„Hihetetlen mennyiségű virág özön. Egyik csodálatosabb mint a másik. Az ember nem tud betelni a látványukkal. Azok az illatok....és a végén a csattanó, a szabadtéri növényvásár. Minden évben valami különlegességet vásárolok magamnak jutalmul. Mindenkinek tudom ajánlani ezt a hétvégi programot.” - kedves rajongói vélemény a népszerű közösségi oldal Hortus faláról, amit a rendezvény ideje alatt és az, azt megelőző néhány napban több mint 4 ezren látogattak meg és ahová feltöltötték a kedvenc fotóikat vagy megosztották élményeiket.
Az idei Hortus Hungaricus a programajánló honlapokon is megtízszerezte látogatói számát és a rendezvény helyszínén, a szigetszentmiklósi Flora Hungaria Nagybani Piac területén is látogatócsúcsot döntött a több mint 15 ezer érdeklődővel.
Jót tett a rendezvénynek az eredeti helyszínre való visszatérés, hiszen jóval nagyobb területen, színesebb programokat és kibővített kínálatot nyújthattak a rendezők a látogatóknak.
Óriási siker volt a Kertész leszek- óvodás kertépítő verseny, amelyre 73 óvodából 3493 kisgyermek jelentkezett és 128 minikertet épített. Virágládát, fenyőkérget és földet kaptak a kicsik csak a fantáziájukat és kézügyességüket kellett latba vetniük a kertépítéshez.
Az alkotásokban rengeteg termésállatka, kézzel készített emberfigura, kis házikó szerepelt, melyek mind természetes anyagokból készültek. Több kis kertben a mesevilágot ábrázolták a gyerekek, megelevedenett a Százholdas Pagony, Mazsola és Tádé otthona, Süsü sárkány környezete. A zsűri 3 különdíjat adott át: az Alsóvárosi Óvoda Kölcsey úti Tagóvoda – Süni csoportjának, az Alsóvárosi Óvoda Vám úti Tagóvoda – Csiga-biga csoportjának és Oroszlány város óvodáinak.
Kedvezett a napsütötte, kellemesen meleg hétvége a rendezvénynek, hiszen a kilátogató családok nemcsak a benti virágkompozíciókat, liliom és rózsa áradatot, virághagymák, dugványok, és palánták sokaságát nézték végig, hanem a szabadtéren számos programot élvezhettek és főleg beszerezhették az őszi ültetések alapanyagait.
Elismeréssel fogadta a szakma a kiállítás első napját, a Vidékfejlesztési Napot, amelyen a vidékfejlesztési miniszter jelenlétében elhelyezték a hazai Biotikum, az első nagybani biopiac alapkövét, számos őstermelő használta ki a MNVH által támogatott Magyar Termék Közösségi Stand kínálta kezdvező megjelenési lehetőséget is, és sikeres volt a szintén támogatott Jövő Kertépítő Mesterei pályázat.
A szervezők jövőre a szakmai programokat szeretnék gyarapítani és természetesen bővítik a lakossági látnivalókat is. Bár a pontos dátum még nincs kitűzve szinte biztos, hogy szeptember közepe ismét a magyar kert ünnepe lesz a régióban, és a 20. Hortus Hungaricus Kertészeti Szakkiállítás és Vásár ismét várja a látogatókat valamint a szakembereket Szigetszentmiklóson.
ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT, HA TETSZETT A BEJEGYZÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!