapanyagokkal csökkenthető vagy kiváltható a szennyező és nagyobb kibocsátással járó anyagok használata. A textiliparban a fából nyert szállasanyagok, mint például a lyocell, kímélik erőforrásainkat. Ehhez képest, összehasonlításképp, a pamut átlagosan 130-szor több vizet igényel, míg a poliészter 170-szer több károsanyagot juttat a légkörbe.

6. Fából építkezve a betonhoz képest 40%-kal, az acélhoz pedig 30%-kal csökkenthetjük szén-dioxid kibocsátásunkat. A teljes szén-dioxid kibocsátás akár 31%-kal is mérsékelhető lenne a faanyagok előnyben részesítésével.

7. A gyógyszerhatóanyagok 25%-a esőerdei növényekből származik. Miközben az esőerdők növényvilágának még csupán 1%-át vizsgálták ilyen szempontból.

8. A világ legnagyobb városainak harmada, köztük Barcelona, Bogota, New York és Tokió, jut minőségi ivóvízhez védett erdős vízgyűjtő területekről.

9. Több mint 115 méteres magasságával a világ legmagasabb élő fája a Hyperion óriás örökzöld mamutfenyő Kaliforniában. A legnagyobb tömegű fa a szintén kaliforniai „General Sherman" mamutfenyő, amely 10 méteres törzsátmérőjével és 1487 m3-nyi tömegével érdemelte ki ezt az elismerést.

10. Egy nagyobb tölgyfa egy év alatt akár 151 000 liter vizet is kipárologtathat. Átlagosan azt lehet mondani, hogy a csapadék 40%-a a növények kipárolgásaiból származik, de ez a világ egyes részein ennél több is lehet. Például a dél-amerikai Rio de la Plata folyó torkolatánál lecsapódó esők 70%-ban az Amazonas erdőkből érkeznek.