A rudabányait egy ezüst-higany-arzenát, (Ag, Hg)4(AsO4)Cl összegképletű ásvány. 2017-ben írtak le. A nevét onnan kapta, hogy Rudabánya környékén fedezték fel. A rudabányait barnás olajzöld, parányi (0,1-0,6 mm-es) kristályai gyémántfényűek és fényérzékenyek.

A felfedezést azért tekinthetjük szenzációsnak, mert a világban ismert mintegy 5000 ásványból mindössze nyolcat fedeztek fel Magyarországon. A rudabányait a kilencedik.

A leletet Koller Gábor pilisborosjenői amatőr ásványkutató találta az egykori vasércbányában. Még hét évvel ezelőtt beküldte a múzeumba meghatározásra. Ilyenkor a szakemberek két szempontból vizsgálják ásványt: egyrészt milyen a kémiai összetétele, másrészt milyen a szerkezete. Izgalmassá akkor vált a munka, amikor szerkezetéről kiderült, eddig nem volt ismert a tudósok előtt.

A minták több irányú műszeres vizsgálata kiderítette, hogy eddig ismeretlen ezüst-higany-arzenátról van szó. Kémiai képlete (Ag, Hg)4(AsO4)Cl. A rudabányait frissen narancssárga, fény hatására lassan barnás olajzölddé, majd sötétbarnává váló parányi (0,1-0,6 mm-es) kristályai gyémántfényűek és fényérzékenyek. 

Az egykori rudabányai vasércbánya ásványtani szempontból Magyarország egyik legfontosabb lelőhelye, mivel eddig mintegy 160 különböző ásványt sikerült innen kimutatni. Az utóbbi évtizedekben nagyon ritka ásványai miatt vált nemzetközi hírűvé

Forrás: wikipedia