zold_rendezveny1Napjainkban egyre többet hallani a környezetet érő szennyezésekről, negatív hatásokról.  Noha elsőre talán nem gondolnánk, a különböző rendezvények - például fesztiválok, konferenciák vagy sportversenyek – esetében is jelentkezhetnek környezeti károk. Ezeket azonban a szervezők kellő odafigyeléssel, szakmai alapossággal és körültekintéssel csökkenthetik, megelőzhetik. A környezetünkre való odafigyelés, a tudatos magatartás elsősorban mindössze szemléletváltás kérdése. Ám miért pont egy vitorlázórepülő verseny legyen „zöld” rendezvény?Elsőként azért, mert a vitorlázórepülés egyébként is egy természetközeli sport. Hányan mondhatják el magukról a vitorlázórepülőkön kívül, hogy a természettel teljes összhangban, gólyákkal, sasokkal a jobbjukon suhantak már a szél szárnyán? Vagy, hogy több száz kilométert képesek nagy sebességgel megtenni kizárólag a Nap energiáját hasznosítva?

A két héten át tartó vitorlázórepülő versenyek célja, hogy a versenyzők csak és kizárólag a Nap energiáját, a felszálló meleg áramlatokat, ún. termikeket kihasználva minél nagyobb átlagsebességgel teljesítsék a több száz kilométer megtételét jelentő feladatokat.

Magyarországon is évente több vitorlázórepülő verseny is zajlik, legrangosabb közülük a Nemzeti Bajnokság. Nemzetközi szinten, pedig ahogy a többi sportágban is Európa- és Világbajnokságokat is rendeznek.

Mostani cikkünk apropója, hogy nemrégiben szerencsém volt részt venni a 7. Női Vitorlázórepülő Világbajnokságon Franciaországban és az előkelő 7. helyen végezni. A magyar ifjúsági és később női vitorlázórepülő válogatott versenyzőjeként számos megmérettetésen vettem részt Európa-szerte, és a környezetvédelem iránti elkötelezettségem ilyenkor sem hagyott nyugodni. Miért is ne lehetne egy vitorlázórepülő verseny zöld rendezvény? Szerencsére az elmúlt két évben (2011, 2012) hazai terepen, a Szekszárd melletti Őcsény repülőterén került megrendezésre a Vitorlázórepülő Nemzeti Bajnokság, természetesen már zöld rendezvényként. Először kollégámmal Szabó Tímeával álltunk neki a rendezvény „zöldítésének”, majd az Őcsényi Repülőklub szervezőitől is sok segítséget kaptunk. És nem utolsósorban sok, sok pozitív visszajelzést a versenyzőktől és csapataiktól.zold_rendezveny2Vajon mitől zöld egy rendezvény?

Környezetvédelmi szempontból egy vitorlázórepülő-versenyen nem maga a repülés, a versenyzés, hanem a gépek kiszolgálása, a versenyzők és látogatók általános szükségleteinek ellátása, illetve  a kempingezés jelentik a környezetterhelés fő forrásait.

Egy átlagos rendezvény esetében a következő öt területre összpontosíthatóak a negatív környezeti hatások: hulladékkezelés, vízhasználat, energiafelhasználás, közlekedés és beszerzés. Ennek megfelelően a vitorlázórepülő versenyek szervezésekor is ezek voltak a kiemelt fókusz területeink. Ugyanakkor fontos kiemelni a zöld rendezvények szemléletformáló hatását is, hiszen ilyenkor lehetősége nyílik a szervezőknek arra, hogy a rendezvény résztvevőit első kézből származó gyakorlati információkkal lássák el a fenntartható fogyasztásról, életmódról.zold_rendezveny3A vitorlázórepülő nemzeti bajnokságok „zöldre szervezését” az alábbiak megvalósításával értük el.A közlekedésből származó káros környezeti hatások csökkentése céljából bevezettük a telekocsi rendszert. Ezzel nyitva állt annak a lehetősége, hogy az Őcsénybe érkezők és az onnan hazaindulók összehangolják utazásaikat. Az Electro-Auto Kft. jóvoltából a vitorlázórepülő bajnokság ideje alatt két darab elektromos autó állt rendelkezésünkre. Az egyik napelemes töltéssel rendelkező prototípus volt és a vitorlázó repülőgépek földi mozgatásában nyújtottak segítséget.A víztakarékosság jegyében a repülőtéren található, a rendezvény ideje alatt a vendégek és résztvevők által használható összes tusolót zuhany homokórával szereltük fel. A 4 perces homokórák és a mellettük elhelyezett humoros tájékoztató feliratok is kiválóan vizsgáztak, igazi szemléletformáló eszközként működtek.A hatékony hulladékgazdálkodás megvalósítása érdekében az Alisca Terra Kft. segítségével szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas szigeteket helyeztettünk el a repülőtér területén.

A rendezvény lebonyolításához szükséges termékek környezetbarát termék védjeggyel rendelkeztek, vagyis megvalósítottuk a költséghatékony zöld beszerzést is. Ökocímkével rendelkeztek a folyékony szappanok, toalettpapír, kéztörlő kendők, tisztítószerek is.Ezen kívül, ahogy már az előbbiekben is írtam a rendezvényen résztvevők tájékoztatása is kiemelt terület volt, hiszen ez elengedhetetlen feltétele egy zöld rendezvény sikerének. Minden résztvevő egy, a környezetbarát intézkedéseket bemutató, ún. ,,zöld bulletint” kapott a nevezési csomagjához. Ezenkívül a mosdókat, toaletteket és zuhanyzókat és közösségi helységeket is tájékoztató matricákkal láttuk el, melyek energia- és víztakarékosságra ösztönző üzeneteket és a környezetbarát intézkedések lényegét tartalmazták, így pl.: az ökocímkék jelentését.

2012-ben azonban nem ért véget munkánk, ugyanis az Őcsényi Repülőklub elnyerte a 2015. évi Vitorlázórepülő Európa Bajnokság rendezési jogát is. Ezáltal a következő vitorlázórepülő bajnokságok még fenntarthatóbb módon történő megvalósítása rendkívül fontos, és komoly szakmai kihívás elé állítja majd a SURVIVE ENVIRO és az Őcsényi Repülőklub lelkes csapatát.zold_rendezveny4 Kapcsolat:

SURVIVE ENVIRO

Környezetmenedzsment Tanácsadó

Nonprofit KftDiófási Orsolya

[email protected]

www.survive.hu 


(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!