NYELV

A nyelven is megtalálható minden szervünk.

A nyelv állapota főként az emésztéssel kapcsolatos betegségekről, hajlamokról ad tájékoztatást. Ha a nyelven sok pici repedés van, akkor enzimhiányra és emésztési zavarokra gyanakodhatunk. A mély berepedés fekélyhajlamra figyelmeztet. A nyelven található lepedék tisztulási tünet, jelzi, az emésztő traktus mely része nem mőködik megfelelően.

A sárgás lepedék máj-epe problémára, a barnás lepedék gyomor- és nyombélproblémára utal. A fehér lepedék gyomor- és bélhurutot jelez, mely általában az emésztetlen tejfehérjéből származik. A reszkető nyelv idegrendszeri probléma jele lehet.

FÜL

A fülön is megtalálható minden szervünk. Egy erőteljes fülmasszázs ébresztő, ener-getizáló hatású.

A fül nagysága a velünk született genetikai erőtartalékról, az életerő mennyiségéről tájékoztat. Minél nagyobb valakinek a füle, annál több az életereje. A fülcimpa nagyságát a bölcsességgel és a hosszú élettel hozzák összefüggésbe a hagyományok. Emiatt szoktuk a szülinapos fülét meghúzni és mondani: füled érjen bokáig.

A fülkagyló íve, az úgynevezett hélix ív, ha vékony, akkor ízületi problémákra, meszesedésre hajlamos a tulajdonosa. A vastag hélix ív kedvezőtlen agyi folyamatokra, epilepszia hajlamra utal. A fül előtti ráncok gyenge májat jeleznek. Nagyon fontos jelzés a fülcimpán megjelenő ferde ránc, infarktushajlamot mutat. A szívinfarktuson átesett emberek többsége rendelkezik ilyen ránccal. A hallás élessége, a fül egészsége a vese állapotát tükrözi, emiatt minden fülprobléma esetén a vesét is gyógyítani kell.

HAJ

Minél sötétebb a haj, annál jobb az immunitás. Az őszülés gyengülő immunrendszerre utal. A haj állapota jelzi a szervezet vitamin- és nyomelem ellátottságát. Az általános hajhullás vitamin- és nyomelem-hiányról és gyenge vesemőködésről árulkodik. Ilyen esetben fokozni kell a fejbőr vérellátását. A nyaki csigolyák blokkja is eredményezhet hajhullást. A hajtöredezés felszívódási zavarra figyelmeztet és B vitaminhiányra, a száraz és törékeny haj víz-hiányra. A korpásodás fehérjemérgezés miatt következik be, a hajzsírosodás pedig zsírtöbblet miatt. A fejbőr gombásodása foltos hajhullást eredményez, de ez az egész szervezet gombafertőzöttségét is mutatja. Ha a hajhullás egy konkrét területen következik be, akkor az különböző szervek energiahiányát jelzi. ld. Fejtérkép.

A sőrő haj dinamikus, magabiztos egyéniséget tükröz, a ritkás hajú ember inkább intellektuális beállítottságú, gondolkodó típus.

A sötét hajszínőek inkább kövesedésre, a világos hajszínőek inkább szív- és érrendszeri problémákra, allergiára hajlamosak. Ha a hajban egy más színő tincs jelenik meg, az TBC hajlamra utal.

A frizura rendezetlensége a gondolatok rendezetlenségét és mővészi beállítottságát mutat.

Akik hátrafésülik a hajukat, jól átgondolják a dolgaikat és gyakran türelmetlenek. Akik jobb oldalon viselik a választékukat rendszerető, feltőnést kerülő emberek. Akik baloldalon hordják a választékukat, azoknál korrektséget és megbízhatóságot tapasztalhatunk. A középen elválasztott haj spekulatív, makacs és konok emberre utal.

KÖRÖM

Minden ujj összefügg egy-egy szervvel, és a körmön található elváltozások az adott szerv energia gyengeségére, betegségére utalnak. A hüvelykujj az aggyal, a vitalitással és az életerővel; a mutatóujj a légutakkal és a májjal; a középső ujj az emésztéssel, a belekkel, és a hasnyálmiriggyel; a győrős ujj a vesével; a kisujj a szívvel és a nemi szervekkel függ össze.

Ha az egész köröm kivilágosodik, akkor az alulmőködésre, alacsony vérnyomásra, vérszegénységre, ha részben (pl. fehér foltok), az hiánybetegségekre utalhat. A vérbő köröm túlmőködést és magas vérnyomást jelez. A köröm színe is megváltozhat. Ha sárgás színő lesz, az lép és máj gyengeségre utal, ha feketés, az vese-, epeproblémára, ha fehéres, akkor tüdőgyengeségről van szó.

