2000 és 2010 között Velence városa évente átlagosan 1 - 2 millimétert süllyedt. A velencei lagúna szigetei - összesen 117 sziget - is süllyednek, az északi régió 2 - 3 millimétert, a déli régió 3 - 4 millimétert évente.Ez kismértékű süllyedés, de igen jelentős a hatása, minthogy a tengerszint emelkedik a velencei lagúnában - szintén 2 millimétert évente -, a lassú süllyedés megkétszerezi a víz emelkedésének ütemét. Az elkövetkező 20 évben, ha Velence és közvetlen környezete továbbra is a jelenlegi ütemben süllyed, 80 milliméter süllyedés várható.
GPS és űrradar jeleket együttesen elemezve jöhettek rá a kutatók, hogy a terület nem csak süllyed, meg is dől egy kicsit - évente 1 - 2 milliméterrel keleti irányban. Ez azt jelenti, hogy a nyugati part - ahol Velence városa van - magasabban van, mint a keleti rész.
Az űrradar (InSAR) volt alkalmas arra, hogy felfedezzék, Velence tovább süllyed, noha az eddigi kutatások azt állították, hogy megállt a süllyedés.
Egy évtizeddel ezelőtt jöttek rá a tudósok, hogy süllyed a város, amiatt, hogy kiszivattyúzták a vizet alóla. Ez, és a talaj tömörödése az épületek alatt okozták a gondot. Leállították a talajvíz kiszivattyúzását, és a rákövetkező kutatások 2000-ben azt mutatták, hogy a süllyedés megállt.
A kutatók szerint lehetséges, hogy stabil volt abban az évtizedben, és azután kezdett újra süllyedni, de ez nem valószínű. A jelenlegi süllyedés természeti okok miatt megy végbe, amelyek valószínűleg jó ideje hatnak.
A természeti okok egy jelentős része lemez-tektonikai eredetű. Az Adriai-lemez, amelyen Velence is található az Apenninnek alá vezet be, ez nyomja lefelé a várost és környezetét. Emellett, bár a talajvíz kiszivattyúzását abbahagyták, az üledék összetömörödése tovább folyik.
A Velencét érintő áradások gyakorisága nő. Mostanában évente 4-szer, 5-ször kell pallókon járni a városban. Több milliárd dollárért gátat építenek, ami az árhullámoktól védi a várost. Ez már csaknem kész. Úgy tervezték, hogy megvédje Velencét a klímaváltozással emelkedő tengerszinttől is.
De ahhoz, hogy hosszú távú biztonságot nyújtson, tekintetbe kell venni nemcsak a tengerszint-emelkedést, hanem a süllyedést is. A föld, amin a gát van, süllyed, és vele együtt a gát is.
Az elkövetkező 40 évben a velencei lagúnát és a várost védő természetes struktúrák 150-200 millimétert süllyedhetnek, úgyhogy a város vezetőinek meg kell erősíteniük a süllyedő talajt valahogy a következő években. A gátak egyedül nem segítenek.

  (̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!