Erdély Románia legnagyobb és legváltozatosabb része, amely az ország közepétől egészen az észak-nyugati határig nyúlik. Erdély kulturális, földtani és természeti értékekben rendkívül gazdag. A legalkalmasabb hely mindazoknak, akik szívesen túráznak a szebbnél- szebb erdőkben magas hegyormok között, szurdokvölgyekben kanyargó utakon, és fedezik fel „Tündérország' rejtett kincseit. Barlangok, különleges növény és állatvilág, havasi legelők, tisztások, csillogó tengerszemek várják a látogatókat. Számos túrázásra alkalmas gyönyörű hely található Erdélyben, de ezek közül csak néhányat említenék meg az Erdélyi-Szigethegységből, főleg a határ közelsége miatt.

Az első és nagyon különleges látnivaló Csodavár (Cetățile Ponorului), amely a Bihar-hegység szívében, a Pádis-fennsíkon található. „Európa leglátványosabb karsztjelensége'. Csodavár az egyik legmagasabb karsztjelenség, amely egy 150 méteres sziklafalakkal körbevett katlan.
A túra időtartama 5 óra, távolsága 12 km, szintkülönbsége ± 550 m. A barlang a Glăvoi-rét irányából közelíthető meg. Elhagyva a táborozóhely végét jelző sorompót, addig kell végighaladni az úton, amíg elérik a kék pont túrajelzést. Az út ezt követően az erdőben folytatódik. Az elágazáshoz érve egyenesen kell tovább haladni. A kaptató után már az I.-es Dolina pereme található. Innen leereszkedve lehet eljutni Csodavár kapujához, mely 150 m magas. Az évek során a Csodavár kapu az Erdélyi-Szigethegység jelképévé vált. A bejárat bal oldalán egy sziklafalba vájódott be a III. Dolina, amelyen két kilátó is található, e különleges karsztjelenség megtekintésére. A bejárat jobb oldalán pedig fel lehet jutni egy 200 m hosszú körszerű zsombolyon a II. Dolinához. Itt is két kilátó várja az érdeklődőket, amelyek a vízmosásból kialakult ösvényen közelíthetőek meg.
Csodavár-környéki szálláslehetőségek közül a 20 férőhelyes Pádis menedékházat ajánlom, valamint a sátorral érkezőknek a kempinget.
Egy másik túraútvonal, amit mindenképpen érdemes végigjárni az a Havasrekettyei vízesés - Fehér kövek - Vigyázó-csúcs. A Havasrekettyei vízesés (Cascada Răchiţele) vagy másnéven Székelyjói vízesés, a Stanciu-völgye védett tájegységhez tartozik. Havasrekettye (Răchiţele) falu központjától öt és fél km-re található. A falutól erdei úton kell tovább haladni, a Sztáncsu-patak (Rîul Stanciu) mentén. Nagyon szép erdei környezetben körülbelül másfél - két órás gyalogtúra során lehet elérni a Havasrekettyei vízeséshez, amely egy kétlépcsős vízesés. E páratlan szépségű fátyolvízesés 24 méteres magasságával felejthetetlen élményt nyújt az oda látogatóknak. A vízesés megtekintése után tovább haladva az emelkedőn fentről is megcsodálható a hatalmas lezúduló víztömeg.
A Sztáncsu-patak völgyében 3 km-t tovább haladva a kék ponttal jelzett turistaösvényen másfél óra alatt el lehet jutni a vadregényes Fehér-Kövekhez (Pietrele Albe), amely a Vigyázó-hegység (Munții Vlădeasa) egyik legcsodálatosabb természeti képződménye. Legmagasabb csúcsa a Visszhangos-kövek (Piatra Grăitoare), 1557 m.
Fehér-kövek a Vigyázó masszívumához tartozó, a természet által kettészelt hegy, vakítóan fehér mészkősziklákkal. A túrázók egy 2 km hosszú sziklaperem tetején kialakított gyalogösvényről gyönyörködhetnek e különleges természeti tájban. A Fehér-kövek a kopár Vigyázó-hegység lábánál impozáns látvánnyal várják a látogatókat. A sziklák megközelíthetőek a Vigyázó körút részeként is.
A Fehér Kövek szomszédságában található a Varfuras-cseppkőbarlang (Peştera Vârfuraş). E barlang védelem alatt áll, csak kizárólag a Kolozsvári Amatőr Barlangász Klub vezetőivel látogatható.
A Fehér Kövektől Vigyázó (Vlădeasa) felé érdemes tovább haladni, amely egykor a híres Winnethou filmek forgatási helyszíne is volt. A Ferhér Kövek után a murvás utat elhagyva, jobbra vagy a sziklák irányában kell tovább haladni a túraútvonalon. Ez a szakasz viszonylag meredek, mivel a hegység hosszú gerincén kell felfele haladni. Másfél óra túrázás után lehet eljutni a Vigyázó menedékházhoz, amely 1430 m-es magasságban helyezkedik el és 30 férőhelyet biztosít a turisták számára. Innen a piros pont jelzésű turista úton lehet eljutni a Vigyázó-csúcsra. Ez a hegység legmagasabb pontja 1836 m, amely egyben a Nyugati Kárpátok második legmagasabb csúcsa is, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a szomszédos völgyekre, fennsíkokra és nem utolsó sorban a Fehér Kövekre is. Tiszta időben látható dél-kelet felé a Bocsásza, keletre a Dregan víztározó, valamint a Nagy-Bihar csúcsa is. A Vigyázó csúcsát egy földbe szúrt kopjafa, valamint egy meteorológiai állomás jelzi.