A hosszirányban barázdált köröm emésztési zavarokról, rossz felszívódásról, székrekedésről, gyenge lépmőködésről és reumahajlamról ad tájékoztatást. A keresztirányú barázdák meszesedés hajlamot és gyenge idegrendszert jeleznek.

A köröm színe meghatározó. A sárgás szín májgyengeséget, a kékes köröm szív vagy tüdő problémát mutat.

A köröm töredezése kálcium- és D vitaminhiány miatt következik be. A B vitaminok hiánya viszont a köröm melletti bőr felszakadozását eredményezheti. A húsba nőtt körmő ember elfojtja az agresszióját, indulatait, érzelmeit. A töredezett, hullámos, legyező formájú köröm jóindulatú daganatra hajlamos embernél fordul elő.

A körömágynál található fehéres holdforma nagysága az életerő mennyiségéről ad tájékoztatást. Akinek nincs, vagy kicsi a holdformája, az könnyebben kerülhet energiahiányos állapotba. A domború (óraüveg) alakú köröm a hasnyálmirigy zavarára utal, a homorú (csésze) alakú vashiányos anémiára, B12 hiányra, a máj és a vékonybél mőködési zavaraira. Akinek görbe a körme, az hajalmos asztmára, tüdőbetegségre.

HANG

A hang a belső szervek állapotáról ad információt, főleg a tüdőről és a szívről. A tüdő a hang magasságával, a szív a beszéd sebességével függ össze. A túl sok só és finomított étel fogyasztása következtében a hang magasodik, a túl sok olaj, zsír fogyasztás hatására a hang mélyül. Akinek túl gyors a beszéde, annak jang többlete van, akinek túl lassú, annak jin többlete. A halk alaphangú emberek hajlamosak a rossz bélmőködésre, a hangos alaphangon beszélők a rossz vesemőködésre. A száraz hang esetén vízbevitelre van szükség; a nedves, fátyolos hang esetén a só és fehérje bevitel csökkentésére.

LÁBFEJ

A hideg és nedves lábfej görcshajlamot, pajzsmirigy mőködési problémát és a sóháztartás zavarát jelzi. A hideg és száraz lábfejő ember hajlamos a szív- és érrendszeri problémákra, az agy és gerincvelő betegségeire. A meleg és nedves lábfej tüdőgyengeségre és általános gyulladásra utalhat. A meleg és száraz lábfej a hormonális rendszer zavarát és köszvény hajlamot mutat.

A lábfej, talp bőrének mindenhol egyformán simának kéne lennie. Ha bárhol bőrkeményedés jelenik meg, az az adott szerv meszesedésére, megkeményedésére és helyi só lerakódásra utal.

A sárgás bőrkeményedés az adott szerv megbetegedésére utal a gyenge emésztőrendszer, vagy anyagcsere zavar, vagy gyenge máj, epe és hasnyálmirigy mőködés miatt..

Ha a lábháton érdes bőrhöz sárgás vagy szürkés elszíneződés társul, az a bőr és a nyálkahártya betegségre hívja fel a figyelmet. A nagylábujj hátán megjelenő érdes bőr homloküreg, arcüreg gyulladás hajlamról ad tájékoztatást. A barnás, szürkés folt a lábháton anyagcserezavart, májgyengeséget jelez, a kékes szín görcshajlamra utal.

A láb beduzzadása általánosságban a sótöbblet ill. az érproblémák jele. A visszerek ellen a víztaposással és a láb felpolcolással lehet védekezni. Ha a duzzanat a boka alatt keletkezik, az a húgy- és ivarrendszer zavarait tükrözi. Ha az Achilles-ínt és a lábszárcsontot érinti, akkor gyenge nyirokrendszerre és arany-érre gyanakodhatunk. Ha a láb elülső részén jelentkezik duzzadása, az a szív- és keringési rendszer és a tüdő gyengeségét mutatja.

A talp bemélyedés saroknál alhasi gyengeséget, kötőszöveti gyengeséget és sérvhajlamot jelez, mely utóbbiak szilíciumhiányra utalnak. Ha talpi részen van bemélyedés, az vese problémát jelez.

A tyúkszem elhelyezkedése szerint utal fogproblémára, száj, arcüreg, homloküreg betegségeire, ha a lábujjak alatt vagy között található. Ha a talppárnákon jelentkezik, az pajzsmirigy gyengeségre, ha a saroknál, az a nemi szervek gyengeségére figyelmeztet.

Váradi Tibor

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!