A sajtok közkedvelt, könnyen fogyasztható, ízletes és tápláló ételek. Népszerűségüket nem csak változatos ízüknek, állaguknak köszönhetik, hanem annak is, hogy értékes fehérjéket, ásványi anyagokat, vitaminokat és zsírokat tartalmaznak, melyeket a szervezet igen könnyen és gyorsan képes feldolgozni. A benne található fontos ásványi sók nagyobb mértékben vannak jelen, mint bármely más, naponta fogyasztott élelmiszerben. A sajt teljes biológiai értékű fehérjéjén kívül gazdag a csontképzéshez szükséges kalciumban és más ásványi anyagokban is. Éppen ezért, nem nélkülözhető a növekedésben lévő gyermekek, a szoptató kismamák, az idősebbek csontritkulásának megelőzése, illetve gyógyítása miatt táplálékunkból.

 

A sajt ősi táplálékunk. Arról, hogy mikor és hogyan készült az első sajt, csak feltételezések vannak, de annyi azonban bizonyos, hogy már a történelem előtti időkben is ettek sajtot az emberek.
Az első, valódi képes bizonyíték az időszámításunk előtti harmadik évezredből származik, Mezopotámiából. Az első írásbeli nyomokat pedig a görög és a római irodalomban találjuk.
Rómában a sajtkereskedelem is virágzott. Minden tartományból szállítottak sajtot a fővárosba, az itáliai régiókból éppúgy, mint a távolabbi provinciákból
A tej fajtája, az alvasztás módja, az oltóanyag alkalmazása, a készítési technológia és az érlelési idő együtt és külön-külön szinte számtalan, ízletes sajtfajtát eredményez.
A hagyományos sajt készítéskor a nyers tejet szétválasztják a vízre, valamint a zsírokra (tejszín) és a szilárd anyagokra (fehérje). Utóbbit hagyják megaludni, és tejszínt hozzáadásával vagy elvételével állítják be a zsírtartalmát. A masszát ezután pasztörizálják.
Az aludttejet alvadékra és tejsavóra választják szét. Az alvadékot formába öntik, sózzák, fűszerezik, majd különleges hőmérsékletű és nedvességtartalmú termekben, különböző ideig érlelik. Az érlelés során különböző baktériumokat és penészgomba-kultúrákat használnak.

Tápanyagok
A sajt nagy mennyiségben tartalmaz fehérjéket, zsírokat, ásványi anyagokat, vitaminokat és nyomelemeket. Fehérjéit és zsírjait a szervezet könnyen és gyorsan képes feldolgozni, és a sajtban található egyes fontos ásványi sók nagyobb mennyiségben vannak jelen, mint bármely más, naponta fogyasztott élelmiszerben. A sajt koncentrált formában különböző mértékben tartalmazza a tej értékes összetevőit, emellett a szervezetünk számára nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakban is gazdag. Szintén fontos a zsírtartalom, mivel a zsírok az emberi szervezet legfontosabb energiahordozói, és az anyagcsere-folyamatok fenntartását biztosítják. A tejzsír foszfatidokat és lecitint is tartalmaz, melyek a gyors felszívódást segíti elő.
Fontos tudni, hogy az ún. esszenciális aminosavakat, illetve egyéb szerves anyagokat a szervezet nem képes előállítani, ezért ezeket készen kell bevinnünk a táplálékunkkal. A sajt az esszenciális aminosavak könnyen hozzáférhető tárháza. Ezek a savak feltétlenül fontosak a saját fehérjék és építőelemek felépítéséhez, ezért biztosítani kell a rendszeres utánpótlásukat. Azonban az is fontos, hogy olyan formában juttassuk be a szervezetünkbe ezeket, hogy azfel tudja dolgozni. Ebből a szempontból a tejfehérje és az azt tartalmazó sajt az egyik leghasznosabb, mert ezekben az aminosavak könnyen feldolgozható formában vannak jelen.

