Nem kell fagyoskodni! A lakásunkban olyan hőmérsékletet tartsunk, ami a komfortérzetünket biztosítja. Viszont ha odafigyelünk, ezreseket spórolhatunk a fűtési idényben.

Néhány lakberendezési praktikával és optikai csalással javul a hőérzete és a fűtőtestek jobban át tudják melegíteni a lakást.

A kisebb lakásokban, szobákban nagyon nehéz megoldani, de ne tegye a radiátor elé az ágyat, kanapét, vagy egyéb testes bútort! Ezek ugyanis lefogják a hőt. Ha nem tudja máshova rakni, akkor húzza előrébb legalább 40 centivel a bútort, hogy szabadon áramolhasson a levegő.

Ugyanez a helyzet a vastag sötétítőfüggönyökkel is, ha a földig érnek. Elhúzva lefogják a fűtőtest hőjét. Más, ha közvetlenül az ablak előtt van és nem lóg rá a radiátorra. Ebben az esetben kifejezetten jó szolgálatot tesznek, mert felfogják az ablakokon beáramló hideget.

A fűtőtesteken lévő számok nem csak fokozatot jelölnek, konkrét hőmérséklet tartozik hozzájuk. Ezt kihasználva könnyedén beállíthatja a szobák ideális hőmérsékletét.

  • 1. szinte kikapcsolt állapot, csak temperál
  • 2. 16 fok
  • 3. 20 fok
  • 4. 24 fok

Azzal is sokat spórolhat a téli hónapokban, hogy ha megtalálta a megfelelő hőmérsékletet, azon hagyja a szabályzót egész télre. Így a radiátorok átmelegednek, beállnak állandó hőmérsékletre, tartják a lakás hőmérsékletét is. Nem kell újra és újra felfűteni, ami sokkal több energiát venne el. Azért, ha az ünnepek alatt elutazik egy-két hétre, tekerje lejjebb egy kicsit. Hosszú távon ezzel jár jobban.

Jelentősen befolyásolják a hőérzetünket a színek.

Vannak a hideg és a meleg érzetet keltő árnyalatok. Érdemes meleg színű, azaz sárga, piros, narancs, földszínű kiegészítőket vásárolni a lakásba, vagy ilyen árnyalatokkal kifesteni a helyiségeket.

A fa és a fa mintázatú tárgyak is kifejezetten hozzájárulnak a me­legérzethez. Jó tudni, hogy a szőrös, vastagnak látszó pléd, ágytakaró vagy szőnyeg nemcsak megérintve, beleburkolózva kelt meleg érzetet, hanem már ránézésre is. 

Szőnyeget nem csak a földre, hanem a falra is érdemes tenni. Egy esztétikus falvédő az ágy mellett valójában nem is a falat védi, hanem minket. 

A megvilágítás is segít. Manapság az izzókat nemcsak a fényerő különbözteti meg, hanem az is, hogy hideg- vagy melegfényű.

A ledes izzókból is lehet már kapni meleg, sárgás fényűt. Ezzel is sokat tehetünk a lakásban keletkező melegérzethez. 

Csodás látvány, és a testet-lelket átmelegíti a kandallótűz fénye.

A hideg napokban a gyertyafény is sokat emel a szoba melegségén - legalábbis optikailag.

A helyiségek ideális hőmérséklete:

  • Konyha, közlekedő: 18 fok
  • Nappali, gyerekszoba: 20-21 fok
  • Hálószoba: maximum 20 fok
  • Fürdőszoba: 24 fok
  • Vendégszoba: 15 fok
  • Kamra: 10 fok

Ha egy fokkal csökkenti az átlaghőmérsékletet az otthonában, akkor hat százalékkal csökkentheti az energiahasználatot, ezáltal a költségeit. Ez havi 16 ezer forintos gázszámla esetében 960 forint megtakarítást jelent.