A legújabb mőholdfelvételek tanúsága szerint az Északi-sark jégtakarója drámai ütemben kezdett szétesni néhány nappal ezelőtt, mert az Alaszkából érkező viharok meleg levegőt szállítanak a térségbe. Az Északi-sarkvidéket borító jégtakaró olyan mértékben olvadt a múlt hét során, hogy tudósok állítják: 2013 nyarán az Északi-sark jégmentes lesz.

Az Északi-sark mostani jégvesztesége megközelítheti, vagy túl is szárnyalhatja a tavalyi évet, amikor rekordmennyiségő, több mint egymillió négyzetkilométer jég olvadt el a nyári hónapokban.
Az idei drámai ütemő olvadásnak óriási időjárási, környezeti és ökológiai hatásai lehetnek. A régió ugyanis úgy viselkedik, mint egy hatalmas hőtőszekrény, ami az egész északi félteke időjárását befolyásolja.
A jégpáncél eltőnése nagyban befolyásolja a jegesmedvék és a fókák életét is, mivel ezek az állatok a jégtáblákat vadászatra és pihenésre használják. De a tengeri jég olvadása következtében a szárazföldi jég is drámai változásnak indulhat: óriási gleccserek omolhatnak a tengerbe, aminek vízszintje megemelkedik, és az alacsonyan fekvő területeket elöntéssel fenyegetheti.
„Amikor először készítettük el a klímaváltozás számítógépes modellezését, úgy gondoltuk, hogy az Északi-sark nyári jégolvadása és annak visszafagyása még legalább 2070-ig észlelhető lesz” - mondta Peter Wadhams, a cambridge-i egyetem professzora, aki szerint mostani modellek szerint a sarkkör nyári jégtakarója már csak néhány évig fog kitartani.
Vészjósló előrejelzését Wieslaw Maslowski kaliforniai tudós is alátámasztotta. A professzor az amerikai haditengerészet számítógépeit használva készítette el modelljét, aminek segítségével kiszámította, hogy 2013 nyarán már nem lesz jég az Északi-sarkon, ami visszafagyna a téli hónapokban.
A mőholdas mérések szerint augusztus 26-án az Északi-sark jéggel borított területei 5,26 millió négyzetkilométert tettek ki. Augusztus eleje óta 2 millió négyzetkilométernyi jég tőnt el. Az olvadás nagyon gyors, és várhatóan a tavalyi 4,25 millió négyzetkilométeres rekordszint alá kerülhet a sarki jég területe.
A 2007-es nyári olvadás volt a rekord a modern korban. Szeptemberben 40 százalékkal volt kisebb a jégsapka kiterjedése, mint az 1979-2000-es átlag, amely 7,23 millió négyzetkilométer.
Az északi-sarki jégsapka olvadása június közepén kezdődik, és szeptember közepéig tart. A sarki jég a tél végére, március közepére éri el a legnagyobb kiterjedését.
Egyes tudósok szerint előfordulhat, hogy akár idén teljesen jégmentessé válik az Északi-sark (persze télen majd újra jég alá kerül). 

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!