Rozsda-szakadék (Groapa Rugi-noasă) Rézbánya (Băița) telepelülés közelében helyezkedik el 1379 m-es magasságban, a Pádis Nemzeti Park része. Ez a hatalmas szakadék 100 m mély és 450 m széles. A szakadék konkrétan egy suvadás, amit a Száraz-völgy (Groapa Seacă) hátráltató erózióval alakított ki. Jellegzetes színét a vörösesbarna, kemény kvarcit kőzetek adják. További jellemzője, hogy a földtörténet legrégibb és legmélyebben elhelyezkedő kőzetei kerültek a felszínre a folyamatos erózió által. Ez az eróziós folyamat napjainkban is folytatódik, így a Rozsda-szakadék folyamatosan bővül. A szakadékról gyönyörű kilátás nyílik a Nagy-Havasra, a Flóra rétre és a Galbina-szírt fehér szikláira (Piatra Galbenei). A meredek falú szakadékok a gödör közepe felé irányulnak, ahol a Száraz-völgy 4 km-es szűk ösvényei láthatóak. A Rozsda-szakadék az Erdélyi Szigethegység leglátványosabb árokképződése.
Megközelíthető a Vertop nyeregből a sárga sáv jelzést követve. A túraútvonal kezdetét egy nagy informáló tábla jelzi. Az utat elhagyva át kell kelni a patakon és innen egy közel egy órás gyalogút során érjük el a Rozsda-szakadékot. A visszatérés ugyanezen az útvonalon történik. Megszállni a Vertop menedékházban lehet, amely 71 férőhellyel és helyi ételekkel várja a látogatókat.
Egy másik kihagyhatatlan látnivaló a közelben az Erdélyi-szigethegység mócvidékének egyik gyöngyszeme a Szkerisóra vagy másnéven Aranyosfői jégbarlang (Peștera de la Scărișoara) az Ocoale (Akol) falu területén nyílik. 100.000 m3-es térfogatával a Föld legnagyobb barlangi jégtömbjei közé tartozik. Több mint 3000 éves és 1165 m-rel a tengerszint felett helyezkedik el. Teljes hossza 720 m és mélysége 105 m. A barlangban található jégtömbök vastagsága elérheti a 15 métert is. A barlang bejáratánál egy 60 m átmérőjű és 48 m mély akna látható. Ennek az aknának az alján van a barlang bejárata, amit Templomnak neveznek. Innen lehet eljutni a Nagy Rezervátumba, amely különböző formájú és nagyságú jégnyelveket rejt.
Megközelíthető az Aranyos-völgy felől piros kereszt jelzésű túraútvonalon. Ezen a szakaszon 500-600 m-es szintkülönbségre kell számítani. A barlang minden nap szabadon látogatható 9 és 17 óra között. A barlangtól 1 km-re található az idilli környezetben levő Adrián ház, amely 7 férőhellyel várja mindazokat, akik egy tipikus kisfalusi faházban pihennék ki a túrák fáradalmait.
Egy különleges szépségű látványosság Kalugyeri-víznyelőforrás (Izbucul de la Călugări), ami a területnek egyedülálló értéke, geológiai rezervátum és a Világörökség része. A gyalogtúra hossza 11 km és időtartama körülbelül 3 óra. Az túraútvonal Carpinet településéről indul. Innen 4 km-re található a Kalugyeri-víznyelőforrás. Ezt követően a túraútvonal tovább vezeti az érdeklődőket az izbuki-kolostorhoz, ahol 2 templom is meglátogatható. Az túravonal egy festői szépségű karsztterületen halad át. Könnyű útvonal, szintkülönbségek nélkül. Erről az útvonalról el lehet jutni a Fehér-Körös völgyéhez.
A fent bemutatott zöld túrákkal csak egy kis betekintést szerettem volna nyújtani a határtól alig néhány km-re levő Erdély egyedi természeti kincseibe. Az ismertetett útvonalakon szervezett túrák keretében is részt lehet venni. A túrák során kisebb-nagyobb szintkülönbséggel kell számolni, de kezdő túrázók számára is végigjárható megfelelő felszereléssel (túrabakancs, esőkabát, elemlámpa, stb.). Fordítsanak fokozott figyelmet környezetükre, valamint a védett és veszélyeztetett növény-, és állatfajokra. Lehetőleg tömegközlekedéssel közelítsék meg a célterületeket és szálláshelynek, pedig válasszák a környezetbarát menedékházakat vagy kempingeket. Ha több napra érkeznek, akkor kapcsolódjanak be a helyi életbe, vegyenek részt különböző helyi programokon, rendezvényeken és kóstolják meg a táj jellegzetes ételeit. Garantáltan felejthetetlen élményekkel fognak gazdagodni.

Kocsis Anita (̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!