Minden élő szervezetnek szüksége van ásványi anyagokra, melyek egyrészt szövetek alkotóelemei, másrészt pedig az anyagcsere folyamatokban vesznek részt. Szerepet játszanak a csontképzésben, befolyásolják a szervezet vízháztartását, és fenntartják a vér állandó só-összetételét. A szervezetből az anyagcsere-folyamatok által folyamatosan eltávoznak az ásványi anyagok, ezért a táplálkozással újra és újra pótolnunk kell őket. A tejben található ásványi anyagok nagy része átkerül a sajtba, ezek közül a legfontosabbak: a nátrium, a kalcium, a kálium, a magnézium, a foszfor, és a kén

Vitaminok
A vitaminok azok a bonyolult összetételű szerves vegyületek, amelyeknek fontos szerepük van az anyagcsere-folyamatok szabályozásában, így az élethez nélkülözhetetlenek. A vitaminok többségét a szervezet vegykonyhája nem tudja előállítani, ezeket a táplálékkal kell magunkhoz venni. A tejben gyakorlatilag minden olyan vitamin megtalálható, amely az emberi életfolyamatokhoz nélkülözhetetlen, és a sajt is nagy mennyiségben tartalmazza a legfontosabb vitaminokat: A, B1, B2, B12.
A tejtermékek, különösen a sajtok, a kalcium és a táplálékkal felvehető D-vitamin legfőbb forrásai. A sajt a legfontosabb kalcium- és foszforforrás. Más sókkal együtt a kalcium alkotja a csontszövetek és a fogak ásványi alapanyagát, nélkülözhetetlen az idegrendszer normális működéséhez, valamint az izmok összehúzó képességéhez. Szükséges a véralvadáshoz, de szerepet játszik a sejtosztódásban is.

Sajt házilag


A sajt felhasználásával változatos előételek, szendvicsek, apró falatkák és főételek készíthetők szinte kimeríthetetlen variációkban. Egy kis vállalkozó kedvvel könnyedén készíthetünk házi sajtot is. Az alapreceptek azután bátran fűszerezhetők, ízesíthetők, sőt magvakkal, diófélékkel dúsítva igazi ínyencségekké tehetők.

Alaprecept
Legjobb hozzá a házi tej, féltartós vagy tartós tej használata kizárva! 1 liter tejet felforralunk, 1 csapott evőkanál sóval (illetve ki milyen sósan szereti).
Ha felforrt beleteszünk egy evőkanál 20%-os ecetet, és tovább rotyogtatjuk kavarás mellett. Ezután húsleves-szűrőn leszűrjük, és olyan formába rakjuk, amiben jól le tudjuk préselni. Tetszés szerint - a formába tétel előt - ízesítő anyagokkal összedolgozhatjuk a masszát. (pl. köménymag, füstölt kolbász darabkák stb.) Hűtőszekrénybe tesszük. Megfelelő préselés esetén könnyen szelhető és reszelhető is.

Sárga sajt
Elkészítése: 1/2 kg túrót, valamint bő 1/2 liter tejet összeturmixolunk, ezt edénybe tesszük, és kis lángon melegítjük, közben folyamatosan kavargatjuk. Lassan ki fog csapódni a fehérje. Ha az a folyadék grízes-nyúlós masszává változik (nem tejföl, hanem savószerű), akkor elzárhatjuk a tüzet alatta.
Szúnyoghálószerű szűrőn gyorsan átszűrjük, jól lecsöpögtetjük addig, míg meleg.
Ezután a masszát teflon edénybe rakjuk, majd 1 teáskanál sót, 6 dkg bármilyen kockamargarint és egy mokkáskanál szódabikarbónát adunk hozzá. Ezután nagy lángon, folyamatosan, gyorsan(!) keverve addig főzzük, amíg edénytől elváló nyúlós anyag nem lesz belőle. Ezután vízzel kiöblített (vagy alufóliával kibélelt) bármilyen formába tesszük a masszát, és ha kihűlt hűtőben tároljuk. A kész sajt sárga színű, hőre olvadó, reszelhető lesz.

Tejfölsajt
Hozzávalók: 1 l jó kemény tejföl, 2 csapott kávéskanál só, 2 csapott kávéskanál cukor, ízlés szerint köménymag vagy piros paprika.
Elkészítése: A tejfölt egy napig meleg helyen tartjuk. A sóval, cukorral és a fűszerrel összekeverjük, szalvétába öntjük, és gömbölyűre kötjük. Hideg helyen felakasztva lecsöpögtetjük. Kb. 2 nap múlva tányérra helyezzük.